Sprogeksperter skal forhindre det næste terrorangreb
Det nyeste værktøj i USA’s kamp mod terrorisme er lingvister, der mener, at ord og sætninger kan gøre det lettere at forudse terrorangreb.

Sprogeksperter mener at kunne spore ændringer i terroristers sprogbrug i tiden op til et terrorangreb. (Foto: Michael Foran)

Sprogeksperter mener at kunne spore ændringer i terroristers sprogbrug i tiden op til et terrorangreb. (Foto: Michael Foran)

Det er ingen hemmelighed, at måden folk taler og skriver på, kan fortælle os meget om, hvordan de tænker.

Forskellige metoder er blevet brugt til blandt andet at følge slagtilfældepatienters sygdomsforløb og psykiske patienters velvære.

En række undersøgelser sponsoreret af det amerikanske Department of Homeland Security bruger lingvistiske metoder til at skelne terrorgrupper fra andre grupper.

Oven i det hævder de, at de ved at analysere bekendtgørelser, hjemmesider og bøger, kan se, om et terrorangreb er undervejs.

De foreløbige resultater fra to af disse undersøgelser blev præsenteret på dette års AAAS-konference i Washington DC.

Terror eller ikke-terror

Department of Homeland Security havde to mål med deres undersøgelser.

Det første var at se, om de kunne skelne terrorgrupper fra de ikke-terrogrupper, der har lignende ideologier og mål som førstnævnte.

Det andet mål var at se, om terrorgrupper kommunikerer forskelligt i tiden op til et angreb.

De grupper, de sammenlignede, var terrorgrupperne Det Centrale Al-Qaeda, som er ledet af Osama bin Laden og Ayman al-Zawahiri, og gruppen Al-Qaeda på den Arabiske Halvø (AQAP), som er en undergruppe af de centrale Al-Qaeda, men som opererer primært i Saudi-Arabien og Yemen.

For at have noget at sammenligne med, studerede forskerne de to ikke-terrorgrupper Hizb ut-Tahrir, der har til formål at genoprette det islamiske kalifat, og Bevægelsen for Islamisk Reform i Arabien (MIRA), der fokuserer på radikale reformer i Saudi-Arabien.

I alt analyserede forskerne 320 forskellige dokumenter fra disse grupper. Dokumenterne er bekendtgørelser, bogkapitler og andre offentlige tekster. Dokumenterne var oversat til engelsk af amerikanske, statslige oversættere.

Komplekse sætninger

Lucian Gideon Conway, professor i psykologi ved University of Montana, stod i spidsen af undersøgelserne, men arbejdede primært på den del, der omhandlede retorik. Begrebet han brugte kaldes integrationsfremmende kompleksitet, som er en metode, der kan bruges til at måle kompleksiteten i påstande og sætninger.

Den enkleste påstand er endimensionel, såsom sætningen "broccoli smager forfærdeligt", som kun beskæftiger sig med en smagsdimension.

Påstanden"broccoli smager forfærdeligt, men jeg kan godt lide konsistensen" har to dimensioner, smag og konsistens, og de går i forskellige retninger, hvilket gør påstanden dialektik. Og sådan fortsætter det, helt op til sætninger af fem og seks dimensioner.

Ifølge Conway tyder meget forskning på, at når spændingen bliver intens i en international krise, og kompleksiteten af statens ledere bliver mindre, så øges sandsynligheden for, at det ender med voldelige konflikter. Hvis, derimod, kompleksiteten stiger, så der er en større chance for en fredelig løsning.

»Med udgangspunkt i dette kom vi frem til en hypotese om, at kompleksiteten hos terrorgrupper ville være lavere end gennemsnittet, fordi de jævnligt er involveret i vold og konflikt. Vi regnede også med, at kompleksiteten ville blive lavere, desto tættere vi befandt os på et angreb.«

Mere komplekse før et angreb

Men efter at have analyseret dokumenterne viste det sig ikke at være helt rigtigt.

Ganske vist var kompleksiteten i terrorgruppernes dokumenter lavere end hos ikke-terrorgrupperne, men hos terrorgrupperne steg den samlede overordnede lingvistiske kompleksitet faktisk før et angreb.

Lucian Gideon Conway siger, at resultaterne foreløbigt kun gælder Al-Qaeda, men at han vil studere andre terrorgrupper i fremtiden. (Foto: Bjørnar Kjensli)

Den dialektiske kompleksitet faldt, men den uddybende kompleksitet steg kraftigt. Uddybende kompleksitet henviser til, den plads, der bruges til at uddybe påstandene.

»Jeg tror, det er fordi, at når man har besluttet at udføre et angreb, er det mere sandsynligt, at man forsvarer synspunkterne og ideologien bag. Men det er mindre sandsynligt, at man samtidigt tænker på sit udsagn på en dialektisk måde,« fortæller Conway.

At tælle funktionsord

James W. Pennebaker, psykologiprofessor ved University of Texas, analyserede dokumenter med et computerprogram, der kan udpege og tælle forskellige ordtyper.

Først og fremmest søgte han efter, hvad han kalder funktionsord, såsom men og hvilken, altså ord, der udtrykker grammatiske relationer mellem sætninger.

Han så også efter indholdsord, der først og fremmest er substantiver, verber, adjektiver og adverbier.

»Funktionsord er en mærkelig type ord. Det er den mest brugte ordtype på engelsk, og de fleste andre sprog. De er også meget sociale, fordi det at bruge dem kræver en vis bevidsthed om, at man har et publikum,« siger Pennebaker.

Ifølge Pennebaker kan ord fortælle os meget, om hvordan folk tænker.

»Kvinder bruger for eksempel ordetjeg meget, meget mere end mænd. Mænd bruger artikler såsom en og et meget mere end kvinder.«

»Stedord kan afsløre, om de pågældende personer følger ordentligt med. Når man bruger artikler, bruger man også substantiver, og hermed kategoriserer man verden i højere grad. Når man bruger ordet jeg, så tænker man mere på sig selv i det øjeblik.«

 »Man kan også bruge disse ord til at finde ud af, om folk lyver. Folk, der lyver, bruger jeg-ordet oftere, og de bruger også ord som bortset fra, udenom og men,« forklarer Pennebaker.

Korte ord, flere stedord = terror

Han siger, at en af de tydeligste forskelle mellem terrorgrupper og ikke-terrorgrupper er, at de som ikke er involveret i terror bruger meget større ord, længere sætninger og at de skriver meget upersonligt.

»Næsten som om de skriver til tidsskriftet Science,« siger han.

Pennebaker fortæller, at Det Centrale Al-Qaeda bruger meget kortere ord, flere stedord, færre artikler og mange flere sociale og emotionelle ord.

Analysen viser også, at terrorgrupper brugte færre sociale og følelsesmæssige ord i tiden før et angreb.

»Vi finder de samme lingvistiske ændringer, hvis vi analyserer, hvad George W. Bush sagde og skrev i månederne før USA gik i krig mod Irak. Det samme gælder for Hitler, Truman og andre ledere, der går i krig.«

Pennebaker siger, at det er problematisk, at de tekster, de har studeret, er oversættelser, og at de gerne vil have mange flere tekster til analyse, men at det ikke desto mindre er en god start.

Conway fortæller afsluttende, at disse undersøgelser tyder på, at denne type af sproglige studier ikke bruges nok til at forstå denne type data.

»Terrorister er vanskelige at forstå gennem psykologiske analyser, hvor de sproglige metoder kan hjælpe os til at opnå bedre forståelse« siger han.

Fakta om AAAS-konferencen:

The American Association for the Advancement of Science (AAAS) er verdens største videnskabelige forening, og har over 120.000 personer og institutioner som medlemmer.
AAAS udgiver det ugentlige tidsskrift Science og driver pressemeddelelsestjenesten EurekAlert. 
AAAS blev grundlagt i 1848 og har hovedkvarter i Cambridge og Washington DC.
Hvert år inviterer AAAS til konference, og i år afholdes den i Walter E. Washington Convention Center i Washington DC.
På dette års konference vil over 1.000 forskere præsentere nye og spændende resultater.
Desuden vil der være workshops, foredrag og seminarer om videnskab, teknologi og uddannelse.
Temaet for dette års konference er en videnskab uden grænser, og mange af aktiviteterne handler om videnskabelige samarbejde på tværs af nationale grænser, disciplin og samfundslag.
Kilde: aaas.org

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk