Sjusk med sproget er et tegn på overskud
Utydelig tale er tegn på god beherskelse af sproget, vurderer dansk ph.d.-studerende.

Ingen grund til at ærgre sig, hvis vi sjusker med sproget. Det kan været et tegn på, at vi er gode til det. (Foto:Colourbox)

Ingen grund til at ærgre sig, hvis vi sjusker med sproget. Det kan været et tegn på, at vi er gode til det. (Foto:Colourbox)

»Det bliver hundrade kroner,« siger en kassedame, der har tyrkisk som modersmål. Hun udtaler alle bogstaverne i talordet 100.

»Men faktisk siger danskerne nærmere ’hunåd’,« forklarer Ruben Schachtenhaufen, ph.d.-studerende ved Institut for Internationale Sprogstudier og Vidensteknologi, Copenhagen Business School (CBS).

Han forsker i de reduktioner i sproget, der kan ses som sjusk.

Udgangspunktet er en database med flere end 70.000 indtalte ord. Et af målene for Ruben Schachtenhaufens afhandling, som han afleverer om et halvt år, er at opstille regler for sprogsjusk på dansk.

»For at lyde naturlig skal man reducere udtalen de rigtige steder. Reglerne for, hvordan vi sjusker, er forskellige fra sprog til sprog, og det kræver stor erfaring at gøre det på de rigtige steder og på den rigtige måde. Derfor er det ikke et svaghedstegn, når man sjusker. Tværtimod viser det, at man behersker sproget,« forklarer han.

Regler for sjusk

Vores sjusk er altså ikke tilfældig. Ofte fjerner vi grammatiske småord, endelser og ekstra information, så sproget bliver mere effektivt.

Hvis vi siger et ord, vi lige har nævnt en gang, forkorter vi det, fordi det ord allerede forventes at være forstået, første gang vi nævnte det. Vi udelader også små ord, som vi betragter som underforståede.

Eksempelvis kan: »Det er sådan ret stort«, blive til »dsnøh ret stort,« forklarer Schachtenhaufen, fordi ’det er sådan’ er småord, som ikke indeholder ret meget information.

»Ved at nedtone de mindre vigtige elementer, får vi større fokus på det budskab, vi ønsker at formidle,« tilføjer han.

Fonetik vigtigere end grammatik?

Ruben Schachtenhaufens forskning skal først og fremmest gøre computere bedre til at håndtere talesprog, men han håber også, at man vil tage pointerne til sig i sprogundervisning. 

Korrekte grammatiske endelser er ikke det vigtigste, hvis man gerne vil tale et sprog flydende, mener han.

»Grammatikken er det første, der ryger, når vi taler, så den er tilsyneladende ikke særlig væsentlig for forståelsen. Måske ville vi få bedre sprogundervisning, hvis vi fokuserede mere på fonetik frem for grammatik,« siger Schachtenhaufen.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk