Spædbørn husker deres modersmål, selvom de flytter til et andet land
Kilde: 
23 januar 2017

Sprogindlæring kan gemmes væk i vores underbevidsthed de første seks måneder af vores liv, selvom vi senere opdrages til at tale et andet sprog. Det viser et nyt studie, skriver sciencealert.com.

Husketeknikken kan gøre det lettere for os at lære samme sprog som voksne – især i forhold til korrekt udtale.

Ifølge forskerne bag studiet, som er publiceret i tidsskriftet Royal Society Open Science, er det især gode nyheder for adopterede børn, som senere i livet vil lære deres modersmål.

»Selv i de meget tidlige måneder af livet bliver en brugbar sprogbevidsthed grundlagt,« siger lektor på Radboud University i Holland og medforfatter af studiet Mirjam Broersma ifølge sciencealert.com.

»Det, der bibeholdes om modersmålet, er abstrakt viden om, hvilke sproglige mønstre der er mulige, og ikke eksempelvis ord,« fortsætter hun.

Forskerne fik 29 koreansk-fødte hollændere og 29 indfødte hollændere til at identificere og reproducere tre koreanske konsonanter over en træningsperiode på to uger.

De koreansk-fødte hollændere havde ingen bevidsthed om det koreanske sprog, og blandt de 29 var både personer, som var adopteret før og efter seksmånedersalderen.

Lydene blev udvalgt til at være så langt fra det hollandske sprog som muligt, og deltagernes udtaleevner blev derefter vurderet af indfødte koreanere.

De koreansk-fødte var både bedre til at udtale de koreanske lyde til at starte med og viste markant større forbedring efter de to ugers træning, end de indfødte hollændere gjorde.

»Et af de mest interessante fund var, at der ikke var forskel på evnerne hos de koreansk-fødte deltagere, der blev adopteret før seksmånedersalderen og dem, der blev adopteret efter at være fyldt 17 måneder,« siger Mirjam Broersma ifølge sciencealert.com.

Vi udvikler altså angiveligt en detaljeret sprogbevidsthed allerede i vores første halve leveår.

pmd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.