Spil dig klog på middelalderens Aarhus
Forskere står bag underholdende spil om magtkampe i senmiddelalderens Aarhus. Læs og se en video om spillet Magtens Segl her.

Computerspil er normalt ikke noget, man forbinder med forskeres hverdag.

Men i dag lancerer Aarhus Universitets formidlingsprojekt danmarkshistorien.dk et splinternyt adventurespil Magtens Segl, der som noget helt usædvanligt præsenterer en fortælling og et univers, som bygger på forskning i dansk middelalder.

»Vi vil gerne fortælle en god historie og gøre det på en historisk korrekt måde,« siger spiludvikler og projektleder på danmarkshistorien.dk Christian Hviid, som har arbejdet sammen med frivillige studerende men også lektorer fra både historie og arkæologi om at udvikle spillet.

Derudover har folkene bag spillet gjort brug af eksterne konsulenter og en hel del forskningslitteratur om senmiddelalderen i Aarhus.

Selve fortællingen i spillet bygger faktisk på en ph.d. afhandling af Jeppe Büchert Netterstrøm om biskop Jens Iversen Langes strid med adelen i Aarhus i 1458.

Spil skal være underholdende

Magtens Segl er primært målrettet mod gymnasieelever og hovedfiguren er nutids-pigen Bea, som er rejst tilbage til middelalderen og nu med hjælp fra middelalderens aarhusianere skal finde en måde, hvorpå hun kan komme tilbage til nutiden.

Tidsmaskinen er et af de få områder, hvor holdet bag spillet har måttet gå på kompromis med fakta, for at spilleren skal kunne leve sig ind i fortællingen.

Koblingen til nutiden har nemlig til formål at give spilleren et element af genkendelighed, ifølge Christian Hviid.

»Vi har forsøgt at placere spilleren som en levende del af middelalderhistorien, hvilket vi håber virker engagerende og motiverende,« siger projektlederen.

Holdet bag Magtens Segl har haft cirka 150 bøger liggende om senmiddelalderen på kontoret og de har løbende tjekket om spillets univers stemte overens med den nyeste middelalderforsker.

Christian Hviid understreger samtidig, at det har været et af de vigtigste formål at spillet var underholdende, og at det er på den sjove måde, at spilleren bliver klogere på middelalderen.

Derfor er spillet også tegnet med en moderne streg.

Efter man har gennemført spillet kan man læse mere om senmiddelalderen i de ca. 50 artikler, som forskere har skrevet til danmarkshistorien.dk. Derudover kan man teste sin viden i en quiz.

Spil Magtens Segl her

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.


Det sker