Røgfyldte satellitbilleder: Sådan ser brandene i Australien ud fra rummet
NASA's satellitter har været forbi den sydlige halvkugle og taget billeder af skovbrandene, som hærger Australien og indrammer flere områder i en tyk røg.
NASA skovbrande foto billeder satellit

Der var skovbrande flere steder i Australien, da NASA's satellit fløj over 1. januar. (Foto: Joshua Stevens/NASA)

Der var skovbrande flere steder i Australien, da NASA's satellit fløj over 1. januar. (Foto: Joshua Stevens/NASA)

Som du nok har hørt om, er der store skovbrande i Australien. 

Indtil videre har 24 personer mistet livet i brandene, tusindvis af hjem er nedbrændt, og det anslås, at en halv milliard dyr er omkommet.

Med over 200 brande, som stadig er aktive, er Australien yderst presset for tiden. 

Det var også det billede, der kom frem, da en satellit fløj over Australien 1. januar.

NASA har offentliggjort billederne af, hvor i Australien der er skovbrande.

Og hvis du kigger efter på billedet herover, kan du se, at skovbrandene er så omfattende, at dele af Australien er indhyllet i røg.

Faktisk er røgen så kraftig nogle steder, at det næsten er umuligt at se igennem den. Nogle steder er røgen så tyk, at dag er blevet til nat. 

Se billederne af brandenes udvikling

I det sydøstlige Australien ved turistbyen Mallacoota er skovbrandene så omfattende, at både byens beboere og turister kæmper om at blive evakueret væk, da skovbrandene hærger omkring alle vejene til byen. 

Det er også her, at røgen og brandene er værst netop nu. På disse satellitbilleder kan du se forskellen med bare en uges mellemrum:

Ovenstående billede dækker over den sydøstlige del af Australien ved Croajingolong National Park og Coopracambra National Park. 

Brandene i Australien har stået på i flere måneder nu. Og de er ikke aftaget i styrke, fordi der er stor tørke og høj varme, netop nu hvor de er midt på sommeren. 

Det er  her, ovenstående billede er taget fra. Røgen er massiv henover denne del af Australien. (Foto: Joshua Stevens/NASA). 

LÆS OGSÅ: NASA offentliggør vilde billeder: Her er der skovbrande i verden lige nu

Vinden blæser asken langt væk

Skovbrandene har udviklet så meget røg og aske, at det er fløjet til nær og fjern, og NASA har også offentligt billeder af, hvor røgen er blæst hen.

Faktisk er røgen, som indeholder en del aske- og støvpartikler, blæst omkring 1.700 kilometer væk. 

Skovbrandene har nemlig også ramt New Zealands gletsjere. På nedenstående billeder kan se du se farveforskellene i gletsjere ved New Zealands vestkyst-region.  

Det er dog ikke sikkert, at alle farveskiftene i gletsjerne udelukkende skyldes skovbrandene i Australien. Nogle af farveændringerne kan også være fra alger.

Forskere fra University of Canterbury i New Zealand venter til marts med at kunne vurdere, hvor stor en påvirkning skovbrandene har haft på gletsjeren. 

LÆS OGSÅ: Forskere vil slukke skovbrande med sprængstoffer

LÆS OGSÅ: Pyromanfugle spreder skovbrande i Australien

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.