Sådan kan du bruge flere penge – klimavenligt
Politikerne vil have dig til at bruge flere penge. I Videnskab.dk’s Red Verden-gruppe får du at vide, hvordan du kan gøre det så grønt som muligt.
Klimaaftryk, forbrug, feriepenge, klima, forskning, gode råd, videnskab

Over 4/5 af dit CO2-aftryk bliver skabt af produktionen af de ting, du køber. Derfor er det allerbedste for klimaet, at du lade være med at købe for meget. (Foto: Shutterstock)

Over 4/5 af dit CO2-aftryk bliver skabt af produktionen af de ting, du køber. Derfor er det allerbedste for klimaet, at du lade være med at købe for meget. (Foto: Shutterstock)

Før du får et par hurtige gode råd, skal du vide, at en lang række forskere i mange artikler på Videnskab.dk har peget på, at det bedste for miljøet og klimaet er, at du forbruger mindre, ikke mere.

Se for eksempel artiklerne i faktaboksen og Videnskab.dk's store tema om løsninger på verdens problemer og vejen til god grøn omstilling, kaldet Red Verden.

Med det i baghovedet kan du i Videnskab.dk’s tilhørende og populære Facebook-gruppe få en lang række råd til, hvordan du kan følge politikernes ønske og bruge dine feriepenge - men på en måde hvor du tager størst muligt hensyn til miljø og klima.

Du kan eksempelvis overveje at:

  • Købe genbrug
  • Købe nye typer mad og drikke, som er lavet ved hjælp af rester fra for eksempel kartofler eller andet, så du støtter bedre udnyttelse af ressourcerne
  • Bruge penge på at leje eller reparere ting i stedet for at købe nye, om vi så taler værktøj, maskiner eller biler (se konkrete anvisninger på Facebook og i artiklen Se på bøf, bil og bolig: Tre gode råd til en klimavenlig hverdag)
  • Undgå at rejse langt og droppe de store hoteller, hvis du køber ferier – gå efter steder tæt på eller i det mindste med grønt certifikat

Du kan læse mange flere råd – og baggrunden for dem – i Facebook-gruppen.

Facebookgruppen Red Verden har fokus på løsninger

Gruppen har generelt fokus på løsninger på verdens store problemer med afsæt i videnskab.

Du kan finde gode råd til meget andet end forbrug - og desuden en gang ugen få en oversigt over noget af al den gode forskning i verden, som fokuserer på løsninger og bringer Jorden et skridt nærmere en bæredygtig fremtid og grøn omstilling.

Seneste opslag har blandt andet beskrevet en opskrift fra forskere til politikere, der er i tvivl om, hvordan de kan lave grøn omstilling.

Det fortæller også om et projekt, der har fået 10 millioner kroner til at udbrede viden om global opvarmning. 

Meld dig ind i gruppen her, og slut dig til over 5.000 andre danskere, som vil være med til at skabe en bedre verden.

Red Verden

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden, og hvordan man laver en god, grøn omstilling.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver mening at spise mindre kød, og hvordan man skaber CO2-neutrale byer i Danmark.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk