Screening af soldater sikrer ikke sund psyke
Screening kan ikke bruges til at udvælge de soldater, der klarer en udsendelse bedst. En stærk psyke er nemlig ikke en garanti mod for eksempel PTSD

Man kan ikke forudsige, hvilke soldater der bliver ramt af psykiske lidelser under udsendelse. Oplevelserne under udsendelsen vejer tungere end deres mentale styrke (Foto: Colourbox)

Man kan ikke forudsige, hvilke soldater der bliver ramt af psykiske lidelser under udsendelse. Oplevelserne under udsendelsen vejer tungere end deres mentale styrke (Foto: Colourbox)

I juli foreslog Venstre at indføre screening af soldater før udsendelse.

»En undersøgelse og erklæring inden udsendelse vil give markant bedre chancer for at opspore de soldater, der udvikler psykiske lidelser,« sagde formand for Folketingets Udenrigspolitiske Nævn, Eva Kjer Hansen, den gang til Jyllandsposten.

Men nu viser et dansk studie, der sammenfatter flere undersøgelser, at screening ikke vil give bedre muligheder for at finde de soldater, der bliver ramt af psykiske lidelser i forbindelse med udsendelse.

PTSD kan ramme alle - uanset psyke

Stéphanie Vincent Lyk-Jensen er seniorforsker ved det Nationale Forskningscenter for Velfærd og leder den danske undersøgelse, der handler om hjemvendte soldater og er bestilt af Soldaterlegatet.

Ifølge hende virker screening ikke, fordi en sygdom som posttraumatisk stress-syndrom, PTSD, rammer uafhængigt af soldaternes egen psyke. PTSD er en af flere psykiske sygdomme, der kan ramme soldater i forbindelse med udsendelse.

»Undersøgelser viser, at PTSD opstår i forbindelse med et traume, og det kan ramme alle, uanset hvordan deres psyke ellers fungerer. Og man kan jo ikke forudse, om soldaten vil opleve et traume under udsendelsen,« forklarer hun.

Også Institut for Militærpsykologi har i en undersøgelse for nylig konkluderet, at screening ikke kan forudse, hvilke soldater, der får psykiske problemer efter en udsendelse.

Udsendte soldater har sundere psyke end andre

Stéphanie Vincent Lyk-Jensen understreger desuden, at der faktisk foregår en stor grad af udvælgelse af de soldater, der ender med at blive udsendt. Den foregår hele vejen igennem deres uddannelse, hvor overordnede og hele miljøet i militæret sorterer de uegnede fra.

Man kan jo ikke forudse, om soldaten vil opleve et traume

Seniorforsker Stéphanie Vincent Lyk-Jensen

»En sammenligning viser, at de soldater, der har været udsendt, klarer sig mentalt bedre og er mere veltrænede end dem, der ikke har været udsendt,« siger hun.

Fænomenet er undersøgt i USA og kaldes 'the Healthy Warrior Effect'. Hypotesen er, at den konstante udvælgelsesproces sørger for, at det er de stærkeste, der bliver udsendt.

Kun i forhold til forekomsten af PTSD er soldater, der har været udsendt, hårdere ramt end deres kolleger, der er blevet i hjemlandet.

Konsekvenser af udsendelse i fokus

Undersøgelsen er baseret på en gennemgang af udvalgte studier fra perioden 1992-2009, samt nogle enkle undersøgelser fra perioden omkring Vietnamkrigen. Formålet med undersøgelsen har været at skabe basis for de næste trin i projektet, som Stéphanie Vincent Lyk-Jensen er leder af.

I alt skal fire trin gennemgås, og undersøgelsen her var trin nummer to.

»Vores hovedformål er at undersøge konsekvenserne af at blive udsendt, og fremover skal vi lave en spørgeundersøgelse med deltagelse af soldater, der enten tidligere har været - eller er udsendte,« siger hun.

»Desuden skal vi se på registerdata over de godt 27.000 danske soldater, der har været udsendt. Ud fra de data vil vi se på blandt andet soldaternes demografi, sundhedsprofil og arbejdsmarkedsforhold,« forklarer Stéphanie Vincent Lyk-Jensen.

Undersøgelsen er tilgængelig på www.sfi.dk fra d. 23. november 2010

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.