Skadelig jul og hårdt nytår: Eksempler på de mange måder, det kan gå galt til jul
jul skader

I denne artikel, som ikke er baseret på et videnskabeligt studie, gennemgår to forskere de mange måder, folk er kommet galt af sted om julen. (Foto: Shutterstock)

I denne artikel, som ikke er baseret på et videnskabeligt studie, gennemgår to forskere de mange måder, folk er kommet galt af sted om julen. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
18 december 2020

Julen, gaverne og den gode mad er alt sammen fryd og gammen - lige indtil man kommer galt afsted.

Ifølge en pressemeddelelse fra det lægevidenskabelige tidsskrift BMJ kan man i deres juleudgave læse en artikel, hvor to forskere gennemgår nogle af de mange, mange skader folk har oplevet i forbindelse med den hyggelige højtid.

At falde fra stigen, mens man hænger julelys op, er blandt de mest udbredte, men selv de uskyldige julekort er blandt de måder, man kan komme grueligt til skade på. 

BMJ's særlige juleudgave

Tidsskriftet BMJ udkommer hvert år i en speciel december-version, hvor studierne og forskernes kommentarer er i en noget lettere tone, end man ellers plejer.
 
Her er to andre historier fra årets juletidsskrift:

Utrolig historie: Dødsmaske fra pige i 1880’erne har lagt ansigt til CPR-dukkerne

Hvad kan læger lære af julemandens effektivitet?

I 1876 fik en ung mand arsenforgiftning, efter at havde malet julekort med en yderst toksisk maling.

I nyere tid kom en kvinde galt afsted med en postkasselåge og mistede en fingerspids, mens hun var ved at sende julekort.

Julen er børnenes fest, og i tidens løb har læger måttet fjerne julelys, julepynt og konfettistjerner, som var blevet spist af spædbørn.

De flotte juletræer er heller ikke ufarlige, og foruden fyrrenålene, som kan trænge ned i lungerne og forårsage åndedrætsbesvær, kan det give skader på hornhinden, når man får en gren i øjet.

Det hænder også, at de levende julelys forårsager forbrændinger.

Og nogle gange får man mere, end man ønskede med julegaverne, som da man fandt dødelige miltbrandbakterier, Bacillus anthracis, på et sæt bongotrommer med trommeskind fra en ged. I ét tilfælde var en gavehamster årsag til et mindre udbrud af lymphocytær choriomeningitisvirus i New York, en heldigvis mild sygdom, som dog i værste fald kan forårsage hjerneskade.

To tilbagevendende trusler, som går hånd i hånd ved juletid, er overspisning og druk, som ikke kun skader taljevidden, men også kan forårsage salmonella og mave-tarminfektioner, for ikke at nævne midlertidige hjerterytmeforstyrrelser (holiday heart syndrome).

På klodens sydlige halvkugle oplever de også nogle lidt mere særegne skader, som for eksempel i Australien, hvor julen er højtid for jetski-ulykker.

De to forskere konkluderer dog, at siden de ikke fandt nogle stærke beviser for udbredte skadelige følger, ville de lade folk selv konkludere, om det gode ved julen opvejer det dårlige.

Slutteligt opfordrer de folk til at have en god, men sikker jul.

Artiklen kan læses på BMJ’s hjemmeside.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.