Roms første kejser døde for 2.000 år siden – nu bruges hans gravsted som toilet
Augustus var Roms første kejser. Han skabte fred efter optøjerne i republikken efter mordet på Julius Cæsar, da han overvandt Antonius og Cleopatras tropper. Men på trods af dette ligger hans mausoleum i dag, to årtusinder senere, forfaldent under store bunker af skrald, og hans berømte stalde graves ned igen.

Divus Augustus var Roms første kejser. Det er nu 2.000 år siden, han døde, og det skal fejres i Rom - men hans grav, der burde være omdrejningspunkt for de festlige begivenheder, står i forfald som et tilholdssted for hjemløse. (Foto: Shutterstock)

Divus Augustus var Roms første kejser. Det er nu 2.000 år siden, han døde, og det skal fejres i Rom - men hans grav, der burde være omdrejningspunkt for de festlige begivenheder, står i forfald som et tilholdssted for hjemløse. (Foto: Shutterstock)

 

Dagsordenen er spækket med særlige og ekstravagante begivenheder, når 2.000 års-dagen for Kejser Augustus' død fejres i Rom. Byen er pakket med kulturelle begivenheder, fra særudstillinger til genopførelse af de gamle romerske ritualer.

Men istandsættelse af disse vigtige monumenter er at gå et skridt for langt – det er der simpelthen ikke råd til.

Mausoleet burde være festens centrum

Augustus mausoleum er monumentet, der burde stå i centrum for den festlige begivenhed.

Istandsættelsen, som er en del af et større projekt, hvis mål er at omdanne torvet, der omgiver monumentet til et fodgængerområde, begyndte i 2006, men har været afbrudt i adskillige år.

Arbejdet var et projekt, som blev sat i gang af den lokale regering, og forsømmelse fra byrådet lader til at være årsagen til områdets fremadskridende forfald.

Skrald samler sig i bunker op langs forhallens søjler, og med tiden blev byggeområdet først et toilet og siden et tilholdssted for hjemløse.

Disse beboere i Augustus’ gravsted har omdannet hegnene til tøjstativer og en af dem har sågar bygget en butik til sine kunstværker.

Augustus' berømte stalde er et ekstremt vigtigt fund

Siden foråret er situationen forbedret, da torvet er blevet delvist ryddet, men mausoleet er stadig lukket for besøgende. Der er håb for dets genåbning ved slutningen af 2014, men jeg har så sandelig ikke tænkt mig at holde vejret.

Og så er der Augustus' berømte stalde, som blev opdaget under konstruktionen af en ny parkeringskælder i hjertet af Rom. Planen var at åbne dem op for besøgende under de aktuelle højtideligheder, men nu graves de ned på ny, på grund af manglende midler.

Deres opdagelse i 2009 blev betragtet som et ekstremt vigtigt arkæologisk fund, der skabte en unik mulighed for at studere staldenes opbygning i Romerriget og tilrettelæggelsen af legene, der blev afholdt i Cirkus Maximus.

Men til trods for dette projekts store værdi, har det regerende samfunds anstrengelser for opgravningsprojektet taget en resultatløs 'Sisyfosk' kurs.

Åben invitation til investorer: bare vælg

Fem års arbejde og fem millioner euro vil nu blive begravet under et tykt lag 'pozzolana', et stof fremstillet af vulkansk aske.

Palatinerhøjen og grunden ved Circus Maximus. (Foto: Shutterstock)

Staldene vil blive lagt til hvile her, beskyttet mod nedslidning, indtil nye midler bliver tilgængelige – måske til de en dag genopdages af fremtidige generationer. Parkeringspladsen vil blive bygget, men den nye placering skal stadig fastlægges.

Der er ikke nogle offentlige midler til sådanne restaureringer, og det er usandsynligt, at der kommer nogen. Men Italiens minister for kulturel arv, Dario Franceschini, har givet udenlandske investorer en åben invitation til at hjælpe landet med at bevare de artistiske og historiske skønheder. Ministeren udtalte følgende til New York Times:

»Vores døre er åbne for alle filantroperne og donorer, der vil sætte deres navn på et italiensk monument … Vi har en lang liste, da vores arv byder på uendelige muligheder, fra små landsbykirker til Colosseum … Bare vælg.«

 

Staldene vil ikke egne sig til filmscener

Det italienske luksus skomærke Tod's finansierede glædeligt istandsættelsen af Colosseum – og fik rettigheder og usammenlignelig opmærksomhed med på vejen.

Og Fendi forpassede ikke muligheden for at sponsorere Trevi Fontænen, hvor skønheds- og modeikonet Anita Ekberg tog et bad i Fellinis La Dolce Vita.

Men de nyligt opdagede og langt mindre berømte stalde har ikke tiltrukket lokale eller udenlandske sponsorer. Til trods for deres historiske betydning, er området ikke så tiltalende for virksomheder, der søger prestige og synlighed ved sådanne satsninger.

Staldene kræver en kæmpe investering af tid og penge, de kan ikke åbnes for besøgende, før en lang proces med gravning og istandsættelse er afsluttet – og de vil ikke egne sig til gode filmscener foreløbig.

 

Bizar rejse fra parkeringskælder til papkasse

Det er bekymrende, at den stigende magt hos virksomhedssektorer inden for økonomisk støtte til kunst og kulturarv kan skabe en alvorlig forandring i vores opfattelse af kulturel arv – fra majestætiske symboler på vores fortid til dyre reklametricks.

Og på den måde tager det andet årtusinde for Augustus' død os på en bizar rejse fra parkeringskældre til papkasser.

Mens vi fejrer Roms forgangne storhed, finder vi Divus Augustus' grav dækket af knap så guddommeligt skrald og sender en arkæologisk perle i bero under gaderne.

Indtil et kæmpe modemærke fra fremtiden måske beslutter sig for at grave den op til en fancy kampagne eller noget andet. 

Alice Borchi arbejder hverken for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk