Runesten fra vikingetiden hentyder måske til kommende Ragnarok

Rökstenen står 10 kilometer fra Vätternsøen i Sverige og er fyldt med runeskrifter. (Foto: Bengt Olof Åradsson/ CC BY 2.5)

Rökstenen står 10 kilometer fra Vätternsøen i Sverige og er fyldt med runeskrifter. (Foto: Bengt Olof Åradsson/ CC BY 2.5)

Kilde: 
10 januar 2020

Fimbulvinteren. Den ekstremt kolde og lange vinter, som varsler, at Ragnarok er under opsejling, og verdens undergang kommer.

Det er måske den vinter, som den berømte Röksten i Östergötland i Sverige hentyder til.

Stenen indeholder verdens længste runeindskrift, og meningen med teksten har indtil nu været uforklarlig. Det skriver The Guardian.

For et nyt studie fra tre svenske universiteter tror, at teksten, som refererer til heltegerninger af Tjodrik (formentlig Theodorik den store, en stor hersker i 500-tallet), måske i virkeligheden handler om en ekstrem vinter, som kommer.

»Inskriptionerne omhandler den angst, som kommer efter en søns død, og frygten for en ny klimakrise, som er ens med den, der var i 536,« skriver forfatterne i studiet, ifølge the Guardian.

LÆS OGSÅ: Fimbulvinteren er ikke en myte

I det 6. århundrede var der adskillige vulkanudbrud, som skabte en lille istid, hvor høsten slog fejl, og flere sultede. Forskere har beregnet, at den skandinaviske befolkning faldt med omkring 50 procent.

De minder om den tid er måske blevet videregivet som myter.

Den nye fortolkning er baseret på en samlet indsats af både filologer, arkæologer og religionshistorikere, der har undersøgt stenen fra 800-tallet.

LÆS OGSÅ: Vikingernes runekoder er blevet knækket

Flere passager fra stenen hentyder til kampe over 100 år, men kampene referer måske til noget mere substantielt.

»Inden Røkstenen blev opført, opstod flere begivenheder, der må have været meget ildevarslende: en stærk solstorm farvede himlen i dramatiske røde farver, høsten blev ramt af en ekstremt kold sommer, og senere opstod en solformørkelse lige efter solopgangen. Der kunne have været nok af en af ​​disse begivenheder til at rejse bekymring for en ny ’fimbulvinter’,« siger medforfatter og professor i arkæologi på Uppsala Universitet, Bo Gräslund, i en pressemeddelse.

LÆS OGSÅ: Ingen ved, hvornår runeskriften uddøde

LÆS OGSÅ: Isoleret folk i Sverige brugte runer helt op i 1900-tallet

LÆS OGSÅ: Hvorfor var vikingerne så overlegne i kamp?

tb

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.