Sådan ser det ud, når folket tager klimaforskningen alvorligt
Det er på tide, at klimaet får folkelig opmærksomhed, lyder det fra klimaforskere.
klimamarch klimakrise klimaforandringer klimastrejke thunberg aktivisme

I København marcherede omkring 30.000 mennesker i weekenden for klimaet. (Foto: Videnskab.dk)

I København marcherede omkring 30.000 mennesker i weekenden for klimaet. (Foto: Videnskab.dk)

Klimabevægelsen har medvind. Titusinder børn, unge og ældre deltog i weekenden i Folkets Klimamarch for at fortælle politikerne, at de skal tage klimaforskningen alvorligt og handle nu.

I København talte den kendte, svenske klimaaktivist Greta Thunberg, og over halvdelen af de partier, der stiller op til Folketinget, deltog ifølge arrangørerne i klimamarchen.  

Endelig sker der noget, siger den danske professor Sebastian Mernild, som har forsket i klimaforandringer i over tyve år.

»Den her bevægelse skulle vi havde haft for mange år siden. Så kunne vi måske have forhindret den situation, vi står i nu,« siger Sebastian Mernild, som er glaciolog og en af forskerne bag den seneste klimarapport fra FN.

»Klimakrisen er skabt af os alle og kan kun løses af os. Så det er superfint, at der er så bred folkelig opbakning. Det er det, der skal til,« fortsætter han.

Omkring 30.000 var i weekenden mødt op til klimamarch i København. (Video: Videnskab.dk/ Jesper Rud Jager) 

LÆS OGSÅ: Lækket FN-rapport: Klimaet løber løbsk allerede ved 1,5 grads stigning

Om Folkets Klimamarch

Folkets Klimamarch arrangeres af et netværk af borgere og organisationer, som arbejder for en grøn omstilling, der:

  • Sikrer, at det danske klimaaftryk halveres i 2030 og går i nul i 2040.
  • Bygger på social retfærdighed og medmenneskelighed.
  • Sætter mennesker og miljø før økonomisk vækst.

Kilde: Folkets Klimamarch (hjemmeside)

Glaciolog ånder lettet op

Jason Box, der også er professor i glaciologi, har gennem de seneste 26 år dokumenteret, hvordan Indlandsisen skrumper hastigt på grund af klimaforandringer.

I lørdags åndede han lettet op ved synet af de mange tusinde klimaaktivister, der fyldte gaderne i Københavns indre by.

»Hidtil har klimaforandringerne ikke fået den opmærksomhed, der er brug for, og det har været demoraliserende for os klimaforskere, som forstår i detaljer, hvor alvorligt det står til. Nu ser det endelig ud til, at det politiske tidevand skifter,« skrev Jason Box, der er professor på GEUS - De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland - i en sms til Videnskab.dk efter lørdagens klimamarch.

Aktivister med mange agendaer

Videnskab.dk marcherede selvfølgelig også i Københavns gader for at bakke klimaforskningen op og opfordre alle til at basere holdninger og politik på videnskab og evidens.

Undervejs talte vi med et tilfældigt udpluk af de godt 30.000 klimaaktivister, der var mødt op ved Christiansborg.

Mød nogle af dem her:

Fra børnefest på Vesterbro til klimamarch

Journalist Bjarke Petersen var til klimamarch med sin søn Knud.

klimamarch klimakrise klimaforandringer klimastrejke thunberg aktivisme

Bjarke Petersen med sin treårige søn Knud på skuldrene. (Foto: Videnskab.dk)

»Vi var egentlig til en sej børnefest på Vesterbro, men så blev vi enige om, at det ville være for dumt ikke at komme herind. Det her er pissevigtigt, og det er så sejt at se, at så mange mennesker er mødt op,« siger Bjarke Petersen.  

Tøjdesign clasher med klimaaktivisme

Ægteparret Allan Blond og Casey Blond har børnene Penny May Blond og Anker Blond med i ladcyklen.

klimamarch klimakrise klimaforandringer klimastrejke thunberg aktivisme

Modedesignerne Allan og Casey Blond har det ambivalent med deres erhverv. (Foto: Videnskab.dk)

»Klimaet er den vigtigste sag i øjeblikket, især for de to,« siger Allan Blond og peger på børnene Penny May og Anker.

»Vi arbejder begge i modebranchen, og ligesom mange andre lever vi med et paradoks: Vi elsker at lave tøj, men samtidig hader vi den effekt, vores branche har på miljøet. Det bedste, vi kan gøre for klimaet, ville nok være at stoppe med at lave tøj, og det kan da godt være, at det ender med, at vi finder på noget andet at lave.«

Drop F35-fly, og brug pengene på klimaet

Pensionisterne John Poulsen og Margit Andersen har deres børn og børnebørn i tankerne, mens de marcherer:

»Det er vigtigt at råbe politikerne op, ellers kommer vores børn og børnebørn til at blive ramt,« siger John Poulsen.

klimamarch klimakrise klimaforandringer klimastrejke thunberg aktivisme

John Poulsen og Margit Andersen sagde 'nej til a-våben' i 1960'erne. I dag kæmper de for klimaet. (Foto: Videnskab.dk)

Klimarchen minder parret om noget, de var en del af for over 50 år siden.

»Da vi var 15 år, var vi med til at demonstrere mod atomvåben. Dengang i starten af 1960’erne var der også mange tusinder i gaderne. Vi fik succes med vores folkelige krav om at stoppe atomvåbenprøvesprængninger. Vi har været politisk aktive kommunister lige siden,« siger John Poulsen og fortsætter:

»Mit forslag er, at man sparer på militæret og i stedet bruger pengene på at løse de mange problemer, der er med klimaet. I øjeblikket ruster vi op og får F35-fly. Jeg forstår ikke, at ingen snakker om det. Jeg synes, vi skal gå i front og sige nej til F35-fly og oprustning.«

Høns spiser affald

Mediekunstner Jonas Fehr, jurist Jens Christian Dalsgaard og psykomotorisk terapeut Signe Thornberg bor sammen i et bæredygtigt kollektiv.

klimamarch klimakrise klimaforandringer klimastrejke thunberg aktivisme

Signe Thornberg, Jonas Fehr og Jens Christian Dalsgaard bor sammen i et kollektiv. (Foto: Videnskab.dk)

»Klimaet er det vigtigste emne i øjeblikket, og det er fantastisk at se, hvor mange der er mødt op. Ingen andre demo’er i nyere tid har været så stor. Jeg håber, at det her kan være med til at fremme en bevidsthed hos os alle,« siger Jonas Fehr.   

Hvad gør du selv for klimaet?

»Jeg tager næsten altid offentlig transport. Jeg spiser vegansk. I kollektivet dyrker vi selv vores grøntsager, og vi komposterer. Vi har høns til at spise vores affald, og jeg har ikke købet nyt tøj i meget lang tid,« siger Jonas Fehr.

To aktivister vil have etbarnspolitik

Dalva Dean og Carl-Vilhelm Rasmussen kender egentlig ikke hinanden. De har mødt hinanden på klimamarchen i  København. Carl-Vilhelm Rasmussen henvendte sig til Dalva Dean, da han så, at hun gik med et skilt, hvor der stod: ‘Etbarnspolitik i hele verden’.

klimamarch klimakrise klimaforandringer klimastrejke thunberg aktivisme

Dalva Dean og Carl-Vilhelm Rasmussen mener, at man skal løse klimakrisen ved at indføre etbarnspolitik i hele verden. (Foto: Videnskab.dk)

»Vi har et budskab, der ikke er populært. Vi mener, at vi skal have etbarnspolitik i hele verden. Vi elsker børn, men hvis vi skal vende klimakrisen, er der ikke tid til at vente på, at befolkningstilvæksten stagnerer,« siger Carl-Vilhelm Rasmussen, der er pensioneret ingeniør.

Red Verden


I en serie giver Videnskab.dk med hjælp fra forskere råd til, hvordan mennesket kan redde verden. Emnerne spænder over alt fra atomkraftGMO og kampe for at redde dyrene til, om det giver bedst mening bare at se på sig selv. Hvad siger videnskaben?

Du kan kommentere artiklerne. Eller hoppe ind i vores gruppe på Facebook og vende måder at redde verden på.

Dalva Dean, der er regnskabsmedarbejder, cand.merc. i udviklingsstudier fra Copenhagen Business School og oprindeligt kommer fra Brasilien, supplerer:

»Jeg har længe følt mig meget ensom i min kamp for etbarnspolitik, så jeg blev glad, da jeg så, at professor Jørgen Olesen fra Aarhus Universitet for nyligt sagde i medierne, at flere lande skal indføre etbarnspolitik. Og jeg blev glad, da jeg traf Carl-Vilhelm i dag. Her på marchen kan vi få vores budskab frem.«

»Vi kæmper for en etbarnspolitik, hvor man skal betale ekstra skat for barn nummer to eller bliver belønnet for kun et barn. Vi skal begrunde overfor kvinder og forklare dem, hvordan barn nummer 2 eller  3 kan accelerere klimaforandringerne,« siger Dalva Dean.  

»Dette skal selvfølgelig indføres med kærlighed og forståelse. I den sidste ende, er det kvinderne selv der bestemmer.«

LÆS OGSÅ: Skal vi bremse overbefolkning for at redde verden?

Videnskab.dk's budskab: Lyt til forskerne

Agendaerne var således mange på weekendens klimamarch. Men fælles for alle aktivister var, at de vil have klima og miljø øverst på politikernes dagsorden. 

På Videnskab.dk er vi ikke i tvivl om, hvordan det skal gøres: 

Red Verden videnskab.dk

Videnskab.dk's tema Red Verden bringer konstruktive historier om, hvordan du og politikerne med forskningsbaseret viden i hånden kan bidrage til en bedre verden - både for klimaet, naturen og mennesker. (Foto: Videnskab.dk)

Følg vores Red Verden-tema her. Eller deltag i debatter, og giv og få råd i Facebook-gruppen 'RED VERDEN'.

LÆS OGSÅ: Skal vi kalde klimaforandringer for 'klimakrise'?

LÆS OGSÅ: Strejker og march for klimaet er ikke et ungdomsoprør som i 1968

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk