Sådan kan du bruge flere penge – klimavenligt
Politikerne vil have dig til at bruge flere penge. I Videnskab.dk’s Red Verden-gruppe får du at vide, hvordan du kan gøre det så grønt som muligt.
Klimaaftryk, forbrug, feriepenge, klima, forskning, gode råd, videnskab

Over 4/5 af dit CO2-aftryk bliver skabt af produktionen af de ting, du køber. Derfor er det allerbedste for klimaet, at du lade være med at købe for meget. (Foto: Shutterstock)

Over 4/5 af dit CO2-aftryk bliver skabt af produktionen af de ting, du køber. Derfor er det allerbedste for klimaet, at du lade være med at købe for meget. (Foto: Shutterstock)

Før du får et par hurtige gode råd, skal du vide, at en lang række forskere i mange artikler på Videnskab.dk har peget på, at det bedste for miljøet og klimaet er, at du forbruger mindre, ikke mere.

Se for eksempel artiklerne i faktaboksen og Videnskab.dk's store tema om løsninger på verdens problemer og vejen til god grøn omstilling, kaldet Red Verden.

Med det i baghovedet kan du i Videnskab.dk’s tilhørende og populære Facebook-gruppe få en lang række råd til, hvordan du kan følge politikernes ønske og bruge dine feriepenge - men på en måde hvor du tager størst muligt hensyn til miljø og klima.

Du kan eksempelvis overveje at:

  • Købe genbrug
  • Købe nye typer mad og drikke, som er lavet ved hjælp af rester fra for eksempel kartofler eller andet, så du støtter bedre udnyttelse af ressourcerne
  • Bruge penge på at leje eller reparere ting i stedet for at købe nye, om vi så taler værktøj, maskiner eller biler (se konkrete anvisninger på Facebook og i artiklen Se på bøf, bil og bolig: Tre gode råd til en klimavenlig hverdag)
  • Undgå at rejse langt og droppe de store hoteller, hvis du køber ferier – gå efter steder tæt på eller i det mindste med grønt certifikat

Du kan læse mange flere råd – og baggrunden for dem – i Facebook-gruppen.

Facebookgruppen Red Verden har fokus på løsninger

Gruppen har generelt fokus på løsninger på verdens store problemer med afsæt i videnskab.

Du kan finde gode råd til meget andet end forbrug - og desuden en gang ugen få en oversigt over noget af al den gode forskning i verden, som fokuserer på løsninger og bringer Jorden et skridt nærmere en bæredygtig fremtid og grøn omstilling.

Seneste opslag har blandt andet beskrevet en opskrift fra forskere til politikere, der er i tvivl om, hvordan de kan lave grøn omstilling.

Det fortæller også om et projekt, der har fået 10 millioner kroner til at udbrede viden om global opvarmning. 

Meld dig ind i gruppen her, og slut dig til over 5.000 andre danskere, som vil være med til at skabe en bedre verden.

Red Verden

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden, og hvordan man laver en god, grøn omstilling.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver mening at spise mindre kød, og hvordan man skaber CO2-neutrale byer i Danmark.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.