Se arkæologer grave i 2.000 år gammel offermose i Nordjylland
En udgravning af Svennum Offermose i Nordjylland har gjort arkæologer fra Vendsyssel Historiske Museum klogere på, hvad mosen blev brugt til for 2.000 år siden i den tidlige jernalder.

For to år siden ville landmand Finn Jørgensen reparere dræningsanlægget på sin mark i Jerslev. Det projekt blev imidlertid standset, da han stødte på gæster i marken, som ikke havde set dagens lys i 2.000 år.

Finn Jørgensen fandt nemlig to kranier, og det fik ham straks til at ringe til Vendsyssel Historiske Museum.

Da museets arkæologer tog et spadestik dybere, fandt de yderligere fire kranier, som de mener, er blevet ofret i den tidlige jernalder.

Videnskab.dk har været på besøg i Svennum Offermose, og i videoen ovenfor kan du komme med på rundvisning og få et indblik i arkæologernes søgen efter nye fund.

Flere spørgsmål end svar

Efter fundet af kranierne manglede arkæologerne stadig at forstå, præcis hvad mosens fortid gemte på, og hvad fortidens mennesker har brugt den til.

Derfor blev udgravningen genoptaget i august 2015.

»Vi håbede på at finde en sammenhæng mellem vores fund. Sidste gang var det meget kranierne og en lukket lille gravning, men hvorfor var der gravet lige der, og hvad var der foregået i den her mose? Vi stod simpelthen med flere spørgsmål end svar,« siger Sidsel Wåhlin, som er udgravningsleder og museumsinspektør på Vendsyssel Historiske Museum.

Religion og hverdag var tæt forbundne

Nu har arkæologerne så gravet svaret frem på, hvad mosen blev brugt til i den tidlige jernalder 100 år e.v.t.

Med offerkranierne vidste arkæologerne, at mosen var vigtig for jernaldermenneskenes religion. Men hvad de ikke vidste, var, at mosen også var helt essentiel i menneskenes hverdag. Svennum Offermose var nemlig rig på tørv, som man dengang brugte som brændsel.

Jernaldermenneskene har altså både brugt mosen i religiøs og i hverdagssammenhæng.

»Et par kranier kan jo være fint nok, men hvis vi skal skrive Danmarkshistorie og fortælle alle om, hvor spændende og vigtigt det er, og hvilken fantastisk fortid vi har, skal vi have de store sammenhænge,« siger Sidsel Wåhlin.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk