Romerrigets fald hang sammen med ustabilt klima
En undersøgelse af 2500 års europæisk klimahistorie har afsløret sammenhæng mellem skiftende klima og civilisationers fald, skriver Newscientist.

Klimaet var sammen med blandt andet fejlslagen politik årsagerne til Romerrigets fald (Foto:Roberto A. Sanchez)

Klimaet var sammen med blandt andet fejlslagen politik årsagerne til Romerrigets fald (Foto:Roberto A. Sanchez)

Klimaændringer var én af flere faktorer, der spillede ind ved Romerrigets fald, viser et nyt internationalt studie.

Et forskerhold har analyseret næsten 9000 prøver fra træsorterne eg, fyr og lærk. De kan på den baggrund rekonstruere ændringer i temperaturer og regn i det vestlige Europa over de sidste 2500 år.

På den baggrund kan de blandt andet se, at fra 250 - 550 år efter Kristus skiftede klimaet markant fra et århundrede til det næste, og det påvirkede den daværende civilisation, Romerriget.

»Sådanne ændringer fra århundrede til århundrede lader til at have den største effekt,« siger Ulf Büntgen, forsker ved Swiss Federal Institute, som har stået i spidsen for undersøgelsen.

Det skyldes ifølge forskeren, at kortvarige klimaændringer skader landbruget og ikke holder ved længe nok til at befolkningen begynder at indrette sig efter dem.

Klimaets betydning er mindre i dag

Tidligere studier har brugt lignende metoder til at foretage en detaljeret rekonstruktion af globale temperaturer for de sidste 1000 år.

Büntgen og hans kollegaer har undersøgt flere end 7284 egetræsprøver fra Frankrig og Tyskland for at kunne fastslå mængden af forårsnedbør og 1089 fyr samt 457 lærketræsprøver fra de østrigske alper for at undersøge sommertemperaturer.

Men man kan ikke uden videre overføre konklusionerne fra studiet til vore dage.

»Moderne samfund er ikke lige så afhængige af klimaet, fordi handel og teknologi kan dæmpe dets effekt,« siger seniorforsker Halvard Buhaug fra Peace Research Institute Oslo i Norge.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk