Annoncørbetalt indhold fra Smag for Livet

Smag for Livet er et forsknings- og formidlingscenter med fokus på madens smag som drivkraft for livsglæde, sundhedsfremme og læring.

Smagen af fastelavn er et spørgsmål om mundfølelse
Fastelavn smager af fint hvedebrød med lækkert fyld. Det er især mundfølelsen, som gør fastelavnsbollerne til noget særligt.

Fastelavnsbollen har for mange en helt særlig smag - men hvad giver smagen af fastelavn? (Foto: Wikimedia Commons.)

Fastelavnsbollen har for mange en helt særlig smag - men hvad giver smagen af fastelavn? (Foto: Wikimedia Commons.)

Sponsoreret af Smag for Livet


Denne artikel er leveret af Smag for Livet, et forsknings- og formidlingscenter med fokus på madens smag som central drivkraft for livsglæde, sundhedsfremme, læring, dannelse og madhåndværk.

Smag for Livet arbejder med aktiviteter, der skal få almindelige danskere til at få øje på den daglige smagsoplevelses betydning for et bedre og rigere liv.

Læs flere artikler fra Smag for Livet i dette tema på Videnskab.dk.

Flæsk og kød på Flæskesøndag og -mandag. Æggesøbe og fint hvedebrød på Hvide Tirsdag. 40 dages afholdenhed og faste fra Askeonsdag. Nej, vel? 

Ugen omkring fastelavn er fuld af særlige spisevaner, hvoraf de fleste er glemt, fordi de katolske traditioner med faste og optakten dertil blev afskaffet med reformationen i 1536. Men en af traditionerne holder vi fast i: Fastelavnsbollerne.

I gamle dage var en fastelavnsbolle eller -brød en gærdej bagt med den fine hvede og smør og med fyld af rosiner.

De nutidige varianter af fastelavnsbollen kan være både den klassiske gærdejsbolle med fyld (og glasur), en vandbakkelse eller en bolle af wienerbrødsdej med fyld af creme, flødeskum eller marmelade.

Fælles for dem er, at de er festlige mundfulde kendetegnet af både sød smag og i særdeleshed den spændende mundfølelse. Her gennemgår gastrofysiker Mathias Porsmose Clausen fastelavnsbollerne, som vi kender dem i dag.

Wienerbrødet med de mange lag

Smagsfest inden fasten

Fastelavn kom til Danmark i 1300-tallet fra Tyskland, hvor den hed "fasteabend".

I de 40 dages faste op til påske måtte man ikke spise kød, så i dagene inden fasten festede man med kød (på Flæskesøndag og -mandag), hvidt brød og delikatessen æggesøbe - lavet af æggeblommer, sukker, hvedemel, øl og mælk - på den såkaldte Hvide Tirsdag.

Udklædningsfesten - karnevallet - er navngivet efter italiensk "carne vale", som betyder uden kød og netop henviser til fasten.

Fastelavnsbollen af wienerbrødstypen er kendetegnet ved bagværkets lagdelte opbygning af tynde flager med luft imellem. De mange lag gør at fastelavnsbollen på samme samme tid er både sprød og blød.

Bollens særlige struktur opnås ved at opbygge dejen som lag (mange lag!) af skiftevis dej og fedtstof (smør eller margarine). De enkelte lag er meget tynde, da dejen foldes sammen og rulles ud et stort antal gange.

Denne proces er svær at mestre, og det er vigtigt for at opnå den rigtige struktur, at fedtstoffet har den helt korrekte temperatur og dermed konsistens. Det skal være rimelig fast og ikke klistret.

Er fedtstoffet for hårdt, kan det ikke rulles ud og vil desuden bryde gennem dejens lag. Er det for blødt, vil fedtstoffet gå ind i dejen. Bruges smør må temperaturen ikke komme over 20 grader, og udrulningen skal foregå koldt eller hurtigt, så dejen ikke arbejdes varm.

Når wienerbrødsdej bages, vil vandet i dejen blive til damp, hvilket gør at lagene skilles fra hinanden og bagværket bliver luftigt og flaget. Dampen vil desuden forskyde fedtstoffet, så lagene af fedtstof brydes, men stadig holder flagerne sammen. På grund af dampen vokser bagværkets tykkelse kraftigt, når det bages.

Fastelavnsbollen af gærdej

En fastelavnsbolle lavet som en gærbolle har en fast, men ikke sprød skorpe og en svampet, blød krumme. Bollen er mere kompakt og føles mere fast end wienerbrødsfastelavnsbollen, men den er samtidig blødere sammenlignet med andre typer af brød.

Den svampede struktur skyldes dels gærens virke, som er med til at danne små gasbobler og gøre bollen luftig, og dels dannelsen af et stabilt proteinnetværk (gluten) omkring disse gasbobler, så bollen ikke falder sammen efter bagning.

Der er typisk sukker i en gærbolledej til fastelavnsboller, som udover at bidrage til den søde smag også er med til at kickstarte hævningen, idet gær let kan omsætte sukker og danne kuldioxid (og alkohol, der siden fordamper). Gæren omsætter også stivelsen fra melet i dejen. 

Gær virker optimalt ved stuetemperatur, så det er ikke ligegyldigt hvilken temperatur dejen har (eller vandet i dejen har). Er temperaturen for kold, sker hævningen langsomt, men hvis den er for høj, risikerer gæren at dø.

Når bolledejen æltes, påvirkes dejens molekyler, og særligt de proteiner, der betegnes gluten påvirkes af denne proces. Glutenproteinerne binder sig til hinanden, så de danner et stabilt netværk.

Når bollen bages, vil der ske flere ting. Den dannede gas vil udvide sig pga. den høje temperatur i ovnen, hvilket gør, at bollen vokser. Samtidig fordamper noget af vandet fra dejen, hvilket også bidrager til udvidelsen.

Når vandet forsvinder fra dejen, bliver dejen mere fast og glutennetværket fungerer som et stillads, der gør at bollen ikke falder sammen igen. Smørret i dejen medvirker til at bollens krumme bliver mere blød.

Fastelavnsbollen findes også i en wienerbrødsudgave med flødeskum i midten. (Foto: Wikimedia Commons.)

Fyldet - det cremede og bløde

Fyldet - hvad enten det er flødeskum eller kagecreme - er cremet og blødt, og virker på én og samme gang som kontrast til bollens tekstur, men samtidig som en let overgang til en anden mundfølelse (og smag).

Flødeskum er meget let, blødt og luftigt. Fløde indeholder en masse mikroskopiske fedtkugler, og disse slås mekanisk sammen, når man pisker flødeskum. Fløden bliver langsomt tykkere i takt med at fedtkuglerne klistrer sig sammen og vil til sidst danne en form for sammenklistret netværk, der kan stabilisere luftbobler, så fløden bliver til skum.

Flødeskum ses oftest sammen med wienerbrødsfastelavnsbollen, da denne er let nok til ikke at mase flødeskummet, når fastelavnsbollen spises.

Kagecreme er - som navnet kraftigt antyder - cremet. Cremen er mere viskøs (tyktflydende) og mindre let sammenlignet med flødeskummet.

Cremen laves ved at piske varm mælk og stivelse (fx majsstivelse) med æggeblomme pisket med sukker. Derved tyknes mælken, idet æggeblommens fosforlipider virker emulgerende og dens proteiner sammen med stivelsen danner et netværk, der gør cremen geléagtig.

Prøv selv: Fastelavnsboller med trefoldigt fyld

Der er mange meninger om, hvad der er den bedste eller "rigtige" fastelavnsbolle. Det vil vi lade være op til den enkeltes smag.

Der findes også et stort antal opskrifter. Vi kan foreslå denne overdådige sag med tredobbelt fyld:

Fastelavnsboller med marcipan, hindbær og vaniljecreme

Hvis du vil sammenligne med den gammeldags version, kan du finde opskriften her:

Madam Mangors fastelavnsboller anno 1837

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk