Se listen over events, som får dit forår til at boble over af videnskab
Historiske slagmarker bliver genopført, og en kemiker deler ud af sine anekdoter om mord-opklaring. Det er blot to af en lang stribe spændende videnskabsarrangementer, du kan opleve landet rundt i foråret 2018.
Bloom Forskningens Døgn Århundredets Festival Historiske Dage Videnskabsevents videnskabsarrangementer videnfestival foredrag forår 2018

Til sidste års 'Bloom'-naturfestival i Søndermarken, København, kunne direktør for Nationalmuseet, Rane Willerslev, (til højre) og Frank Erichsen, som er kendt fra DR-programmet Bonderøven, opleves i debat på en af festivallens scener. (Foto: Malthe Ivarsson)

Marts, april og maj er sprængfulde af viden på oplevelsesform ude i det grønne og i de skjulte perler i din by.

Her har vi lavet en oversigt over nogle af de spændende arrangementer, du kan skrive i kalenderen.

'Forskningens Døgn' 20.-26. april

Forskningens Døgn er er en landsdækkende videnskabsfestival fyldt med arrangementer, der sætter fokus på forskning igennem spændende aktiviteter, udstillinger og foredrag. 

Se et udpluk af, hvad Forskningens Døgn havde på programmet sidste år, eller læs mere om dette års festival på Forskningens Døgn's hjemmeside.

Se flere events i Videnskab.dk's kalender

I artiklen får du et udpluk af arrangementer og aktiviteter, der gør dig klogere i foråret 2018.

Hvis du vil se mere eller bare holde dig ajour, kan du også kigge med i Videnskab.dk's kalender, som vi løbende opdaterer med nye videnskabs-events.

Livestreaming af naturvidenskabelige foredrag

I løbet af februar, marts og april holder Aarhus Universitet en serie af spændende foredrag i naturvidenskab, som vil blive livestreamet på biografer, biblioteker, skoler og andet i en lang række danske byer.

Der er fri entré til alle foredrag, som blandt andet byder på nanorobotter, relativitetsteori og rumsafari i Mælkevejens planeter. 

Se, hvor der livestreames tættest på dig, og læs mere om programmet her.

Events i København

 • 'Vidensfestival' i Diamanten 3. marts: En række af Danmarks bedste formidlere går på scenen i Den Sorte Diamant for at fortælle om de spørgsmål, der optager dem mest - emnerne spænder vidt og bredt fra astronomi til litteratur og meget mere. Læs mere om arrangementet her.
 • 'Historiske Dage' 10. & 11. marts: I Øksnehallen kan du i to dage boltre dig i historieviden i form af optrædener, debatter, samtaler, foredrag, reenactments og shows. Læs mere om eventet her.
 • 'CPH:DOX' - nu med videnskab - 15.-25. marts: En af de største dokumentarfilmfestivaler i verden udvider dette år programmet med deres 'Science Film Forum', som præsenterer filmdebatter og events centreret omkring forskning og ny viden. Læs mere her om festivallen.
 • 'Science i Forum - Unge Forskere' 22.-24. april: I tre dage kan man opleve dissekeringer, debatter og andre sceneshows, et væld af science-aktiviteter og ikke mindst 100 unge finalister præsentere deres innovative science-forskningsprojekter i konkurrencen om at blive 'Unge Forskere 2018'. Læs mere om 'Science i Forum'.
 • Naturfestivalen 'Bloom' 26. & 27. maj: I Søndermarken på Frederiksberg vil hovedstadens gratis festival om natur og videnskab løbe af stabelen, og vores tids skarpeste forskere, filosoffer, kunstnere og tænkere vil gøre os klogere på alt fra kroppens mikrober til universets mørke stof. Læs mere om festivallen.

  Bloom Forskningens Døgn Århundredets Festival Historiske Dage Videnskabsevents videnskabsarrangementer videnfestival foredrag forår 2018

  Videnskab i det fri til sidste års 'Bloom'-naturfestival i Københavns Søndermarken. (Foto: Malthe Ingvarsson)

  Events i Aarhus

  • 'Århundredets Festival' 2.-11. marts. Hvert andet år sætter festivallen spot på en historisk periode ved at præsentere et miks af forskere, musikere og kunstnere side om side på byens scener, og i år er tiden kommet til La Belle Époque, Den Skønne Tid, i 1871-1914. Læs mere om festivallen her.
  • 'Flora Danica - videnskab og kunst' 8. marts. Som en del af Århundredets Festival kan du komme med på rundvisning i Væksthusene ved Botanisk Have og blive klogere på planters forskellige opbygning med mulighed for også at prøve kræfter med tegnekunsten med vejledning fra tegneren Kirsten Tind. Læs mere om eventet her.
  • 'Hormonforstyrrende stoffer' 22. marts. I et foredrag om samfundets og mediernes fokus på sundhed vil biolog og forsker Jane Morthorst  inddrage os i sin forskning om hormonforstyrrende stoffer og videnskabsformidling. Læs mere om foredraget her.
  • 'Hjernens evolutionære udvikling' 8. maj. En læge og en antropolog sætter fokus på hjernen i et foredrag om menneskeartens store hjerne, hvordan den er blevet sådan, og hvad den kan. Læs mere om foredraget her.

  Events i Odense

  • 'Typiske og atypiske hjerner' 20. februar. Åsa Fex Svenningsen, som forsker i neurobiologi ved Syddansk Universitet, fortæller i dette foredrag om, hvad der sker i en forelsket hjerne, en teenage-hjerne, en dement hjerne, en psykopatisk hjerne og meget mere. Læs mere om foredraget her.
  • 'Fremtidens klima og ekstremvejr i Danmark' 22. februar. I foredrag lærer du, hvordan verden, Europa og Danmark vil blive påvirket af klimaforandringer i fremtiden gennem fysikken bag drivhuseffekten og klimamodellerLæs mere om foredraget her.
  • 'Naturvidenskab i retfærdighedens tjeneste - virkelighedens CSI' 11. april. Martin Worm-Leonhard arbejder til daglig på retsmedicinsk institut på Syddansk Universitet og vil i dette foredrag give et indblik i, hvordan virkelighedens retsmedicinere arbejder med drab, forgiftninger, misbrug og meget mere. Læs mere om foredraget her.
  • 'Selvkørende biler' 15. marts. Foredraget er på engelsk og handler om, hvordan automatiske biler kan komme til at påvirke vores transportsystem. Foredraget ser blandt andet på fænomener, såsom hvordan trængsel opstår i trafikken. Læs mere om foredraget her.

  En smagsprøve fra sidste års historiefestival, 'Historiske Dage', hvor man kunne opleve en opførelse af en demonstration fra 70'ernes kvindebevægelse. (Foto Simon Dencker)

  En smagsprøve fra sidste års historiefestival, 'Historiske Dage' i Øksnehallen, København, hvor man kunne opleve en opførelse af en demonstration fra 70'ernes kvindebevægelse. (Foto Simon Dencker)

   Events i Aalborg

   • 'Er konsensus videnskab' 8. marts. Er noget sandhed, bare fordi forskerne er enige om det? Eller er der bare endnu ingen, der har haft held til at modbevise teorien? I dette foredrag om videnskabsteori kan du blandt andet blive klogere på, hvordan tal påvirker os, når det handler om at forstå klimapåvirkningerne. Læs mere om foredraget her.
   • 'Hvor langt skal vi gå i jagten på det evige liv?' 13. marts. Fremskredne genteknologier åbner så småt op for nye muligheder for at dyrke erstatningsorganer til mennesker i grise. Men bliver grisene for menneskelige? Bliv klogere på dét spørgsmål andre etiske problemstillinger, som teknologierne rejser. Læs mere om foredraget her.
   • 'Fornøjelse med fordøjelse' 21. marts. Får svar på alt om vores tarme, og hvad de gør for vores helbred, til dette foredrag, som også byder på en smagsprøve og opskrift på en tarmvenlig morgengrød. Læs mere om foredraget her.
   • 'Hvad er fremtidsforskning?' 4. april. Hør en fremtidsforsker gennem 17 år fortælle nærmere om fremtidsforskningens historie, metoder og væsentligste redskaber, nemlig at se på tidens største megatrends, som du også vil få præsenteret væsentlige eksempler på, såsom bæredygtighed og individualisering. Læs mere om foredraget her.

   Rigtig god fornøjelse!

   Videnskab.dk Podcast

   Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


   Se den nyeste video fra Tjek

   Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

   Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.