Søhelten Olfert Fischer var sexforbryder
Olfert Fischer har måske slet ikke fortjent sin hæder. En ny forskerbog om søheltene i de sidste 500 år viser, at Fischer blev dømt for et sexovergreb og kun nærmest ved et tilfælde blev udråbt som nationalhelt.

Olfert Fischer i heroisk positur. Men billedet af søhelten krakelerer med ny forskning: Den unge Olfert Fischer blev dømt for et sexovergreb og hans indsats ved Slaget på Reden er overvurderet. (Illustration: Dorte Vendelbo efter en illustration fra 'Vort Folk i det 19. Aarhundrede' fra 1897)

Olfert Fischer i heroisk positur. Men billedet af søhelten krakelerer med ny forskning: Den unge Olfert Fischer blev dømt for et sexovergreb og hans indsats ved Slaget på Reden er overvurderet. (Illustration: Dorte Vendelbo efter en illustration fra 'Vort Folk i det 19. Aarhundrede' fra 1897)

Der er ikke udkommet en ny bog om danske søhelte siden engang i 50erne. Derfor mener fire historikere, det er på tide, at vi med friske øjne undersøger de gamle nationalmyter igen.

Og det er ikke alle danske helte, som forbliver lige blankpolerede, når nutidens historikere sænker luppen over kildematerialet.

Det gælder for eksempel Olfert Fischer, der ifølge legenden gjorde sig gældende som nationalhelt under Slaget på Reden. Helteberetninger om den gamle søofficer har tidligere sprunget let henover en episode i hans ungdom, hvor han blev degraderet fra løjtnant til matros. Skandalen passede nemlig slet ikke ind i historien om en dansk helt.

Ph.d.-studerende og museumsinspektør ved Statens Forsvarshistoriske Museum Jakob Seerup har i forbindelse med sin forskning i marinehistorie fundet ud af, at årsagen til Olfert Fischers degradering var, at han i sin ungdom blev dømt for usømmelig omgang med en prostitueret under en vagt på Holmen i København.

»Sammen med de andre vagter havde han fået roet en prostitueret over. De havde alle sammen omgang med hende, og hun var blevet visiteret med et lys,« siger Jakob Seerup.

Denne nye oplysning om Olfert Fischer er med i ny en bog om de sidste 500 års søhelte, som Jakob Seerup har skrevet sammen med historikerne Thomas Lyngby, Søren Mentz og Søren Nørby. Bogen udkommer i maj.

Jakob Seerup siger:

»Vi vil gerne fortælle de spændende historier, for der er meget drama i det her. Men vi vil også gerne være med til at nuancere billedet af, hvem heltene var, og hvad de har betydet.«

Fakta

 

VIDSTE DU

Olfert Fischer i dag mest kendt, fordi det er navnet på den ene af Søværnets tre korvetter. Skibet HDMS Olfert Fischer fik sit navn i 1980.

 

Og forskerne nøjes ikke med at gennemgå historierne om Cort Adler, Tordenskjold, Peter Willemoes og Ivar Huitfeldt og mange flere. De har også undersøgt, hvordan samfundet har brugt søheltene som forbilleder igennem tiden.

Nogle var rigtige helte

Jakob Seerup fortæller, at der er stor forskel på, om søheltene ud fra deres gerninger havde fortjent at blive udråbt som helte. For eksempel betvivler forskeren ikke, at den unge søofficer Peter Willemoes gjorde en stor indsats under Slaget på Reden den 2. april 1801.

Willemoes havde fået kommandoen over et lille ubeskyttet flådebatteri, der hvor slaget var mest vildt. Willemoes holdt imod alle odds stand i 1½ time mod Lord Nelsons kæmpe linjeskibe 'Elephant' og 'Ganges'.

I samtiden hæftede man sig ved, at Willemoes havde bevaret modet og havde undgået store tab. Han døde som en rigtig helt i kamp 1808, og da hans ven N.F.S. Grundtvig skrev et digt om ham, blev Willemoes skæbne som national søhelt forseglet.

Tvivlsom indsats fra Fischers side

Historien om kommandøren Olfert Fischers bedrifter er derimod en helt anden.

Søofficeren, der var ansvarlig for Københavns forsvar til søs under Slaget på Reden, blev først udråbt som helt lang tid efter sin død i 1829.

»Der var ikke specielt mange, der syntes, han var en helt i dagene efter slaget. Han havde tidligt under slaget fået en hjernerystelse, og det er tvivlsomt, hvor meget han derfor har kunnet lede noget som helst,« siger Jakob Seerup.

Nederlaget ved Slaget på Reden ødelagde den danske flåde og tvang Danmark til at opgive sin neutralitet i Revolutionskrigene. (Illustration fra 'Vort Folk i det 19de Aarhundrede' udgivet af Vilhelm Østergaard i 1897)

Og da Lord Nelson sendte sine delegerede af sted for at forhandle fred, henvendte de sig ikke til Nelsons rangmæssige modstykke Olfert Fischer men til den danske kronprins. Det viser, hvor lidt betydning Olfert Fischer havde under begivenhederne, siger forskeren.

Men i 1880erne skulle man navngive et panserskib, der var indrettet til at skulle forsvare København fra søsiden. Navnet Olfert Fischer blev så fundet frem fra gemmerne, og dermed blev Fischer udråbt til at være en af Danmarks Søhelte.

»Jeg tror, det var mere eller mindre en tilfældighed, at det blev ham,« siger Jakob Seerup.

 

Overgreb blev negligeret

Ifølge de fire historikere bag den kommende bog, så var flere af søheltene farverige, udfarende, selvopofrende og dødsforagtende personligheder. Det vil sige 'rigtige' helte. Men nogle af dem var også direkte karakterafvigere.

Og her kan Olfert Fischer igen gøre sig gældende med sine eskapader på Holmen.

Sagen er den, at da Olfert Fischer en aften holdt vagt på Holmen sammen med nogle andre vagter, fandt de på, at de ville ro en prostitueret over. Kvinden fik en ret hårdhændet behandling og ville tilsyneladende ikke være med til det, der foregik. Derfor meldte hun bagefter de unge mænd deriblandt Olfert Fischer til myndighederne.

Olfert Fischer blev dømt for overgrebet, og blev degraderet til matros i et år.

Lord Nelsons første brev til danskerne, hvor han kræver, at danskerne holder op med at gøre modstand. Læs brevets tekst på danmarkshistorien.dk (Scannet fra Edvard Holms bog 'Danmarks Riges Historie volume 5' )

Jakob Seerup har fået klarlagt kendsgerningerne ved at fordybe sig i retsprotokollerne fra 1700tallet - ikke ved at læse det, der tidligere er blevet skrevet om Olfert Fischer.

 

Hver tid sin historie om heltene

I 1944 skrev forfatteren E. Briand de Crévecoeur bogen 'Københavns modige forsvarer', som handlede om hvor håbløs situationen havde været, og hvor svært det havde været for Olfert Fischer at holde stand under Slaget på Reden. Det var en historie, som besættelsestidens danskere kunne spejle sig i.

Bogen fra 1944 nævner kun sexovergrebet i Olfert Fischers ungdom meget overfladisk, og læserne får faktisk ikke at vide, hvad det hele handler om.

Jakob Seerup udnerstreger, at han sammen med de tre øvrige historikere har lagt vægt på både at skrive en spændende men også nuanceret bog om søheltene.

»Hver tid har deres historie, de vil fortælle med de her søhelte,« afslutter han.

Bogen udkommer på Gads Forlag og vil være at finde i butikker i maj 2010. Læs mere om bogens indhold og pris her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.