Se vinderne af årets flotteste videnskabelige fotos
Priserne fra Københavns Universitets fotokonkurrence ARTiS 2016 er netop blevet uddelt, og du kan se de flotte vinderfotos i et galleri herunder.

160 billeder af smukke mønstre, former og detaljer fra forskningens verden var indstillet til at vinde årets ARTis-priser, og nu er vinderne fundet. 

ARTiS (forkortelse for Art in Science) er en fotokonkurrence, som Københavns Universitet (KU) afholder hvert år for at kombinere kunst og videnskab og bygge broer mellem forskere og offentlighed.

Her kan forskere og andre indstille smukke fotografier fra forskningens verden. Det kan eksempelvis være et diffraktionsmønster i fysik, som er kubisk som en Picasso, eller små variationer i et spindelvævs struktur, der i nanostørrelse fremkalder unikke mønstre.

LÆS OGSÅ: Se forskernes smukkeste billeder og videoer

Guldprisen gik til et stamcellebillede

Prisvinderne er netop blevet offentliggjort ved en ceremoni i KUs lokaler i København. Du kan se alle de prisvindende billeder i et galleri øverst i artiklen.

I kategorien ’bedste fotografier’ blev der uddelt en guldpris, sølvpris og bronzepris, som fordelte sig sådan her:​

foto konkurrence stamceller

Vinderen af guldprisen i kategorien 'bedste fotografier' gik til dette billede af stamceller, som nærmest ligner, at de er i gang med at kysse. (Foto: Zoe Anderson-Jenkins)

 1. Guldprisen: ‘The kiss’ af Zoe Anderson-Jenkins. Billedet forestiller immunfluorescerende billeder af to stamcelleaftledte cardiomyocytter (hiPSC) farvet i kardial troponin-T (rød) og DAPI.
   
 2. Sølvprisen: ‘The lonesome nomad’ af Benoît Desbiolles & Valentin Flauraud. Billedet forestiller forstøvet nanografisk film, der delamineret fra underlaget skaber et ørkenlignende landskab.
   
 3. Bronzeprisen: ‘Form, function, fabulous’ af Kim Nicole Dalby. Billedet er et elektromikroskopisk billedet af grafit, som man normalt finder i sine blyanter.

LÆS OGSÅ: Se verdens smukkeste mikroskopbilleder

Billeder af insekter, nanopartikler og svampe

De andre priser gik til følgende billeder:

 • Amatørfotoprisen: ‘Spider Web Diffraction’ af Svend Erik Westh Hansen, som forestiller små variationer i spindelvævets struktur helt ned i nanostørrelse.
 • Young ARTscientists-prisen: ‘Surface tension’ af Danish-French School, som forestiller eksperimenter med overfladespænding.
 • Humorprisen: 'Insect samples are also good for a laugh’ af Malene Fogh Bang, som er en tegning af diversiteten i insekter.
 • Facebookprisen: ’Magnetic Mandala’ af Helena Augusta Lisboa de Oliveira, som forestiller knitrende magnetiske nanopartikler, der stammer fra tørret magnetisk væske.
 • Kulturnattens publikumspris: ‘Basidiomycota’ af Sebastian-Alexander Stamatis, som forestiller en samling svampe fundet på en træstub, hvor der blev brugt nøgler til at identificere arter.

Vinderen af kulturnattens publikumspris blev fundet på Kulturnatten i København, hvor 231 mennesker deltog i afstemningen. 

LÆS OGSÅ: Se smukke blomster i kunstige cellemembraner

Udstillingen af de 40 bedste billeder fra konkurrencen vil løbe indtil udgangen af november 2016 på KUs afdeling på Universitetsparken 5, og den er åben og gratis for alle. Læs mere her.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.