Så dårlig var humoren i 1800-tallet
Sexlystne gammeljomfruer, vold mod børn og patriotiske nordmænd var tilsyneladende rigtig sjovt i 1800-tallet - i hvert fald hvis man skal tro disse gamle udgaver af det årlige satirehæfte 'Blæksprutten'. Se, om du kan følge humoren i de 'sjove', satiriske tegninger i dette galleri.

I år er det 125 år siden, at satirehæftet 'Blæksprutten' udkom for første gang. Danmarkshistorien.dk har således lavet en julekalender, hvor de hver dag bringer en ny tegning fra de gamle blæksprutte-hæfter, som alle har set tilbage over et svunden år og satirisk skildret kendte mennesker og begivenheder.

Som du kan se på tegningerne i galleriet ovenfor, har samfundet, og dermed humoren, ændret sig en hel del siden 1889, hvor Blæksprutten udkom for første gang.

Cykelryttere og reklamer var til grin

For eksempel var det at være cykelrytter idiotisk i sig selv, og med det nye fænomen 'reklamen' frygtede man, at Det Kongelige Teater, kulturens højborg, ville blive fyldt med kommercielle budskaber. 

Julehæftet Blæksprutten er stadig i dag et populært humoristisk årsskrift, som mange bruger til mandelgave.

Se flere tegninger fra Blæksprutten på Danmarkshistorien.dk.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud