Sådan får vi forbrugervenlige reklamer på mobilen
Dansk forsker giver opskriften på, hvordan butikker respekterer privatlivets fred og samtidigt udnytter fremtidens trådløse informationsteknologier kommercielt. (Bringes i samarbejde med Handelshøjskolen, AU)

Personlige reklamer direkte ind på mobilen, det kan være fremtidens marketing. (Foto: Colourbox)

Personlige reklamer direkte ind på mobilen, det kan være fremtidens marketing. (Foto: Colourbox)

Forestil dig, at du går en tur ned ad strøget en solskinsrig lørdag formiddag.

Pludselig modtager du en sms med et tilbud fra den butik, du netop gik forbi.

Den har via din mobil luret, hvilken musik du hører, og sender dig nu et tilbud på en bestemt cd.

Situationen er et godt eksempel på et kommende reklameområde og en gråzone.

Det hedder mobil-reklame - reklamer, som er skræddersyet og direkte henvendt til den enkelte forbruger.

Ph.d.-afhandling giver svaret

Kort sagt er der tale om en revolutionerende teknologi, der kan bruges til meget godt, men som samtidig sætter et stort spørgsmålstegn ved privatlivets fred: Teknologien gør virksomheder i stand til at registrere forbrugerens præferencer og opholdssted og henvende sig direkte til forbrugeren når som helst.

Fakta

Evelyne Beatrix Cleff, postdoc ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, har i sin prisbelønnede ph.d.-afhandling gennemanalyseret EUs tætskrevne E-handelslov.

Nu giver hun opskriften på, hvordan man kan imødekomme både virksomheder og forbrugeres ønsker i en fremtid, hvor teknologien gør, at vi altid er inden for rækkevidde for virksomheders markedsføring.

For stram EU-lovgivning

»E-handelsloven inden for EU er meget kompliceret, og virksomheder er under streng informationspligt. Det betyder, at hverken forbrugere eller virksomheder kan få fuldt udbytte af teknologien,« fortæller Evelyne Beatrix Cleff.

EU-lovgivningen kræver, at brugeren godkender, at en virksomhed indsamler og benytter data. Inden en butik sender dig et tilbud, skal den altid spørge om lov. Det lyder måske godt, men faktisk er det ikke lige praktisk hver gang:

»Hvis man for eksempel går ned ad strøget eller kører i bil, så har man ikke lige tid eller mulighed for at læse fem sider om, hvad ens data bliver brugt til, hvis man godkender vilkårene. Og får man en besked fra hver eneste butik på sin vej, så mister man hurtigt overblikket,« uddyber Evelyne Beatrix Cleff.

Det skal gøres overskueligt

Hun sammenligner udsigten til uoverskueligt mange forespørgsler fra virksomhederne med de vilkår, man godkender, hver gang man handler på internettet eller installerer ny software. Langt de færreste giver sig tid til at læse dem, og det kan ramme godtroende forbrugere.

Fakta

VIDSTE DU

Aarhus Universitets Forskningsfonds ph.d.-pris

Prisen blev indstiftet i anledning af universitetets 75-års jubilæum i 2003. Den uddeles årligt til nyuddannede ph.d.er fra forskellige hovedområder på universitet. Prisen er på 50.000 kroner.

Eksempelvis risikerer man at sige ja til, at en virksomhed må sende reklamer, baseret på hvilke emner man søger efter på nettet og eventuelt videresælge disse informationer.

»Derfor handler det om at gøre det mere overskueligt for både forbrugerne og virksomhederne,« fastslår Evelyne Beatrix Cleff.

Label der beskytter forbrugeren

Hun foreslår, at man supplerer EU-reglerne med muligheden for selvregulering. Det vil sige, at virksomhederne får incitamenter til at tage et medansvar for, at forbrugeren beskyttes.

Det kunne ifølge den århusianske forsker være et label a la e-mærket, der fungerede som løsning på sikkerhedsproblemer forbundet med almindelig e-handel.

»Hvis man laver et slags label, så forbrugeren kan se, at virksomheden er godkendt og lever op til nogle etiske og sikkerhedsmæssige krav, så er forbrugeren fri for at skulle tage stilling til fem siders vilkår, hver gang de modtager et tilbud på deres mobil,« siger Evelyne Beatrix Cleff.

Uafhængig tredjepart

Hun understreger, at virksomhedernes selvregulering i forhold til at overholde det ny labels standarder skal overvåges af en uafhængig part. Det kunne for eksempel være Datatilsynet, der i dag allerede står for at sikre, at reglerne i persondataloven bliver overholdt.

Evelyne Beatrix Cleff modtog i slutningen af maj Aarhus Universitets Forskningsfonds pris på 50.000 kroner for sin ph.d.-afhandling.

VIDSTE DU

I USA er phishing - ulovlig tilegnelse af og handel med personlige oplysninger - en alvorlig forbrydelse.

'Mobil enhed' er en betegnelse, der bruges om mobiltelefoner, lommecomputere og andre IT-genstande, som er trådløst forbundet med internettet, og som brugeren har på sig det meste af dagen.

Det betyder, at man som forbruger det meste af dagen kan spores, som når man surfer på internettet.

Mobile advertising er et voksende marked for reklame, hvor virksomheder sender reklame direkte til brugeren af en mobil enhed.

I EU skal en virksomhed først hente tilladelse til at sende reklamer til en mobil enhed, og det kan blive uoverskueligt i fremtiden, for eksempel når mange virksomheder forsøger at hente tilladelse på samme tid.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk