Sagnomspunden kirke blandt årets 10 vigtigste arkæologiske fund

Kirken har været forsvundet flere generationer, men man fik efter et møntfund i 2017 sporet sig ind på, hvor den måske lå. (Foto: Lars Agersnap Larsen)

Kirken har været forsvundet flere generationer, men man fik efter et møntfund i 2017 sporet sig ind på, hvor den måske lå. (Foto: Lars Agersnap Larsen)

23 december 2020

Hvert år laver Slots- og Kulturstyrelsen i samarbejde med landets museer en top 10-liste over de vigtigste arkæologiske fund fra det forgangne år.

2020 er ingen undtagelse, og i år spænder fundene vidt over den danske historie og forhistorie.

En af fundene i år var en førhen forsvunden middelalderkirke i den midtjyske landsby Hjermind, som der gennem generationerne er blevet fortalt historier om i lokalbefolkningen.

Ødekirken viste sig at ligge blot 300 meter vest for den eksisterende kirke, og arkæologerne er fortsat mystificerede over, hvorfor man byggede to kirker så tæt på hinanden.

Et andet fund var et teglværk fra 1600-tallet på Djursland, som leverede tegl til vigtige bygninger i området, og hvis løbende udvidelser vidner om en hastig stigende efterspørgsel på teglsten i perioden.

En videreudgraving af en vikingefæstning på Falster har vist, at det var en mægtig højborg, og måske endda var ‘falstringernes fælles forsvarsværk,’ som Saxo omtaler i sin danmarkshistorie.

Vi blev også klogere på jægerstenalderfolkets ekspertise, med fundet af en over 7.000 år gammel, særdeles velbevaret fiskeruse (en slags fiskenetfælde), som tilmed stadig havde fiskerester i sig.

For at komme i betragtning til listen skal et fund eller en videnskabelig opdagelse ikke blot være sket i det forgangne år, men også bidrage med betydelig viden til arkæologien og danmarkshistorien.

Fundene på listen står angivet i en vilkårlig rækkefølge, og overskriftform lyder de

  • Usædvanligt fund giver fingerpeg om jægerstenalderfolkets fiskevaner
  • Sagnomspunden ødekirke dukker op af den jyske muld
  • Byggeboom i renæssancen gav Gammel Estrup kæmpe teglværk
  • Metaldetektorfører finder gravfyldt helligområde i Himmerland
  • Havsmarken på Ærø var vikingernes Hjallerup Marked
  • Bornholmsk højdedrag afslører 43 nye helleristningsskibe
  • Fæstningsanlæg på Falster var vikingetidens højborg
  • Gådefuldt voldanlæg i København skaber tvivl hos arkæologer
  • Velbevarede grave fortæller historien om Svendborgs unge år

Læs mere om de enkelte fund, og se billeder fra de forskellige udgravninger, på Slots- og Kulturstyrelsens hjemmeside.

cll

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.