Single kvinder kigger længere
Piger uden kæreste er ikke nævneværdigt mere begejstrede for eksemplarer af det modsatte køn end kvinder med kæreste på. Men de bruger længere tid på at vurdere dem.

'Hmmmm.' (Illustrationsfoto: Colourbox.)

'Hmmmm.' (Illustrationsfoto: Colourbox.)

Hvad er det egentlig, som påvirker vore betragtninger omkring spillerne på det andet kønshold? Hidtil har forskerne fundet tegn på, at både hormoner, ønsker omkring forhold og sociale sammenhænge indvirker på vurderingerne.

Men nu har amerikanske forskere stillet sig selv følgende tilsyneladende oplagte spørgsmål: 'Bliver vores interesse for det modsatte køn påvirket af, hvorvidt vi har kæreste eller ej?'

Efter at have udsat 59 mænd og 56 kvinder i alderen 17 til 26 for 510 fotos af repræsentanter for det modsatte køn, var svaret 'både-og' ifølge en pressemeddelelse fra The Kinsey Institute for Research in Sex, Gender and Reproduction ved Indiana University.

Singler brugte mere tid

Deltagerne skulle bruge deres mave-fornemmelse til at vurdere, om ansigterne var maskuline/feminine, attraktive og om de gjorde et specielt indtryk.

Det viste sig, at der ikke var nogen forskel at spore blandt vurderingerne hos piger med og uden mand. Men kvinderne uden seksualpartner afslørede sig på anden vis. De brugte nemlig mere tid på at vurdere fyrene og viste dermed større interesse for billederne.

Hos drengene fandtes ingen tilsvarende forskel mellem mænd med og uden partner.

Gængse kvinder er engagerede

»Disse resultater kan afspejle kønsforskelle i formeringsstrategi, som kan være i aktion tidlig i den kognitive bearbejdning af potentielle partnere,« skriver forskeren Heather Rupp og hendes kollegaer i rapporten, som blev publiceret i 'Human Nature'.

De tror, at kærestestatus kan påvirke måden, pigerne opfatter mandeansigter, selvom den bevidste vurdering af typerne ikke nødvendigvis forandres. Den lille forskel kan også afspejle, at den gængse pige med kæreste er ganske engageret i sit forhold, mener forskerne.

Hvad de mener om, at drengene ikke ser ud til at være det mindste påvirket af samme situation, melder historien intet om.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk