Slaget ved Trafalgar udløste et Brexit i det 19. århundrede
Storbritannien har før været økonomisk og politisk afskåret fra resten af Europa. Her forklarer en britisk forsker, hvorfor Brexit måske ikke er så nyt endda.
Slaget ved Trafalgar Nelson Napoleon krig søslag politik Europa Wienerkongressen Brexit Storbritannien flåde Royal Navy Østrig Rusland historie stategi handel stormagt

Den britiske søhelt Horatio Nelson sendte i 1805 sine linjeskibe ind i en altafgørende kamp mod den franske flåde. Hvis Nelson ikke sejrede, ville Napoleon knuse England én gang for alle. (Illustration: William Turner)

Den britiske søhelt Horatio Nelson sendte i 1805 sine linjeskibe ind i en altafgørende kamp mod den franske flåde. Hvis Nelson ikke sejrede, ville Napoleon knuse England én gang for alle. (Illustration: William Turner)

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Hvert år ved denne tid er den britiske flåde, Royal Navy, vært for en stor festmiddag med masser af god mad, fin portvin og chokoladeskibe pyntet med flag og stjernekastere. 

Den 21. oktober markeredes den 212. årsdag for Slaget ved Trafalgar, hvor den britiske flåde under Horatio Nelson sloges mod den fransk-spanske flåde vest for Kap Trafalgar i Sydspanien.

Slaget ved Trafalgar er et af de mest berømte søslag, og den årlige Trafalgar Night Dinner i London, hvor man fejrer den britiske admiral og nationalhelt Horatio Nelsons berømte sejr, er et af årets højdepunkter for Royal Navy.

Men alligevel skal et par myter lige manes i jorden. 

På trods af at søslaget var en dundrende sejr for Royal Navy, var Slaget ved Trafalgar ikke årsagen til, at den franske kejser, Napoleon Bonaparte, opgav sine planer om at invadere Storbritannien.

LÆS OGSÅ: Storbritannien besejrede Napoleon med citrusfrugter

Storbritannien blev økonomisk og politisk isoleret

Napoleons trang til at tvinge Østrig i knæ og søslaget under admiral Robert Calder den 22. juli, som forhindrede Napoleons flåde i at trænge ind i den Engelske Kanal, er mere afgørende end Slaget ved Trafalgar.

I den forstand forstærkede Trafalgar kun en allerede eksisterende strategisk situation, og på kort sigt medførte det en periode med strategisk isolation fra Europa for Storbritannien.

Napoleon nedkæmpede Østrig i 1805, Preussen i 1806 og tvang Rusland til fredsforhandlinger i 1807 (naturligvis på Napoleons betingelser).

I 1806 var Storbritannien og Frankrig optagede af en økonomisk krigsførelse, der resulterede i, at Storbritannien stort set var udelukket fra det europæiske handelsmarked. 

Storbritannien blev både politisk og økonomisk isoleret netop på et tidspunkt, hvor det var stadigt mere omkostningskrævende at kæmpe mod Napoleon.

LÆS OGSÅ: Hvorfor bliver Forsvaret dyrere og dyrere?

Slaget ved Trafalgar Nelson Napoleon krig søslag politik Europa Wienerkongressen Brexit Storbritannien flåde Royal Navy Østrig Rusland historie stategi handel stormagt

Den britiske admiral og nationalhelt Horatio Nelson blev såret ved slaget ved Santa Cruz de Tenerife. Han var den sjette i en fattig landsbypræsts børneflok på 11, og han kom til søs som 12-årig. Det var Nelson, der ytrede de berømte ord: 'England expects that every man will do his duty'. Sætningen er sidenhen blevet et udtryk for britisk kampgejst og ofte anvendt i forbindelse med andre kamphandlinger. (Illustration: Richard Westall)

Brexit – del 1

De økonomiske krigsomkostninger steg fra 29 mio pund i 1804 til over 70 mio pund i 1813.

Det var nærmest en slags Brexit del 1. 

Det så ikke godt ud for Storbritannien. Men hvad kunne de britiske magthavere gøre?

Ansigt til ansigt med et fjendtligt Europa og en stadig mere anti-britisk og krigerisk amerikansk lovgivning, regnede London med at kunne udvide den britiske samhandel og indflydelse i andre dele af verden.

De portugisiske og spanske imperiers uudnyttede handelsmarkeder i Sydamerika var af afgørende betydning.

Siden Sir Francis Drakes dage i det 16. århundrede havde briterne betragtet kolonierne som en kilde til spansk og portugisisk rigdom.

Trafalgar gav Storbritannien herredømmet over havene og isolerede de oversøiske kolonier fra deres politiske herskere i Madrid og Lissabon. 

LÆS OGSÅ: Skal vi være bekymrede for økonomien efter Brexit?

Den britiske flåde evakuerede den portugisiske kongefamilie

Kolonierne var parate og modne til udnyttelse og lokaliseret, så de herskede over adgangen til handelsmarkederne.

Den britiske eksport til Central- og Sydamerika steg hastigt fra de 7,8 mio pund, eksporten udgjorde i 1805.

Det var desuden af afgørende betydning, at den britiske flåde evakuerede den portugisiske kongefamilie fra Lissabon i december 1807.

Britiske krigsskibe hjalp kongefamilien til Brasilien, hvilket betød, at Storbritannien havde en venligsindet royal allieret, der var afhængig af Royal Navy for sin fortsatte eksistens. 

På blot tre år blev britisk handel med Latinamerika fordoblet til 16.590.000 pund i 1808. Noget, der kompenserede for tabet af handel med Europa og USA.

LÆS OGSÅ: Britisk professor: Gid, vi forskere havde gjort mere for at forhindre Brexit

Storbritannien finansierede alliancerne, der styrtede Napoleon

Selv om handlen med Latinamerika ikke gav Storbritannien den ultimative sejr, betød det, at briterne overlevede, så de kunne kæmpe endnu en dag.

London opnåede først sine krigsmål i årene 1814-1815, takket være store ændringer i de europæiske landes indbyrdes forhold efter Napoleons forsøg på at erobre Spanien i 1808, og endnu vigtigere, hans mislykkedes invasion af Rusland i 1812 – delvist foranlediget af den indenlandske russiske utilfredshed over at blive nægtet britiske importvarer.

Storbritannien reagerede ved at forpligte sig over for Portugal og Spanien med en hær ledet af hertugen af Wellington, samt en meget generøs finansiering af alliancerne, som til sidst styrtede Napoleon.

LÆS OGSÅ: Slaget ved Jylland: Derfor var 1. verdenskrigs eneste søslag så vigtigt for Storbritanniens sejr

Krigens enorme omkostninger

Det var Wellingtons sejr ved Waterloo den 18. juni 1815, som tilsyneladende betød, at Storbritannien fik mere at skulle have sagt ved Wienerkongressen, hvor stormagterne forhandlede fra september 1814 til juni 1815 om Europas nyordning efter Revolutions- og Napoleonskrigene.

Slaget ved Trafalgar Nelson Napoleon krig søslag politik Europa Wienerkongressen Brexit Storbritannien flåde Royal Navy Østrig Rusland historie stategi handel stormagt

Wellingtons sejr ved Waterloo gav Storbritannien en stemme ved Wienerkongressen. (Illustration: Werra, satirisk tegning via Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)

Storbritanniens økonomiske position tillod, på trods af de hastigt stigende krigomkostninger, finanseringen af de europæiske alliancer i 1814 og 1815, hvor Napoleons Frankrig endelig blev besejret.

Storbritannien sendte i alt 60 mio pund til sine allierede i løbet af Napoleonskrigene, 10 mio i 1814 og 8.649.725 pund i 1815. 

Af afgørende betydning er, at to mio gik til Rusland og 2.156.513 pund til Preussen ud af det sidstnævnte beløb. 

Det var altså penge fra Storbritannien, der gjorde, at preusserne var i stand til at nå til Waterloo i tide.

LÆS OGSÅ: Slaget ved Waterloo har mindre betydning end Napoleons flugt fra Elba

Storbritannien var verdens eneste supermagt

I 1815 var Storbritannien den eneste supermagt i verden; en position landet havde opnået ved at skrive reglerne for den globale handel. 

Den var forsikret i London og blev transporteret af britiske skibe, men stormagtens mål blev kun opnået ved at involvere sig i den europæiske politik.

Så måske var Slaget ved Trafalgar trods alt Storbritanniens mest afgørende søslag nogensinde. 

For selv om det tog endnu 10 år, før der igen var fred, sørgede Trafalgar ikke alene for, at Storbritannien holdt hovedet økonomisk oven vande trods økonomisk isolation fra Europa, men også for at kompensere for den tabte handel med andre europæiske lande.

Lige indtil tiden igen var inde til at træde ind i et politisk og økonomisk fællesskab med Europa.

LÆS OGSÅ: Brexit: Vil Skotland løsrive sig fra UK?

Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation, og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

The Conversation

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.