Skal vi beholde vikingernes tyvekoster?
Nationalmuseets oldtidssamling oplever en tilvækst af genstande, blandt andet tyvekoster fra vikingetiden. Burde de leveres tilbage til de oprindelige ejere?

Ranvaiks gyldne skrin, som kan beundres i Nationalmuseets samling, er fremstillet i Irland eller Skotland i 700-tallet og kommer oprindelig fra en kirke eller et kloster.

"Ranvaik ejer dette skrin" lyder indskriften i bunden, som et stærkt indicium på, at det siden kom til at tilhøre en fornem vikingefrue med navnet Ranvaik.

Arkæologer mener, det er tyvekoster fra vikingetiden.

»Genstande fra vikingetiden, der kommer fra kirker og klostre, kan bedst forklares som plyndringsgods fra de overfald, som gjorde vikingerne berygtede i den kristne verden,« forklarer Maria Panum Baastrup, magister i forhistorisk arkæologi og ph.d. studerende i Nationalmuseets Oldtidssamling.

»Da vi ved, at disse ting har været forbundet med hellighed for deres ejere, er det næppe sandsynligt, at der er tale om handelsvarer,« uddyber hun.

Nationalmuseets Oldtidssamling får sit største bidrag fra danske amatørarkæologer, og oplever blandt andet en tilvækst af kirkelige genstande som fragmenter fra bispestave, hellige kar og kirkesølv, som er fundet i den danske muld.

Vikingerne både stjal og handlede

I de historiske kilder er vikingernes overfald veldokumenterede, og det faktum, at genstande fra andre europæiske kirker og klostre er endt på skandinavisk jord, viser at vikingerne ikke er kommet tomhændede hjem fra deres togter.

Når forskerne skal bestemme genstandenes ophav, kigger de blandt andet på design og materialer og sammenligner med lignende fund fra samme tidsperiode. På denne måde kan de se karakteren af vikingernes kontakter til udlandet.

Vikingerne var også handelsfolk og fik gaver i forbindelse med dåb. Hvert år får vi indleveret mange nye genstande fra vikingetiden, der er samlet ind overalt i landet. Meget af det antager vi, vikingerne har fået på ganske lovlig vis,« siger Maria Panum Baastrup.

Tilbagelevering

Men skal de genstande fra vikingetiden, der højst sandsynligt er tyvekoster, leveres tilbage til deres oprindelige ejermand?

»Jeg synes, det ville være unaturligt, men når det er sagt, så kan der være tilfælde, hvor det alligevel ville give mening,« siger middelalderarkæolog Peter Pentz.

»Vikingerne blev jo ikke dømt ved en domstol for at have stjålet, og den danske nation var ikke rent geografisk og politisk den samme som i dag,« siger han.

Han har i mange år arbejdet med tilbagelevering af genstande, som Nationalmuseet rådgiver kulturministeren om.

Nationalmuseet har intet fast regelsæt for, hvornår genstande skal afleveres tilbage, og det er i sidste ende en politisk beslutning, om genstande skal blive i den danske kulturarv, eller om de hører hjemme i et andet land.

Historien kan ikke skrues tilbage

Med mellemrum har der været debat om, hvorvidt Danmark burde have de ting tilbage, som svenskerne hentede i krigsskadeerstatning i 1600-tallets Danmark efter Svenskekrigene.

»Krigsskadeerstatning var bredt accepteret på det tidspunkt, og derfor mener jeg ikke, det ville give mening, hvis Danmark skulle kræve de genstande igen, « siger Peter Pentz. Han mener, historien retfærdiggør, at historiske genstande ikke altid findes der, hvor de oprindelig hørte hjemme.

»Min personlige holdning er, at man ikke kan skrue tiden tilbage og lave historien om. Men der kan selvfølgelige være tilfælde, hvor det af følelsesmæssige eller politiske grunde alligevel er en god ide at levere genstande tilbage,« siger han.

Hvor hører Elgin Marbles hjemme?

Den mest berømte sag om tilbagelevering af kulturarv handler om Elgin Marbles.

Det er en samling af klassiske skulpturer, der oprindelig var en del af templet Parthenon, som ligger i  Athen.

Den britiske ambassadør Thomas Bruce Elgin opnåede tilladelse fra tyrkiske myndigheder, der i flere århundreder besatte Grækenland, til at fjerne samlingen fra Parthenon.

Han flyttede skulpturerne til England og udstillede dem der.

Der har siden hersket kontrovers omkring skulptursamlingen. Grækenland har udtrykt ønske om at få skulpturerne tilbage til et museum i Athen. Foreløbig findes skulpturerne stadig i England på British Museum i London.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk