Se arkæologer grave i 2.000 år gammel offermose i Nordjylland
En udgravning af Svennum Offermose i Nordjylland har gjort arkæologer fra Vendsyssel Historiske Museum klogere på, hvad mosen blev brugt til for 2.000 år siden i den tidlige jernalder.

For to år siden ville landmand Finn Jørgensen reparere dræningsanlægget på sin mark i Jerslev. Det projekt blev imidlertid standset, da han stødte på gæster i marken, som ikke havde set dagens lys i 2.000 år.

Finn Jørgensen fandt nemlig to kranier, og det fik ham straks til at ringe til Vendsyssel Historiske Museum.

Da museets arkæologer tog et spadestik dybere, fandt de yderligere fire kranier, som de mener, er blevet ofret i den tidlige jernalder.

Videnskab.dk har været på besøg i Svennum Offermose, og i videoen ovenfor kan du komme med på rundvisning og få et indblik i arkæologernes søgen efter nye fund.

Flere spørgsmål end svar

Efter fundet af kranierne manglede arkæologerne stadig at forstå, præcis hvad mosens fortid gemte på, og hvad fortidens mennesker har brugt den til.

Derfor blev udgravningen genoptaget i august 2015.

»Vi håbede på at finde en sammenhæng mellem vores fund. Sidste gang var det meget kranierne og en lukket lille gravning, men hvorfor var der gravet lige der, og hvad var der foregået i den her mose? Vi stod simpelthen med flere spørgsmål end svar,« siger Sidsel Wåhlin, som er udgravningsleder og museumsinspektør på Vendsyssel Historiske Museum.

Religion og hverdag var tæt forbundne

Nu har arkæologerne så gravet svaret frem på, hvad mosen blev brugt til i den tidlige jernalder 100 år e.v.t.

Med offerkranierne vidste arkæologerne, at mosen var vigtig for jernaldermenneskenes religion. Men hvad de ikke vidste, var, at mosen også var helt essentiel i menneskenes hverdag. Svennum Offermose var nemlig rig på tørv, som man dengang brugte som brændsel.

Jernaldermenneskene har altså både brugt mosen i religiøs og i hverdagssammenhæng.

»Et par kranier kan jo være fint nok, men hvis vi skal skrive Danmarkshistorie og fortælle alle om, hvor spændende og vigtigt det er, og hvilken fantastisk fortid vi har, skal vi have de store sammenhænge,« siger Sidsel Wåhlin.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: