Se, hvor dit navn stammer fra: Københavns Universitet har lavet et online navneleksikon
Lektor forklarer, at de ville lave et velfunderet alternativ til onlinetjenester med manglende videnskabelig baggrund.
navneleksikon

Den første udgave af navneleksikonet lægger primært vægt på relationerne mellem navne og navnes stamtræer. På stamtræet ovenfor kan man blandt andet se, hvordan navnet Maude faktisk er i ‘familie’ med Mette. (Foto: Københavns Universitet)

Den første udgave af navneleksikonet lægger primært vægt på relationerne mellem navne og navnes stamtræer. På stamtræet ovenfor kan man blandt andet se, hvordan navnet Maude faktisk er i ‘familie’ med Mette. (Foto: Københavns Universitet)

Forskere fra Københavns Universitet har udviklet det første videnskabeligt baserede online navneleksikon, Dansk Navneleksikon, hvor man kan finde forklaringer på de mest typiske fornavne i den danske befolkning.

Du kan se, hvor dit eget navn stammer fra, her.

Leksikonet skal først og fremmest være i stand til at kortlægge oprindelsen af indtil videre 3.000 navne. Det indebærer blandt andet, hvor gammelt navnet er, hvilke andre navne det er i relation til, og om det for eksempel har bibelske, græske eller måske keltiske rødder. 

Det skriver Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Birgit Eggert, der er lektor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab og hovedredaktør på projektet, forklarer, at projektet skal ses som et alternativ til tvivlsomme onlinetjenester med manglende videnskabelig baggrund.

»Der findes masser af navnesøgeenheder på nettet, som ikke angiver nogen kilder. Vi har forsøgt at lave en, der er mere videnskabelig, ved for det første at have videnskabeligt personale og redaktører på leksikonet, og derudover angiver vi kilder til samtlige opslag,« siger Birgit Eggert til Videnskab.dk. 

Har opbygget navnestamtræer fra en ende af

Arbejdet med leksikonet indebærer at kortlægge relationer mellem forskellige navne og derigennem vise, hvordan navne ofte stammer fra andre navne, og at man derfor kan snakke om stamtræer inden for navneforskning.

Et godt eksempel er, man i leksikonet kan finde 72 navne i Danmark, som alle nedstammer fra navnet Elisabeth - herunder Lisbeth, Elise, Beth, Lizette, Liliane og Isabella. 

Samme antal populære navne nedstammer fra navnet Johannes, rækkende fra navne som Jens, Jon og John til navne som Jannick, Jackie og Jeanette.

»Vi har taget det fra en ende af. Vi har slået navnene op et efter et i internationale håndbøger og litteratur og har så angivet deres relation til andre navne, så vi får opbygget de her stamtræer,« siger Birgit Eggert.

Forskerne har i første omgang haft fokus på at kortlægge fornavne, men de håber på at kunne udvide deres repertoire, så de i fremtiden også får information og data på efternavne. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk