Sandt eller falsk: Havet stiger syv meter, når Grønlands is smelter
Er politikerens klima-påstand nøjagtig? Videnskab.dk har tjekket efter.

Videnskab.dk har quizzet unge i deres evne til at gennemskue fup og fakta om klimaet på sociale medier. Få svaret på påstanden om havstigning i videoen. (Video: Jesper Rud Jager)

Videnskab.dk har quizzet unge i deres evne til at gennemskue fup og fakta om klimaet på sociale medier. Få svaret på påstanden om havstigning i videoen. (Video: Jesper Rud Jager)

Klimaet er et centralt valgtema under årets folketingsvalg, hvor sociale medier samtidig vil fylde mere i politikernes valgkamp end nogensinde før. 

SoMe Facebook YouTube Instagram Twitter Folketingsvalg 2019 valg valgkamp sociale medier politik

Ifølge Søren Egge Rasmussen fra Enhedslisten, stiger verdenshavene syv meter, når Grønlands is smelter. (Screenshot: Lea Pilsborg)

Sociale medier, også kaldet SoMe, er de unges arena, og undersøgelser peger på, at unge også er de mest klimabevidste

Men kan de du spotte klimafup på sociale medier, og hvad synes du i det hele taget om tendensen til, at politikerne kan sprede budskaber om noget så kompliceret som klimaet med bare et klik?

Valget på Videnskab.dk


Frem mod de kommende valg sætter Videnskab.dk fokus på politikeres påstande og deres forhold til forskning.

Vi bringer artikler og videoer, der går politikernes udtalelser efter i sømmene og giver værktøjer til at sortere i spin, fup og fakta.

For at få politikere til at inddrage videnskab i debatten og være åbne med, hvad deres påstande bygger på, opfordrer vi samtidig alle til at stille politikerne spørgsmålet: 'Hvordan ved du det?'

Brug hashtagget #HvordanVedDuDet?

Videnskab.dk tester, hvor gode de unge er til at navigere i klimafup og klimafakta på SoMe. 

LÆS OGSÅ: Bliver »vildere og vildere«: Indlandsisen smelter 6 gange hurtigere end i 80'erne

I videoen herover bliver du præsenteret for en af de mange påstande, vi har fisket frem fra danske folketingskandidaters Facebook og Twitter:

Havet stiger 7 meter, når Grønlands is smelter​.

Hvad viser forskningen?​

Som du kan se i videoen, er der mange gode bud på, om det er sandt eller falsk, at havet stiger 7 meter, når Grønlands is smelter.

»Det er mere....«

»Er det ikke meget mere?«

»Jeg tror, det stiger 17 meter.«

»Er det ikke 70 meter?«

Sådan lyder et par af buddene fra gymnasieeleverne Carla Natalié Blay, Sara Skjershede Nielsen og Esther Raben, der går på Sankt Annæ Gymnasium.

Men hvad siger forskerne egentligt? Kan det passe, at havet stiger 7 meter?

Politikeren her er på rette spor, for ifølge et nyt studie i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Science stigerhavet 7,2 meter, hvis man tager hele indlandsisens volumen, smelter isen og hælder vandet ud over det samlede havareal på kloden.

Lige nu forsvinder omkring 0,7-0,8 millimeter af indlandsisen, og der går nok over 1.000 år, før hele indlandsisen er smeltet, hvis vi bliver ved med at udlede meget CO2 og ikke reducerer markant.

Vil du også gerne vide, hvad der er op og ned i klimadebatten?

Eller hvad du kan gøre for at hjælpe planeten i den rigtige retning? 

Så meld dig i Videnskab.dk's Facebook-gruppe Red Verden, og få gode råd, tips og løsningsforslag.

SoMe Facebook YouTube Instagram Twitter Folketingsvalg 2019 valg valgkamp sociale medier politik

Red Verden er en gruppe dedikeret til løsningsforslag på klodens største problemer. (Foto: Lærke Rosenberg)

OBS: Artiklen er ændret d 8. juli. Kort tid efter Videnskab.dk publicerede videoen og artiklen første gang, udkom et nyt studie med opdaterede tal for den globale havstigning. I den originale version af videoen og artiklen skrev Videnskab.dk, at havet steg 8,1 meter. Dette er nu rettet til 7,2 meter i både video og artikel, jævnfør dette nye studie i Science.

LÆS OGSÅ: Sådan er det gået Grønlands indlandsis i 2018

LÆS OGSÅ: Nyt klimastudie er sygt deprimerende - men det er ikke det værste ved det

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk