S raser over lukning af industrimuseum: Det er et »historisk svigt«
Kilde: 
25 oktober 2018

Ved Brede Værk i Lyngby kan man se en omfattende udstilling om Danmarks industrihistorie.

Udstillingen, der åbnede for 9 år siden, er en del af Nationalmuseet, og filialen ved Brede Værk kostede i sin tid 36 millioner kroner at bygge.

Men nu er samlingen af artefakter, der fortæller historien om Danmarks industri og arbejderbevægelse, i fare for at blive lukket. Det skriver Politiken.

Regeringen har nemlig for nylig pålagt Nationalmuseet at spare 2 procent, og sparekniven er faldet på den omtalte udstilling.

Men den beslutning er et »historisk svigt,« mener Socialdemokratiets kulturordfører Mogens Jensen, der derfor vil kalde kulturministeren, Mette Bock (LA), i samråd.

»Det er problematisk og uholdbart, hvis man ikke længere kan opleve den vigtigste historie, der ligger forud for vores tid og velfærdssamfundet,« siger han ifølge Politiken.

Også Jes Fabricius Møller, der er lektor i historie på Københavns Universitet, finder det problematisk at lukke en udstilling, der omhandler Danmarks industrihistorie.

»Vi har et underskud af industriforskning, så det er ikke det mest indlysende sted at skære«, siger han.

Dog påpeger han samtidig, at både Arbejdermuseet i København og Danmarks Industrimuseum i Horsens beskæftiger sig med denne del af historien.

Ifølge Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, er problemet ressourcer:

»Havde vi haft en anden økonomisk ramme, havde vi ikke gjort det,« siger han ifølge Politiken.

ie

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.