Skak i skolen gør børn bedre til matematik
Skoleskak er specielt godt til at hjælpe de børn, der kæmper mest med matematik, og de børn, som generelt ikke trives så godt i skolen.
skoleskak, undervisning, skak

Det er dog ikke nok bare at spille skak. Der skal mere til. (Foto: Shutterstock)

Det er dog ikke nok bare at spille skak. Der skal mere til. (Foto: Shutterstock)

Smid skoleskak på skemaet. Det vil få børnene til at lære matematik hurtigere.

Sådan lyder budskabet i et nyt videnskabeligt studie, der viser, at børn, hvis lærere implementerer skoleskak i matematikundervisningen én time om ugen, lærer matematik meget hurtigere end deres jævnaldrende.

Forskningsresultatet vækker jubel blandt forskerne bag det.

»Effekten rammer især de børn, som ikke trives, og dem, som keder sig i undervisningen. Det synes vi er rigtig fedt, for ofte er det netop de børn, vores indsatser i skolen ikke når. De børn, som klarer sig fint og er glade, har dog ingen større effekt af det,« fortæller professor Michael Rosholm fra Trygfondens Børneforskningscenter ved Aarhus Universitet.

Det nye studie er for nylig offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Plos One

Historien kort
  • Børn, som får matematikopgaver baseret på skak, lærer matematik hurtigere end deres jævnaldrene.
  • Specielt svage elever og elever, der keder sig i skolen, har gavn af skoleskak i forhold til at lære matematik.
  • Skoleskak kan træne børn i færdigheder, som almindelige matematikopgaver ikke gør.

Børn bliver selvfølgelig bedre til matematik af at spille skak

Det ville være mærkeligt, hvis børn ikke bliver bedre til matematik af at arbejde med skak.

Det vurderer Morten Misfeldt, der er professor ved Institut for Læring og Filosofi ved Aalborg Universitet.

Morten Misfeldt fortæller, at der klart er potentiale i at tage en aktivitet som eksempelvis skak ind i matematikundervisningen og så arbejde struktureret omkring den.

LÆS OGSÅ: Skak og musik forbedrer børns hukommelse

Samtidig minder professoren dog også om, at det ikke er nok bare at spille skak. Der skal mere til.

»Matematikundervisning har en tendens til at køre i en rille af ensformighed, som det i en læringssammenhæng kan være godt at komme ud af,« siger Morten Misfeldt

»Derfor kan tilbud om noget andet end den normale matematikundervisning nemt løfte elevernes niveau, eksempelvis aktiviteter hvor man kombinerer matematik og leg. Man skal dog have øje for, at begge ting skal med i ligningen – både legen og den tilrettelagte matematik.«

Skak skolen matematikundervisning børn læring

Matematikundervisning kan godt være ensformigt. Den nød ser det ud til, at skoleskak har knækket. (Foto: Shutterstock)

Skakundervisning fik børn til at lære matematik hurtigere

I studiet har forskerne fulgt 482 børn i 1.-3. klasse fordelt på 22 klasse fra 5 aarhusianske skoler.

To tredjedele af eleverne fik erstattet en times matematikundervisning om ugen med en times matematikundervisning efter Dansk Skoleskaks læringskoncept, mens den sidste tredjedel havde almindelige matematikundervisning.

LÆS OGSÅ: Matematikrobot kan ikke lære børn at regne

Forskning søger løsninger

Mere og mere forskning går ud på at udvikle og teste tiltag, som skal løse samfundets problemer.

Interventionsforskning kaldes det.

Videnskab.dk sætter i en artikelrække fokus på den type forskning, der skal gavne velfærdssamfundet.

Følg med i temaet her.

Støtte fra TrygFonden har muliggjort temaet. TrygFonden har dog ikke indflydelse på, hvilken forskning vi skriver om, og hvordan artiklerne skrives. 

Læs mere om aftalen her.

Skakundervisningen bestod både at matematikopgaver, der var lavet omkring skakspillet, eksempelvis ’Hvor mange brikker kan løberen slå?’ i en given opsætning på brættet, og af decideret skakspil mellem eleverne.

»Skak er meget matematisk, og opgaverne indeholdt både geometriopgaver og talopgaver,« forklarer Michael Rosholm.

Forskerne testede elevernes matematikevner før og efter undervisningsforløbet, og efter trekvart år var gruppen af elever, som havde modtaget skoleskaundervisning, rykket en tredjedel af et undervisningsår fra eleverne i kontrolgruppen.

Gavner specielt de svageste elever

Ifølge Michael Rosholm kan der være flere årsager til, at skoleskak virker så godt på børnenes matematikevner, som det gør.

  • For det første bliver børnene trænet i nogle færdigheder, som de ikke normalt træner i matematikundervisningen. Det kan dreje sig om koncentration, tålmodighed og taktik.
  • For det andet implementerer skoleskak geometri, koordinatsystemer og tælletræning i undervisningen på en anderledes måde, og variation i undervisning gavner.
  • For det tredje synes mange af børnene, at undervisningen var sjov, hvilket fik dem til at koncentrere sig om opgaverne i længere tid.

»Specielt det sidste kan være en medvirkende årsag til, at især de svage elever fik meget ud af skoleskakundervisningen. Hvis man keder sig eller ikke kan følge med i undervisningen, er det dræbende for indlæringsevnen, men den nød, ser det ud til, at skoleskak har knækket,« siger Michael Rosholm.

skoleskak, undervisning, skak børn indlæring drenge

Skoleskak kan ramme en stor gruppe elever, der normalt er svære at ramme, nemlig drengene. (Foto: Shutterstock)

Resultat overgår forventningerne

Generalsekretær i Dansk Skoleskak, Mads Jacobsen, er ikke overraskende glad for resultatet.

Han er begejstret for, at de nu har videnskabelig dokumentation for, at Dansk Skoleskaks læringskoncept har en effekt, der rækker ud over den almindelige matematikundervisning.

Dansk Skoleskak og Mads Jacobsen havde håbet, at man via deres undervisningskoncept kunne opnå samme effekt som ved almindelige matematiktimer, men at konceptet rent faktisk bringer eleverne længere frem end det, er en positiv overraskelse.

LÆS OGSÅ: Bevægelse gjorde børn 35% bedre til matematik

Desuden viser forskningsresultatet også, at man med skoleskak kan ramme en stor gruppe elever, der normalt er svære at ramme.

»Mig bekendt er skoleskak den eneste kendte skoleindsats, hvor drengene har større udbytte end piger, hvilket på mange måder er interessant i sig selv,« siger Mads Jacobsen.

Flere spil kan erstatte matematiktimerne

Er skoleskak så det eneste spil, der kan løfte elevers matematikevner?

Nej, det er det ifølge Michael Rosholm ikke.

Andre spil, der også indeholder elementer af taktik, rumlig forståelse og behov for koncentration, kan formentlig gøre det samme - bare det er lidt komplekst.

Skoleskak kan da heller ikke erstatte matematikundervisningen helt, men det kan være et supplement til at gøre undervisningen mere interessant for eleverne.

»Jeg tænker også, at det er vigtigt at få analyseret, hvilke ingredienser i skoleskakundervisningen der gør, at det virker. Det er vi ved at stable forsøg på benene til at undersøge. Alt dette kan forhåbentligt blive taget med ind i beslutningsprocessen, når fremtidens matematikundervisning skal tilrettelægges,« siger Michael Rosholm.

LÆS OGSÅ: Alle børn gemmer på et matematikgeni

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk