Social ansvarlighed sat på formel
En ny investeringsmodel giver ansvarlige investorer mulighed for at skræddersy deres investeringer ud fra værdisæt så præcist som aldrig før.

Med Pernille Jessens model er socialt ansvarlige investeringer blevet sat på formel. (Foto: ASB)

Med Pernille Jessens model er socialt ansvarlige investeringer blevet sat på formel. (Foto: ASB)

Investorer får nu mulighed for at lave langt mere præcise investeringer.

Investeringer, hvor der er taget højde for social ansvarlighed.

Ph.d.-studerende Pernille Jessen fra Handelshøjskolen har udviklet en model, hvor det er muligt at vurdere sin portefølje ud fra tre indikatorer:

Forventet afkast

Risiko

Ansvarlighed.

De traditionelle teoretiske modeller har hidtil kun taget højde for de to første faktorer.

Tre elementer

Men Pernille Jessens model gør det muligt at skrue op og ned for alle tre elementer, så man kan sammensætte præcis den portefølje, man ønsker.

Modellen har fået meget positiv feedback på de internationale konferencer, hvor Pernille Jessen har præsenteret projektet.

Fakta

VIDSTE DU

Principles for Responsible Investments:

FN's principper for ansvarlig investering er baseret på anerkendte, internationale konventioner.

Ph.d.-studerende Pernille Jessens investeringsmodel er et bud på, hvordan det første af de seks principper kan føres ud i livet.

UN Principles for Responsible Investment blev grundlagt i april 2006 på initiativ af den daværende generalsekretær Kofi Annan.

»Jeg har taget udgangspunkt i de eksisterende teoretiske modeller og tilføjet en ny dimension, som bygger på kvantitative data,« siger hun og forklarer:

»Tidligere har investorer valgt investeringer ud fra afkast kontra risiko. Herefter har de vurderet social ansvarlighed ud fra en mere subjektiv og måske ikke altid helt systematisk metode. Det nye ved min model er, at man som investor kan maksimere, hvor meget social ansvarlighed man ønsker i sine investeringer.«

Ingen prædiken

Modellen bruger data fra ratingbureauer, der måler virksomheders sociale ansvarlighed på en række forskellige parametre. Men det er dyre data, der ligger langt uden for den almindelige investors rækkevidde, og derfor er modellen formentlig først og fremmest interessant for banker og større private investorer.

Pernille Jessen understreger, at modellen ikke skal bruges som hverken en løftet pegefinger eller som led i en prædiken for investorerne. Den skal udelukkende ses som et værktøj, man kan bruge til at sammensætte sine investeringer, så de modsvarer det værdisæt, man har som investor.

Pernille Jessens model har fået stor opmærksomhed på internationale konferencer. (Foto: ASB)

»Min model kan bruges som redskab til at sammensætte en portefølje, hvor den sociale ansvarlighed fylder præcis det, man ønsker. Man kan sagtens vælge at sige, at man overhovedet ikke vil indregne social ansvarlighed i sine investeringer i modellen. Den er et neutralt værktøj,« siger Pernille Jessen.

Ny generation af investorer

Hidtil har de såkaldte 'socialt ansvarlige porteføljer' ikke solgt så godt blandt private investorer.

Men med en model, hvor man kan skræddersy en investering langt mere præcist og vælge, hvilken grad af social ansvarlighed, man ønsker i sine investeringer, er der åbnet op for mange flere muligheder.

»Jeg tror, der er en ny generation af investorer på vej, der ønsker, at deres portefølje indeholder en mere socialt ansvarlig dimension. Det viser de kolde facts også, og især pensionsforeninger er interesserede i, at deres penge bruges på en etisk forsvarlig måde,« siger hun.

Lavet i samarbejde med Handelshøjskolen, Aarhus Universitet

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.