Skadelig jul og hårdt nytår: De mange måder, det kan gå galt til jul
jul skader

I denne artikel, som ikke er baseret på et videnskabeligt studie, gennemgår to forskere de mange måder, folk er kommet galt af sted om julen. (Foto: Shutterstock)

I denne artikel, som ikke er baseret på et videnskabeligt studie, gennemgår to forskere de mange måder, folk er kommet galt af sted om julen. (Foto: Shutterstock)

Kilde: 
18 december 2020

Julen, gaverne og den gode mad er alt sammen fryd og gammen - lige indtil man kommer galt afsted.

I juleudgaven af det lægevidenskabelige tidsskrift BMJ gennemgår to forskere nogle af de mange, mange skader, som er blevet dokumenteret i forbindelse med den hyggelige højtid.

Fald fra stigen, mens man hænger julelys op, er blandt de mest udbredte skader. Men selv de uskyldige julekort kan man komme grueligt til skade med. 

BMJ's særlige juleudgave

Tidsskriftet BMJ udkommer hvert år i en speciel december-version, hvor studierne og forskernes kommentarer er i en noget lettere tone, end man ellers plejer.
 
Her er to andre historier fra årets juletidsskrift:

Utrolig historie: Dødsmaske fra pige i 1880’erne har lagt ansigt til CPR-dukkerne

Hvad kan læger lære af julemandens effektivitet?

For eksempel i 1876, da en ung mand fik arsenforgiftning, efter at havde malet julekort med en yderst giftig maling.

I nyere tid kom en kvinde galt afsted med en postkasselåge og mistede en fingerspids, mens hun var ved at sende julekort.

Julen er børnenes fest, og i tidens løb har læger måttet fjerne utallige julelys, julepynt og konfettistjerner, som havde fundet vej ned i spædbørns gab.

De flotte juletræer er heller ikke ufarlige, og foruden fyrrenålene, som kan trænge ned i lungerne og forårsage åndedrætsbesvær, kan det give skader på hornhinden, når man får en gren i øjet.

Det hænder også, at de levende julelys forårsager forbrændinger, skriver forskerne.

Og nogle gange får man mere, end man ønskede med julegaverne, som da man fandt dødelige miltbrandbakterier, Bacillus anthracis, på et sæt bongo-trommer med trommeskind fra en ged. I ét tilfælde var en gavehamster årsag til, at tusindvis blev smittet med 'lymphocytær choriomeningitisvirus' i New York - en mild sygdom, som dog i værste fald kan forårsage hjerneskade.

To tilbagevendende trusler, som går hånd i hånd ved juletid, er overspisning og druk, som ikke kun skader taljevidden, men også kan forårsage salmonella og mave-tarminfektioner, for ikke at nævne midlertidige hjerterytme-forstyrrelser - det såkaldte 'holiday heart syndrome'.

På klodens sydlige halvkugle—hvor julen falder om sommeren—oplever de til gengæld nogle lidt mere særegne skader, som for eksempel i Australien, hvor julen er højtid for jetski-ulykker.

De to forskere konkluderer dog, at siden de ikke fandt nogle stærke beviser for udbredte skadelige følger, ville de lade folk selv konkludere, om det gode ved julen opvejer det dårlige.

Slutteligt opfordrer de folk til at have en god, men sikker jul.

Artiklen kan læses på BMJ’s hjemmeside.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.