Se flot animation af kæmpe vikingebeboelse
Hvis du nogensinde har spekuleret på, hvordan det mon har været at leve i vikingetiden, så får du her en helt unik chance for at gå på opdagelse i en af Nordeuropas største vikingetidsbeboelser - Tissø-området i Danmark.

Her kan du se en animation fra den imponerende vikingeboplads ved Tissø, hvor der efter alt at dømme har boet en mægtig familie med stor magt i omkring 500 år. (Video: Lars Jørgensen/Nationalmuseet)

Her kan du se en animation fra den imponerende vikingeboplads ved Tissø, hvor der efter alt at dømme har boet en mægtig familie med stor magt i omkring 500 år. (Video: Lars Jørgensen/Nationalmuseet)

1,83 kg guld. Eller med andre ord: Danmarks største guldskat.

Det var, hvad der i 1977 blev pløjet op på en mark ud for Tissø på Vestsjælland. Skatten gav anledning til, at Nationalmuseet så småt begyndte at snuse med metaldetektorer i området; men det var kun begyndelsen.

»Omkring 1990 begyndte amatørarkæologer at gå med metaldetektor på marken længere nordpå langs søbredden, og da de begyndte at finde smykker og våbendele hele vejen op langs bredden – så vågnede vi for alvor op,« siger Lars Jørgensen, forskningsprofessor ved Danmarks Oldtid på Nationalmuseet.

Smykkerne og våbnene og en del værktøj viste sige at være ofringer fra vikingetiden, og senere viste det sig, at der også havde fundet dyre- og menneskeofringer sted i området. Det var første gang nogensinde, at man fandt bevis for, at de skriftlige beretninger om ofringer af mennesker i vikingetiden havde hold i virkeligheden.

Alt i alt viste Tissø-udgravningen sig snart at dække over en af de største – og vigtigste – beboelser fra vikingetiden i hele Nordeuropa.

I den flotte animation herover viser Nationalmuseet dig rundt i hele det 50 hektar store område.

Den bedste vikingetidsbeboelse i Nordeuropa

Fra 1995 til 2003 blev der gravet hvert eneste år ved Tissø og et overvældende fundmateriale væltede frem fra jorden. I dag graves der stadig sporadisk.

»Det er den bedste vikingetidsbeboelse, vi har i Nordeuropa af flere årsager, men først og fremmest fordi den er nem at gå til og udgrave,« fortæller Lars Jørgensen, som har arbejdet intensivt med Tissø-fundene. Fundene dækker blandt andet over:

  • Guld- og sølvskatte
  • Smykker
  • Våben
  • Værktøj
  • Mønter
  • Modeller, forme og støbeaffald fra smykkeproduktion

Tilsammen fortæller de mere end 12.000 genstande en historie om en gruppe ekstremt velstående mænd og kvinder, der har beboet området i omkring 500 år fra 550 e.Kr til 1050 e.Kr.

Intet slår dog guldskatten, der startede det hele. Selv i dag ville halsringen på 30 centimeter i diameter – bedre kendt som ’Tissø-ringen’ – være forbeholdt temmelig velstående mennesker.

I vikingetiden har man med god sandsynlighed måttet være adelig for at være ejeren af den ekstraordinære guldring, og arkæologerne er da også efterhånden overbeviste om, at Tissø har dannet ramme om en kongelig residens. Bygningernes aristokratiske arkitektur spæder til denne formodning.

Bragte nyt lys over lignende fund

Det er især to ting, der gør Tissø-udgravningen til noget helt særligt. Det ene er, at den har givet arkæologerne muligheden for at følge en kongelig residens over 500 år, som ifølge Lars Jørgensen er »en virkelig lang tidsperiode.«

I 1977 blev denne 1,8 kg tunge halsring af guld fundet på en mark ved Kalmergården vest for Tissø. Den er fremstillet i det 10. årh. e.Kr. og er ca. 30 centimeter i diameter. For guldet kunne man købe 500 stykker kvæg i vikingetiden. (Foto: Den Store Danske)

»Det andet, der er interessant, er, at der er gevaldigt mange rituelle anlæg, dels inde på storgården (stormandens bolig, red.), hvor vi er sikre på, at der er rituelle bygninger og offersteder, dels i området som helhed, hvor der ligger flere andre rituelle pladser,« fortsætter han.

På områdets højeste punkt fandt arkæologerne i 2011 en religiøs plads. Her har beboerne spist rituelle måltider – og ofret smykker og menneskeknogler.

Det var første gang, arkæologerne mente med rimelig sikkerhed at kunne påvise, at de skriftlige overleveringer om menneskeofringer i vikingetiden holdt stik. Dén indsigt bragte flere med sig. Den kastede nemlig nyt lys over lignende fund andre steder i landet.

»Indtil da tvivlede man meget på de her ofringer af mennesker i vikingetiden – det styrker jo ikke ligefrem vikingernes identitet, at de gik og ofrede rigtige, levende mennesker. Men efter Tissø begyndte vi at tage et nyt kig på nogle af de gamle fund af menneskeknogler i vikingeanlæg,« fortæller Lars Jørgensen.

Vikingerne ofrede helt små børn

Det førte blandt andet til en genoplivelse af en gammel teori om nogle besynderlige anlæg – en form for brønde – på Trelleborg, en af Danmarks seks ringborge fra vikingetiden.

Da brøndene blev udgravet i 1930'erne foreslog arkæologen bag, at der kunne være tale om offerbrønde, men hans teori gik i glemmebogen - indtil fundene fra Tissø gjorde det aktuelt at overveje den igen.

I brøndene fandt man knoglerester fra fem mennesker. Fire var helt små børn i alderen 4-7 år.

Børneofringer har været 'det ultimative'

Lars Jørgensen fortæller, at vikingernes tro på de nordiske guder havde betydning for næsten alle aktiviteter i livet, både de meget hverdagsagtige og for krigere i kamp.

Derfor ofrede vikingerne ofte smykker, våben, værktøj og endda dyr til guderne for at opnå deres gunst. Men menneskeofringerne har nok alligevel været noget helt særligt, konstaterer professoren:

»Det er jo det ultimative offer, især når vi taler børn – det gør man jo kun, når man skal genetablere nogle forbindelser til guderne, som har været virkelig dårlige.«

Du kan lære meget mere om Tissø-gården og det kæmpe område, som har dannet ramme om datidens aristokrati, soldaterliv, pøbel og, ikke mindst, rituelle offerskikke, i animationsvideoen øverst i artiklen.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk