Silkevejen er måske tusindvis af år ældre, end vi troede
Kilde: 
14 marts 2017

Den sagnsomspundne Silkevej er blandt de mest berømte og vigtige handelsveje i Jordens historie.

Men det forhistoriske netværk af ruter på tværs af Asien er måske meget ældre end hidtil antaget, konkluderer et nyt studie. Det skriver sciencealert.com

Studiet er publiceret i tidsskriftet Nature.

»Den fejl, som ofte begås, er, at når vi taler om Silkevejen, så anskuer vi den som noget, der blev lanceret på et bestemt tidspunkt i historien af magtfulde stater. Men faktisk var ruten en dynamisk og fleksibel proces, der gradvist opstod over tid,« siger Michael Frachetti, som er antropolog ved Washing University i St. Luis og medforfatter på studiet, ifølge sciencealert.com

Tidligere historiske analyser af Silkevejen har kortlagt dens ruter ved at regne på de korteste, mindst omkostningsfulde veje mellem de vigtigste handelspunkter.

Men ifølge Michael Frachetti var det ikke nødvendigvis den måde, landmænd og handlende drev deres kvæg gennem bjergregionerne. I hans hypotese var disse nomader de faktiske anlæggere af, hvad der senere blev Silkevejen, da de for næsten 5.000 år siden lagde fundamentet for dens ruter med deres kvægtransport.

Det er tusindvis af år tidligere, end man hidtil har troet, Silkevejen opstod; nemlig mellem 200 år før Kristus og frem til det 14. århundrede.

Michael Frachetti og hans forskerkollegaer brugte et computerprogram til at kortlægge landmænd og handlendes mest sandsynlige ruter i de bjergrige regioner.

Forskerne påstår ikke, at deres model er et direkte bevis på, at Silkevejen er meget ældre end antaget. Men de siger, at det er sandsynligt, at den senere Silkevej i høj grad var baseret på de ruter, som de kvægdrivende nomader først opdagede og rejste via tusindvis af år tidligere. 

»Arkæologi dokumenterer udviklingen af kvægbaserede bjerg-økonomier i Asiens højland så tidligt som 3.000 år før Kristus. Vi argumenterer for, at århundreder af økologisk, strategisk mobilitet hos en del af disse hyrder skabte de grundlæggende ruter og geografi for forhistoriske trans-asiatiske handelsnetværk,« siger Michael Frachetti ifølge sciencealert.com

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.