Stamtræ med 13 millioner forbindelser ændrer vores viden om indavl
Kilde: 
02 marts 2018

Verdens største stamtræ forbinder intet mindre end 13 millioner mennesker verden over.

På tværs af omkring 11 generationer er hvert enkelt led i træet forbundet med de andre gennem familiære relationer.

Stamtræet er lavet af forskere fra Wellcome Sanger Institute i Cambridge ved hjælp af bruger-genereret indhold fra slægtsforskningssiden Geni.com.

I en enorm databank har forskerne kunnet samle oplysninger fra 86 millioner offentligt tilgængelige profiler, rense data og forbinde 13 millioner af profilerne i stamtræet. Det skriver New Scientist.

Nu er stamtræet med til at aflive en sejlivet myte om den vestlige civilisations forhold til indavl.

Det har vi nemlig dyrket længere end først antaget, for vi stoppede ikke, da nye og bedre transportmuligheder gjorde det muligt at finde sig en partner uden for den nærmeste familie.

Fra at finde en partner inden for 10 kilometer fra sit fødested, begyndte man mellem 1800 og 1850 at rejse op mod 19 kilometer væk i gennemsnit, skriver iflscience.com, og det har tidligere været opfattet som grunden til nedgangen i indavl.

De nye data viser bare, at der er 50 års forsinkelse på den antagelse:

»Fra 1800 til 1850 blev individer ved med at gifte sig med deres nære familiemedlemmer, selvom de blev født længere væk fra deres fremtidige ægtefælle«, siger studiets forfatter Joanna Kaplanis til iflscience.com

Hun forklarer, at nedgangen i indavl, der med tiden indfandt sig, nærmere har haft at gøre med, at det blev mindre socialt acceptabelt.

Det fulde studie er udgivet i Science.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.