Se en abes indvolde, og lær om menneskets evolution
Chimpanse-dissekerende forskere fra Statens Naturhistoriske Museum har på imponerende vis møvet sig vej ind i den store 'Europe’s Top Science Productions'-konkurrence sammen med bl.a. BBC.

I dag offentliggøres vinderne af Europe’s Top Science Productions og blandt storslåede produktioner som BBC's 'Wonders of Life' samt franske og engelske videnskabsfilm finder man – måske lidt overraskende – også Statens Naturhistoriske Museum placeret.

Statens Naturhistoriske Museum vinder prisen for årets 'new media'-produktion med deres mini-dokumentar om menneskets evolution, 'Menneskedyret'.

Museet kalder selv filmen en digitalisering af deres populære undervisningsforløb om menneskets evolution. Og det lyder måske lidt tørt, tænker du nok, men prøv lige at se med engang her, hvor en død chimpanse bliver dissekeret for rullende kameraer, når eksperterne skal forklare, hvordan mennesket lærte at gå på to ben:

»For os handlede det om at visualisere og synliggøre menneskets historie, så vi hele tiden viser noget konkret og bringer seeren lidt tættere på noget, der ellers ligger flere tusinde år tilbage i tiden,« siger Anders Drud Jordan, der som museets leder af digital produktion og web-tv har stået for idéudviklingen og instruktionen af dokumentaren om menneskedyret.

Menneskets historie skal fortælles med fantasi

Skeletter, hvide kitler og spotlights i museets mørkeste kældre er bevidst bragt i spil for at gøre menneskets evolutionshistorie fascinerende og mere appetitlig, forklarer Anders Drud Jordan.

»Vi ville lege med undervisningsmaterialet i et forsøg på at fortælle menneskets historie på ny. Derfor prøver vi at tage seerne med ned til et sted, hvor de normalt ikke har adgang og på den måde skabe et rum, der ligesom kan pirre fantasien,«  siger han.

Men ingen havde regnet med, at de ville vinde en pris for deres slid.

»Overhovedet ikke. Men det er jo kanon, at vi som museum pludselig kan træde ind på scenen og være med i så fornemt et selskab, som den her festival ellers byder på,« siger Anders Drud Jordan.

Dokumentaren om 'Menneskedyret' er opdelt i tre afsnit á omtrent fem minutter hver, og emnerne spænder vidt med alt fra hjernen til tænder og fordøjelsessystemet.

Detaljerne spares der heller ikke på, og i afsnittet om hjernens udvikling kan man opleve en cirkus-chimpanses konserverede indvolde blive undersøgt. Hvordan det spiller ind i menneskets historie, kan du se her:

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk