Virkelighedens »Indiana Jones-filmset«: Gravkammer i Israel har stået uberørt hen i 3.300 år
gravkammer israel egypten 3300 år arkæologi potter bronzealder urørt uberørt indiana Jones

Arkæologerne fra The Israel Antiquities Authority er de første mennesker i 3.300 år, der har sat fod i det nyopdagede gravkammer - et enestående fund, der står som »frosset i tid«. (Foto: Emil Aladjem / Israel Antiquities Authority)

Arkæologerne fra The Israel Antiquities Authority er de første mennesker i 3.300 år, der har sat fod i det nyopdagede gravkammer - et enestående fund, der står som »frosset i tid«. (Foto: Emil Aladjem / Israel Antiquities Authority)

21 september 2022

Jord- og betonarbejdere på en byggeplads lige syd for den israelske storby Tel Aviv må have fået sig noget af en overraskelse, da deres gravemaskine for nylig gik gennem taget på, hvad der skulle vise sig at være, et enestående fortidslevn.

Under byggepladsen gemte sig nemlig et gravkammer, der har været forseglet i mere end 3.300 år - siden Ramses II regerede over oldtidens Egypten.

Det skriver The Israel Antiquities Authority i en pressemeddelelse.

Der gik ikke lang tid, før håndværkerne havde tilkaldt arkæologer, der forsigtigt sænkede en stige ned i mørket og gik på opdagelse i den glemte - og gemte - grotte.

gravkammer israel egypten 3300 år ærkæologi potter potteskår keramik bronzealder urørt uberørt indiana Jones fortidslevn fund Tel Aviv

Gravkammeret rummede særligt mange potter, hvoraf nogle stammede fra Syrien, Cypern og Libanon - noget af en rejse efter antikke standarder. (Foto: Emil Aladjem / Israel Antiquities Authority)

Her kunne de hurtigt se, at der var tale om et uberørt gravkammer med alle de keramik- og bronzegenstande, det for tre årtusinder siden var skik at lægge i graven, så den døde kunne bruge dem i efterlivet.

Og der er ifølge professor Eli Yannai, der er er bronzealder-ekspert hos The Israel Antiquities Authority, tale om en »enestående opdagelse«.

»Det er ekstremt sjældent, at man støder på et 'Indiana Jones' filmset - en grotte, udsmykket med objekter, der står uberørt hen efter 3.300 år - siden den sene bronzealder, omkring den magtfulde Farao Ramses II's regeringstid,« udtaler arkæologen i pressemeddelelsen.

Arkæologerne har før fundet en række gravkamre fra perioden omkring Ramses II's regeringstid, men mange af dem er blevet raseret af gravrøvere i den mellemliggende periode.

Men det er ikke sket for den nyfundne hule, hvilket giver Eli Yannai forhåbninger om, at gravkammeret kan male et »komplet billede af begravelsesskikkene i den sene bronzealder«.

The Israel Antiquities Authority melder ikke noget om, hvorvidt der er blevet fundet rester af den eller de begravede eller om, hvorvidt inskriptioner på artefakterne giver et praj om, hvem de var.

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.