Se de vilde naturbilleder: Dansk fotograf vinder pris i verdensberømt fotoudstilling
»Jeg vil gerne vise aber som individer med følelser, intelligens og personlighed, der ikke er så langt fra, hvad vi kender fra os selv « siger manden bag vinderfotoet.
Dansk fotograf Vinderbillede næseabe mogens trolle 'Animal Portraits' ved årets Wildlife Photographer of the Year

Den danske fotograf Mogens Trolle har med sit portræt af en næseabe på den indonesiske ø Borneo vundet i kategorien 'Animal Portraits' ved årets Wildlife Photographer of the Year. (Foto: Mogens Trolle © Wildlife Photographer of the Year 2020)

Den danske fotograf Mogens Trolle har med sit portræt af en næseabe på den indonesiske ø Borneo vundet i kategorien 'Animal Portraits' ved årets Wildlife Photographer of the Year. (Foto: Mogens Trolle © Wildlife Photographer of the Year 2020)

For første gang i 11 år har en dansker vundet en pris ved fotokonkurrencen Wildlife Photographer of the Year. 

Mogens Trolle, der er dyrefotograf og zoolog og ansat ved Statens Naturhistoriske Museum, vandt i kategorien ‘Animal Portraits’ (Dyreportrætter red) med sit portræt af en næseabe. 

»Det er fantastisk! Som dyrefotograf er det noget af det største at vinde en pris for en kategori i Wildlife Photographer of the Year,« fortæller Mogens Trolle til Videnskab.dk.

Videnskab.dk har for nyligt præsenteret nogle af de sjoveste billeder, der var med som finalister i årest konkurrence - se dem i artiklen Årets vildeste naturbilleder: Krokodillefar med 100 unger på ryggen er blandt finalisterne.

Aber ligner mennesker og omvendt

I over seks år har Mogens Trolle rejst rundt i Asien og Afrika og taget omkring 40.000 portrætter af primater i jungler og på bjerge. 

Prisen er en kulmination på et årelangt arbejde med hans fotoprojekt ‘Primate Eye Contact’

»I 2013 brugte jeg et helt år i det sydlige Afrika på at fotografere dyr. Her blev jeg mere og mere interesseret i at komme helt tæt på dyrene, så jeg kunne se dem i øjnene og se alle deres ansigtsudtryk.« 

Mogens Trolle har arbejdet med dyr i over 25 år og har en baggrund som zoolog og forsker i pattedyr, og han følte, at det at tage close-up-portrætter var et naturligt skridt i retning af at komme endnu tættere på dyrene og se dem som individer, man kan relatere til. 

»Jeg vil med mine billeder gerne vise aberne som individer med følelser, intelligens og personlighed, der ikke er så langt fra, hvad vi kender fra os selv.« 

Om Wildlife Photographer of the Year

Wildlife Photographer of the Year-konkurrencen startede i 1965 med 3 kategorier og blev oprettet af BBC Wildlife Magazine. 

I dag består konkurrencen af 13 priser, hvor en international jury gennemgår næsten 50.000 billeder indsendt af naturfotografer fra mere end 86 forskellige lande. 

Mogens Trolles foto blev nummer 1 ud af 8.000

Efter at have gennemset over 8.000 billeder i kategorien ‘Dyreportrætter’, har komitéen valgt billedet af næseaben med lukkede øjne. 

Udover at have fået komitéens anerkendelse fortæller Mogens Trolle, at mange andre mennesker har kontaktet ham og har bidt mærke i, 'hvor menneskelig aben ser ud'. 

»Vi mennesker er jo lidt egocentriske og kigger altid efter os selv i andre væsner. Man ved ikke, hvad der foregår inde bag næseabens øjne, men man forestiller sig nærmest, at den mediterer,« siger han.

»Mange tænker på aber som vilde, urolige dyr, der altid drøner rundt, men med mine billeder kan jeg godt lide at finde de rolige øjeblikke, hvor aberne viser en mere fredfyldt, sensitiv side. Her føler jeg, at der kan opstå en fornemmelse af, at mennesket og aben er tæt på hinanden, og jeg tror, at det appellerer til folk,« fortæller Mogens Trolle. 

Med prisen håber Mogens Trolle på, at han kan få flere mennesker til at værdsætte næseaben, og at det samtidig bliver en lejlighed til at fortælle om truslerne mod den unikke art, der er truet. 

Huntiger bliver årets vinderfoto 

Ligesom næseaben er motivet på vinderen af årets hovedpris ligeledes en truet dyreart.

Wildlife Photographer of the Year

En sibirisk huntiger er blevet fanget på et skjult vildtkamera, mens hun gnider sig op ad et træ for at efterlade sin duft. Fotografiet vandt hovedprisen ved årets Wildlife Photographer og the Year-konkurrence. (Foto: Sergey Gorshkov © Wildlife Photographer of the Year 2020)

»Jeg havde spået, at vinderen ville blive billedet af den sibiriske huntiger. Det kan noget særligt,« mener Mogens Trolle og fortsætter:

»Du er i en sibirisk skov med et ekstremt sjældent dyr, der lever i et kæmpestort territorium. Det er nærmest umuligt at finde tigeren i naturen. En ting er at tage et billede af en tiger, der går gennem en fotofælde. Det er der mange, der har gjort før. Men det er særligt, at fotografen fanger et øjeblik, hvor tigeren gnubber sig op ad træet«.

»Der er et meget flot lys, hvor der kommer solstråler ind gennem skoven. Der er en helt magisk stemning, der fanger et truet dyr stå og omfavne et træ. Kombinationen af scenen og dens adfærd, kan noget særligt,« roser Mogens Trolle.

Fotografi Årets billede

På 'The tale of two wasps' ser man en almindelig sandhveps (Ammophila sabulosa) og en guldhveps (Chrysididae), der skal til at flyve ind i en rede. Insekterne er omkring seks millimeter lange, og det krævede derfor stor forberedelse for fotografen at tage billedet. Fotografiet blev vinderen i kategorien 'Behavior: Invertebrates' (hvirvelløse dyr, red.). (Foto:Frank Dechandol© Wildlife Photographer of the Year 2020)

Se fotoudstilling med Mogens Trolles foto i København

Ifølge Mogens Trolle er der i konkurrencen Wildlife Photographer of the Year kommet et større fokus på truslerne mod verdens dyr i de senere år.

»Vi fotografer skal ikke kun tage flotte billeder, og fortælle historier om, hvor spændende dyr er. Vi bliver også nødt til at formidle om de trusler, dyrene står over for.«

Fra 4. december åbner Statens Naturhistoriske Museum i København op for en udstilling med 99 billeder, hvor Mogens Trolles fotografi er iblandt. Udstillingen løber frem til den 9. maj næste år. 

Du kan læse mere om den kommende udstilling ved at klikke her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk