Så mange ansigter kan mennesker genkende
Kilde: 
10 oktober 2018

Du kender sikkert følelsen af at genkende et ansigt, men navn og sted er for længst gået i glemmebogen. Men hvor mange ansigter kan vi egentligt huske?

For første gang har et hold britiske psykologer fra University of York undersøgt sagen, og svaret er, at vi i gennemsnit kan huske 5.000 ansigter.

Studiet, der er bragt i det videnskabelige tidsskrift Proceedings of the Royal Society B, viser, at folk genkender alt fra 1.000 ansigter helt op til 10.000.

Genkendelsen gælder både ansigter, man kender personligt, og kendte mennesker som politikere, musikere og skuespillere.

Forskerne bad 25 forsøgspersoner om at opremse så mange ansigter fra deres personlige liv som muligt på en time og derefter gøre det samme med kendtes ansigter.

Kunne forsøgspersonerne ikke huske navnet på ansigtet, kunne de også skrive ’den skuespillerinde fra tv-serien ’Venner’ med frisuren’, ifølge Sience Magazine.

Forsøgspersonerne havde nemt ved at nævne ansigter i begyndelsen, men efterhånden som timen gik, blev det sværere og sværere. På den måde kunne forskerne forudsige, hvornår de ville løbe tør for ansigter, skriver The Telegraph.

Forsøgspersonerne fik også vist ikke mindre end 3441 fotos af kendte, eksempelvis Barack Obama, som du kan se i videoen herunder.

I videoen kan du se, hvordan forskerne har testet forsøgspersonernes evne til at genkende ansigter. (Video: Science Magazine / R. Jenkins, et al.)

Forskerne havde en del hypoteser om, hvor mange ansigter forsøgspersonerne ville kunne genkende, og studiet bygger i høj grad på deltagernes ærlighed.

Studiet er dog et vigtigt udgangspunkt for fremtidens undersøgelser af ansigtsgenkendelse.

lp

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.