Sådan kan du bruge flere penge – klimavenligt
Politikerne vil have dig til at bruge flere penge. I Videnskab.dk’s Red Verden-gruppe får du at vide, hvordan du kan gøre det så grønt som muligt.
Klimaaftryk, forbrug, feriepenge, klima, forskning, gode råd, videnskab

Over 4/5 af dit CO2-aftryk bliver skabt af produktionen af de ting, du køber. Derfor er det allerbedste for klimaet, at du lade være med at købe for meget. (Foto: Shutterstock)

Over 4/5 af dit CO2-aftryk bliver skabt af produktionen af de ting, du køber. Derfor er det allerbedste for klimaet, at du lade være med at købe for meget. (Foto: Shutterstock)

Før du får et par hurtige gode råd, skal du vide, at en lang række forskere i mange artikler på Videnskab.dk har peget på, at det bedste for miljøet og klimaet er, at du forbruger mindre, ikke mere.

Se for eksempel artiklerne i faktaboksen og Videnskab.dk's store tema om løsninger på verdens problemer og vejen til god grøn omstilling, kaldet Red Verden.

Med det i baghovedet kan du i Videnskab.dk’s tilhørende og populære Facebook-gruppe få en lang række råd til, hvordan du kan følge politikernes ønske og bruge dine feriepenge - men på en måde hvor du tager størst muligt hensyn til miljø og klima.

Du kan eksempelvis overveje at:

  • Købe genbrug
  • Købe nye typer mad og drikke, som er lavet ved hjælp af rester fra for eksempel kartofler eller andet, så du støtter bedre udnyttelse af ressourcerne
  • Bruge penge på at leje eller reparere ting i stedet for at købe nye, om vi så taler værktøj, maskiner eller biler (se konkrete anvisninger på Facebook og i artiklen Se på bøf, bil og bolig: Tre gode råd til en klimavenlig hverdag)
  • Undgå at rejse langt og droppe de store hoteller, hvis du køber ferier – gå efter steder tæt på eller i det mindste med grønt certifikat

Du kan læse mange flere råd – og baggrunden for dem – i Facebook-gruppen.

Facebookgruppen Red Verden har fokus på løsninger

Gruppen har generelt fokus på løsninger på verdens store problemer med afsæt i videnskab.

Du kan finde gode råd til meget andet end forbrug - og desuden en gang ugen få en oversigt over noget af al den gode forskning i verden, som fokuserer på løsninger og bringer Jorden et skridt nærmere en bæredygtig fremtid og grøn omstilling.

Seneste opslag har blandt andet beskrevet en opskrift fra forskere til politikere, der er i tvivl om, hvordan de kan lave grøn omstilling.

Det fortæller også om et projekt, der har fået 10 millioner kroner til at udbrede viden om global opvarmning. 

Meld dig ind i gruppen her, og slut dig til over 5.000 andre danskere, som vil være med til at skabe en bedre verden.

Red Verden

I en konstruktiv serie ser Videnskab.dk nærmere på, hvordan mennesket kan redde verden, og hvordan man laver en god, grøn omstilling.

Vi tager fat på en lang række emner – fra atomkraft og indsatser for at redde dyrene til, om det giver mening at spise mindre kød, og hvordan man skaber CO2-neutrale byer i Danmark.

Hvad siger videnskaben? Hvad kan man selv gøre hjemme fra sofaen for at gøre en forskel?

Du kan få mange gode tips og råd i vores Facebook-gruppe, hvor du også kan være med i overvejelser om artikler eller debattere måder at redde verden på.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.