Se honningbien 'surfe' over vandet

Er den ikke sød? Dette lille seletøj gav forskerne mulighed for at nærstudere biens adfærd på vandet. (Foto: Chris Roh and Morteza Gharib)

Er den ikke sød? Dette lille seletøj gav forskerne mulighed for at nærstudere biens adfærd på vandet. (Foto: Chris Roh and Morteza Gharib)

20 november 2019

Kan bier surfe? 

Nej, dette er ikke et forsøg på at pitche en ny Pixar-film. Det er derimod en undren, der er blevet til præmissen for et nyt studie, som to forskere fra California Institute of Technology ifølge The New York Times har lavet.

Og ja, det kan de, mener forskerne. I den forstand, at de bruger vandets overflade til at skabe fremdrift.

Bien laver andet end at producere honning. En af deres vigtigste opgaver er at indsamle vand, som skal bruges til at nedkøle bikuben. Men det er ikke helt risikofrit, for når bier falder ned i noget vand, og deres vinger bliver våde, så kan de ikke længere flyve. Men hvad gør de så?

LÆS OGSÅ: Bier kan genkende ansigter

Ved at anbringe en gruppe forsøgsbier i en lille sele over en vandoverflade, har forskerne bag det nye studie flittigt studeret, hvordan bier formår at undslippe druknedøden, når de ender ude, hvor de ikke kan bunde.

Forskerne bag studiet er kommet frem til, at bier skaber fremdrift ved at flappe deres vinger i en særlig vinkel, således at vandet kommer i bevægelse.

Det er en fysisk hård aktivitet, og forskerne vurderer, at bien nok ikke kan gøre det i mere end ti minutter af gangen. Men det kan også være mere end rigeligt, for fremdriften er faktisk ret markant.

Biens 'surfing' er ikke en adfærd, som er blevet observeret blandt andre insekter. De fleste andre insekter nøjes med at bruge deres ben - og det er ikke lige så effektivt.

Forskerne bag det nye studie, der kan læses i tidsskriftet PNAS, håber at de nye observationer kan hjælpe dem med at designe en ny slags robot, der - inspireret af biens bevægelser - både kan flyve og sejle.

Se honningbien surfe let og elegant hen over vandet i klippet herunder.

 

LÆS OGSÅ: Honningbier og gedehamse i åben krig

LÆS OGSÅ: Lille havsnegl kan flyve som en bi under vandet

jsj
 

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.