Sandt eller falsk: Du sparer benzin ved at køre på klimavenlig asfalt
Videnskab.dk har faktatjekket politikernes klima-påstande.

Videnskab.dk har quizzet unge i deres evne til at gennemskue fup og fakta om klimet på sociale medier. Få svaret på påstanden om asfalt i videoen. (Video: Jesper Rud Jager)

Videnskab.dk har quizzet unge i deres evne til at gennemskue fup og fakta om klimet på sociale medier. Få svaret på påstanden om asfalt i videoen. (Video: Jesper Rud Jager)

'Klimavenlig asfalt sparer på brændstofforbruget'.

Sådan lyder påstanden i videoen herover og er et af de mange budskaber, som Videnskab.dk har opsnappet på danske folketingskandidaters Facebook og Twitter.

Men er det rigtigt? Kan du spotte, hvad der er fakta og fup på sociale medier, og hvad synes du egentligt om, at politikere kan sprede budskaber om noget så kompliceret som klimaet med bare et klik?

Det har Videnskab.dk sat sig for at teste, for klimaet er et centralt tema under årets folketingsvalg, hvor sociale medier fylder mere i valgkampen end nogensinde før.

SoMe er samtidig de unges arena, og undersøgelser peger på, at de unge også er de mest klimabevidste.

LÆS OGSÅ: Er elbiler bedre for klimaet end benzin- og dieselbiler?

»Hvis der er en bumpet vej, så bruger bilen mere energi og benzin«

SoMe Facebook YouTube Instagram Twitter Folketingsvalg 2019 valg valgkamp sociale medier politik

Det er statsministeren, Lars Løkke Rasmussen (V), der vil gøre asfalten grøn, så den kan spare benzin. (Screenshot: Lea Pilsborg)

Valget på Videnskab.dk


Frem mod det kommende valg sætter Videnskab.dk fokus på politikeres påstande og deres forhold til forskning.

Vi bringer artikler og videoer, der går politikernes udtalelser efter i sømmene og giver værktøjer til at sortere i spin, fup og fakta.

For at få politikere til at inddrage videnskab i debatten og være åbne med, hvad deres påstande bygger på, opfordrer vi samtidig alle til at stille politikerne spørgsmålet: 'Hvordan ved du det?'

Brug hashtagget #HvordanVedDuDet?

At klimavenlig asfalt skulle spare benzin, får de unge i videoen til at diskutere. For de er ikke helt enige om, hvorvidt det er sandt eller falsk. Eller hvordan en asfalt kan være klimavenlig.

Flere af dem hælder mod falsk, som du kan se i videoen. For det kan da godt være, at asfalten er produceret af mere klimavenlige komponenter, men det har da ikke betydning for bilens brændstofforbrug, lyder det fra flere.

Men nogle har dog også fat i den lange ende:

»Hvis der er en bumpet vej, så bruger bilen mere energi og benzin,« indskyder Nora Bjerge Christensen fra Københavns Åbne Gymnasium.

Vejens belægning påvirker brændstofforbruget

Nemlig. Vejens belægning eller overflade har faktisk betydning for bilens brændstofforbrug.

Lars Løkke Rasmussens påstand er dermed sand:

Klimavenlig asfalt, der sparer brændstof, eksisterer, og den er udviklet her i Danmark. Det kan du læse mere om, i denne artikel

Den nye type asfalt er produceret og udlagt på en særlig måde, som gør, at biler bruger mindre brændstof på at få hjulene til at rulle.

Hvordan dét lige hænger sammen, kan du få mere viden om i videoen øverst i artiklen.

Vil du også gerne vide, hvad der er op og ned i klimadebatten?

Eller hvad du kan gøre for at hjælpe planeten i den rigtige retning?

Så meld dig i Videnskab.dk's Facebook-gruppe Red Verden, og få gode råd, tips og løsningsforslag.

SoMe Facebook YouTube Instagram Twitter Folketingsvalg 2019 valg valgkamp sociale medier politik

Red Verden er en gruppe dedikeret til løsningsforslag på klodens største problemer. (Foto: Lærke Rosenberg)

LÆS OGSÅ: Er der forskel på dyr og billig benzin?

LÆS OGSÅ: Forskere: Grønne flybrændstoffer kan laves i Danmark

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk