Skrig, Wozniacki!
Caroline Wozniacki kan med fordel sende sine slag over nettet med lidt ekstra decibel. Tennis-skrig sløver nemlig modstanderen, antyder ny forskning.

Skrige-koncerter under tenniskampe er ikke kun til gene for publikum. De får også modstanderen til at reagere langsommere, indikerer ny forskning. Så det er bare med at træne stemmen Wozniacki.

Skrige-koncerter under tenniskampe er ikke kun til gene for publikum. De får også modstanderen til at reagere langsommere, indikerer ny forskning. Så det er bare med at træne stemmen Wozniacki.

Skrig, hyl, brøl, grynt. Det er bare med at udnytte sit biologiske musikinstrument under en tenniskamp.

Alle slags udbrud svækker nemlig modstanderens evne til at forudsige boldens bane, viser ny amerikansk-canadisk forskning ifølge scientificamerican.com.

Måske en viden som skrigets ukronede dronning, Maria Sharapova, har gemt på i årevis. Og det kan muligvis forklare, hvorfor der ikke kommer så meget som et pip under træningen. Men under kamp går det anderledes højlydt for sig - hele 101 decibel når hun op på - cirka det samme som et trykluftsbor.

Studiet giver også ny næring til forslaget fra det internationale tennisforbund ITF om helt at forbyde skrigeri under tenniskampe.

Testpersoner blev langsommere af lyd

I forsøget blev 33 studerende bedt om at forudsige boldens bane på baggrund af videosekvenser af en tennisspiller i kamp. De skulle så hurtigt som muligt udpege boldens bane og landingssted ved hjælp af forskellige taster.

Når tennisspilleren udstødte et skrig eller brøl, blev testpersonernes reaktionstid langsommere, og deres forudsigelser var oftere forkerte.

Ifølge forskerne bag er det første gang, skrigets effekt på tennisspillet er blevet undersøgt, og de håber snarest at kunne lave lignende studier af professionelle spilleres håndtering af modstanderens udbrud.

Studiet er dog kun foreløbigt, men netop offentliggjort i tidsskriftet Public Library of Science ONE.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.