Se Danmarkskortet: Jyder i flere biluheld end københavnere
14 juni 2017

Hvis du nogensinde er blevet fortalt, at københavnere ikke kan køre bil, har du måske talt med nogen, der ikke vidste, hvad de snakkede om. I hvert fald er der flere jyder og fynboer end københavnere, der er involveret i bilulykker. Det skriver Statens Institut for Folkesundhed

Instituttet, der hører under Syddansk Universitet, har undersøgt, hvor de danskere, der kommer på skadestuen efter biluheld, har bopæl.

Og her har det altså vist sig, at de især bor i Midtjylland, det nordvestlige Fyn og sydlige Sjælland. Her er andelen af skadestuebesøg, der skyldes bilulykker, nemlig over 2,5 procent, hvor landsgennemsnittet er på lige over to procent. 

I modsatte ende finder man det nordligste Jylland, Lolland-Falster, København og det meste af Nordsjælland, hvor andelen af sygehusbehandlinger efter biluheld er lavere – nemlig under 1,8 procent. 

»En forklaring på forskellene kan være, at der i de røde kommuner bor mange pendlere, der bruger deres bil meget, mens der i nogle af de gule kommuner er mindre trafik og dermed mindre risiko for trafikulykker,« siger Bjarne Laursen, der er seniorforsker på Statens Institut for Folkesundhed, i pressemeddelelsen

De kommuner, der havde flest skadestuebesøg efter biluheld i forhold til andre uheld, er Norddjurs, Mariagerfjord, Vesthimmerland, Nordfyn og Ikast-Brande.

I den anden ende var 2015 et bedre år for det forholdsmæssige antal af tilskadekomne i bilulykker i Lyngby-Tårbæk, Hjørring, Gentofte og ø-kommunerne. 

danmarkskort uheld bil af alle uheld

Danmarkskortet viser, hvor stor en andel bilulykker udgjorde af alle ulykker, der krævede hospitalsbesøg. Tallene er fra 2015 og fordelt på kommuner. (Grafik: Bjarne Laursen og Jonas Schaarup / Statens Institut for Folkesundhed)

sj

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.