Spørg forskerne, hvordan du kan spise klimavenligt, på Kulturnatten
Du kan også teste, om du kan spotte fejl om sundhed i medierne og vinde fede præmier.
sundhedsmyter påstande fake news Videnskab.dk kulturnat København

Vi skal blandt andet aflive sundhedsmyter, når Videnskab.dk indtager scenen i foredragsteltet hos Styrelsen for Forskning og Uddannelse fra klokken 20 til 22. (Foto: Shutterstock)

Vi skal blandt andet aflive sundhedsmyter, når Videnskab.dk indtager scenen i foredragsteltet hos Styrelsen for Forskning og Uddannelse fra klokken 20 til 22. (Foto: Shutterstock)

Hvis du drager ud i Kulturnatten, fredag 12. oktober, for at blive klogere, så er Videnskab.dk's to arrangementer ved Styrelsen for Forskning og Uddannelse bestemt besøget værd.

  • Først på aftenen kan du få testet din kritiske sans og vinde fede præmier, når vi udfordrer publikum i at spotte sundhedsfejl i artikler fra danske medier.
  • Bagefter kører vi en live-udgave af vores populære læserbrevkasse, Spørg Videnskaben, hvor forskere går på scenen for at svare på, hvordan man spiser klimavenligt. Også her er der mange fede præmier på højkant.
Mød os på Kulturnatten

Arrangementerne foregår hos Styrelsen for Forskning og Uddannelse: Bredgade 40, 1260 København K fra klokken 20.00-22.00.

Arrangementerne henvender sig til alle aldre, og nysgerrighed er det eneste, der kræves for at være med. 

Kan du spotte mediernes sundhedsvrøvl?

Fra klokken 20 til 21 kan du få testet din kritiske sans hos Videnskab.dk's journalister Thomas Hoffmann og Charlotte Price Persson.

Du bliver dog først klædt på med en introduktion til vores manifest. Det indeholder 5 spørgsmål, som du kan stille dig selv, når du læser om forskning, og blev udgivet af Videnskab.dk i foråret. 

Videnskab.dk's manifest

Videnskab.dk har eksisteret i 10 år. Vi er selv blevet meget klogere på forskning og videnskabsjournalistik undervejs, og nu deler vi vores viden i et manifest med fem artikler.

Hver artikel giver gode råd til, hvad du skal kaste et kritisk blik på, hvis du vil vurdere troværdigheden af en historie om forskning, som du er stødt på i medier eller på Facebook.

Du kan også læse manifestets intro, hvis du er i tvivl om, hvorfor de her artikler er lavet.

Quizzen indeholder en række artikler fra danske medier, der er kommet lidt galt af sted med deres sundhedspåstande - men kan du gennemskue fejlene?

»Vi ønsker ikke at hænge nogen ud, men det er vigtigt, at vi allesammen bliver bedre til at navigere imellem god og dårlig videnskab, uanset om man læser om det i de klassiske medier eller falder over budskaberne på Facebook,« siger Thomas Hoffmann. 

Og hvad så med Videnskab.dk - er vi helt fejlfrie på den front? 

»Vi har helt sikkert også selv begået nogle brølere hen ad vejen – og har lært af det. Den viden vil vi gerne give videre, så det både bliver lidt lettere at afkode nyheder, man støder på - men i lige så høj grad, så vi selv lærer at tænke os om en ekstra gang, før vi deler nyheden med andre i den tro, at vi gør noget godt for andre mennesker,« siger Thomas Hoffmann.

Manifestets fem dele finder du i boksen herover, og det regnes bestemt ikke for snyd, hvis man øvet sig på forhånd.

Er det nu helt slut med oksekød?

Fra klokken 21 til 22 går Spørg Videnskaben live med vores podcast-redaktør, Jais Baggestrøm Koch, som ordfører til en samtale om, hvordan man kan leve klimavenligt.

To forskere er inviteret på scenen, hvorfra de vil dele ud af deres viden om mad og klima. Den ene er lektor Michael Søgaard Jørgensen fra Aalborg Universitet København, der forsker i bæredygtig fødevareproduktion og tidligere har talt med Videnskab.dk om, hvordan man kan gøre sin mad tre gange så klimavenlig.

Vores anden gæst på scenen er Jonatan Leer, postdoc på DPU, Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet under Smag for Livet. Hos Videnskab.dk har han skrevet om, hvordan vi kan komme væk fra en gammel forestilling om, at det er maskulint at spise store bøffer og feminint at spise salat.

Det kommer til at foregå som en spændende live-debat, hvor tilhørerne kan stille spørgsmål, og forskerne vil be- eller afkræfte de myter, publikum har med sig.

Er oksekød for eksempel forbudt? Er det bedst at købe økologi - også når varerne er fra udlandet? Hvad med fisk, er det OK at spise? Og hvordan gør man op med kulturelle 'regler' for, hvad vi spiser, og hvorfor.

Målet er, at alle bliver klogere på, hvordan man konkret køber ind, og hvad man skal spise - og måske lade være med at spise - hvis man vil leve klimavenligt.

Vi glæder os til at se dig!

Program - Kulturnatten 2018

Uddannelses- og Forskningsministeriet, Bredgade 43, fredag 12. oktober, klokken 20.00-22.00

Tidsplan
20.00 – 21.00: Manifest og quiz med præmier
21.00 – 22.00: Spørg Videnskaben

20.00 Kan du spotte sundhedsfejlene i medierne?
Quizzen tager udgangspunkt i Videnskab.dk's manifest med 5 spørgsmål, som du skal stille dig selv, når du læser om forskning, og som Videnskab.dk har udgivet i foråret.

21.00 Spørg Videnskaben – Hvordan lever man klimavenligt?
Spørg Videnskaben er Videnskab.dk’s brevkasse, som vi bringer ud til brugerne under dette års Kulturnat. Det overordnede emne er mad og klima, og de inviterede forskere vil dele ud af deres viden om, hvordan man kan leve klimavenligt.  

Panelet består af:

  • Michael Søgaard Jørgensen fra Aalborg Universitet København, der forsker i bæredygtig fødevareproduktion.
  • Jonatan Leer, postdoc på DPU, Institut for Uddannelse og Pædagogik, Aarhus Universitet under Smag for Livet, der forsker i smagspædagogik og madkultur.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk