Skjult pyramide fundet inde i kæmpepyramide
Kilde: 
18 november 2016

En af verdens vigtigste pyramider er bygget som en kinesisk æske, har arkæologer opdaget.

Allerede i 1930'erne blev en mindre pyramide opdaget indeni Kukulkan-pyramiden, som ligger i den gamle Mayaby Chichen Itza i Yucatán, Mexico.

Nu har forskerne opdaget endnu en pyramide indeni den lille pyramide, og de mistænker, at der kan være endnu flere.

Det skriver sciencealert.com.

»For at gøre det hele mere mudret, så er det muligt, at den tredje russiske dukke blot er én af flere dukker, der rasler rundt indeni den samme skal. Vi ved det simpelthen ikke,« siger antropologiprofessor Geoffrey Braswell fra University of California, der ikke var involveret i det nye projekt, men som før har udforsket Kukulkan-pyramiden, til The Telegraph.

Den nyopdagede struktur rummer angiveligt en trappe med et alter på toppen, og forskerne fra Mexicos Nationale Institut for Antropologi og Historie mistænker, at der er tale om den ældste struktur i hele pyramiden.

Kukulkan-pyramiden, også kaldet El Castillo (slottet), var et tempel til ære for guden Kukulkan. Det rummer 364 trappetrin, svarende til antallet af dage i mayaernes kalender, og måler 30 meter, inklusive templet.

I forbindelse med det nye projekt gjorde arkæologerne brug af en særlig billedteknik, kaldet tri-dimensional electric resistivity tomography, som afdækkede en ny, 10 meter høj struktur, gemt indeni de andre to. Der er muligvis tale om struktur, som blev opdaget allerede i 1940'erne, men som dengang ikke kunne udforskes, fordi tunnellen derind var for ustabil.

De mexicanske forskere mener, at den nyopdagede pyramide er bygget mellem år 550 og 800, mens den mellemste er fra år 800-1.000. Den ydre pyramide, som vi kender den, stod angiveligt færdig omkring år 1.050-1.300.

Opdagelserne er endnu ikke blevet beskrevet i et videnskabeligt studie.

jo

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.