Rollespil i stenalderen? Ekstraordinært arkæologisk fund i Høje Taastrup
»Jeg ville virkelig gerne vide, hvad de lavede derinde.«
Helgeshoej udgravning palisade pilespidser rollespil ritualer

Pilespidserne er af typen 'skafttunge', som har kunnet surres fast til et skaft. (Foto: Lotte Reedtz Sparrevohn, Kroppedal Museum)

Pilespidserne er af typen 'skafttunge', som har kunnet surres fast til et skaft. (Foto: Lotte Reedtz Sparrevohn, Kroppedal Museum)

Hvad skal man lægge i et fund af op mod 150 pilespidser, alle samlet på ydersiden af en høj række stolper, som i stenalderen har indhegnet et gigantisk område?

Umiddelbart fristes man til at tænke, at nogen i bedste Game of Thrones-stil har prøvet at komme ind i et befæstet område. Et opgør af en art. Men arkæolog Lotte Sparrevohn tænker i en anden retning:

»Vi kan se, at der er foregået forskellige former for ritualer i dette område, så jeg tror nærmere, at der er tale om en form for ritualiseret kamphandling. Rollespil, ville man nok kalde det i dag,« siger Lotte Sparrevohn, som er leder på udgravningen ’Helgeshøj’ i Høje Taastrup og museumsinspektør ved Kroppedal Museum.

Historien kort
  • Kæmpe indhegnede områder dukker i disse år op i særligt Østsjælland. De såkaldte 'palisader' har formentlig haft en rituel funktion, men forskerne ved ikke hvilken.
  • Helgeshøj-pilespidserne blev fundet i forbindelse med udgravningen til en motorvejsrampe ved Holbækmotorvejen.
  • De sparker yderligere til den tåge af mystik, som omgærder palisaderne.

Fede fund ventede i mulden

Fundet af de mange pilespidser fra bondestenalderen for omkring 5.000 år siden er ekstraordinært af flere årsager.

Dels fordi denne type pilespidser med ganske få undtagelser ikke tidligere er fundet i så store mængder. Dels fordi fundet knytter sig til det gigantiske bygningsværk, en såkaldt ’palisade’, som stolperækkerne ved Helgeshøj udgør.

Da arkæologerne i år 2000 første gang gravede ved Helgeshøj, fandt de kun én stolperække, men da de vendte tilbage til området i 2016, opdagede de hurtigt, at der var tale om mindst fem stolperækker i palisaden.

Indtil videre har de udgravet næsten to hektar, hvilket svarer til næsten 3 fodboldbaner, og det er stadig kun en brøkdel af pladsen.

»Vi snakker om nogle anlæg, der kan være op til 8 hektar store, så der er lang vej endnu,« lyder det fra Lotte Sparrevohn.

Helgeshoej udgravning palisade pilespidser rollespil ritualer

De fleste pilespidser blev fundet langs ydersiden af palisaden. (Foto: Lotte Reedtz Sparrevohn, Kroppedal Museum)

Hvad var palisadernes funktion?

Palisaderne er et fascinerende fænomen, som arkæologerne efterhånden begynder at få øjnene op for. Alene de senere år er en række anlæg dukket op i særlig stor koncentration på Østsjælland. Også Skåne, Bornholm og nogle af de øvrige øer har kunnet mønstre lignende byggeprojekter.

De enorme bygningsværker er på én gang imponerende og mystificerende.

På den ene side må de have krævet enorme ressourcer – tid, energi og materiale – at bygge. På den anden side finder forskerne ofte frustrerende få fund i forbindelse med palisaderne, og de har derfor kun få spor at gå efter, når de skal finde ud af, hvad meningen med galskaben har været.

»Der er mange forskellige forslag til, hvad de kan være brugt til, men dybest set ved vi det ikke,« lød det fra arkæolog Pernille Rohde Slot, da Videnskab.dk tidligere på året skrev om en labyrintlignende palisade ved Rødvig på Stevns.

»Jeg ville virkelig gerne vide, hvad de lavede derinde,« lyder det samstemmende fra Lotte Sparrevohn.

Helgeshoej udgravning palisade pilespidser rollespil ritualer

Omkring 150 pilespidser er fundet ved Helgeshøj. (Foto: Lotte Reedtz Sparrevohn, Kroppedal Museum)

»Vi turde ikke tro på det«

Udgravningen af Helgeshøj-palisaden ligger lige ud til Holbækmotorvejen ved Høje-Taastrup, og da arkæologerne i 2016 fik lov til at grave i området igen i forbindelse med anlægningen af en motorvejsrampe, var de til at begynde med usikre på, om der overhovedet var fortidsminder bevaret i området.

»Allerede den første dag fandt vi en pilespids og sporene af flere stolperækker under muldjorden, og vi turde næsten ikke tro på, at det var rigtigt,« siger Lotte Sparrevohn.

Men det skulle snart vise sig, at Helgeshøj-palisaden også på dette punkt skiller sig ud; her var masser af fund, og efter de første 30 pilespidser stoppede arkæologerne med at tælle. Men også mange andre interessante fund så dagens lys, fortæller Lotte Sparrevohn.

»Blandt andet brændte stumper af flinteøkser, som formentlig har indgået i ceremonier og ritualer, for flint springer i mange, skarpe stumper ved påvirkning af ild, og man tabte dem ikke på bålet ved et uheld.«

Brændte dyreknogler og ødelagte slibesten

Det er i høj grad på grund af sådanne fund, at Lotte Sparrevohn forestiller sig, at pilespidserne også kan dække over en form for ritualer, der er foregået i eller omkring palisaden. Også nedgravede brændte dyreknogler og bevidst ødelagte slibesten gelejder tankerne i den retning.

I en tidligere artikel har en bornholmsk arkæolog, Finn Ole Sonne Nielsen, udtalt, at han ikke kan se, hvorfor man til at starte med skulle lægge så meget energi i et bygningsværk, hvis ikke der var tale om religion.

»Der er gået så mange træer til, så man tror, det er løgn. Når man bruger så mange ressourcer på noget, må det have noget med religion at gøre,« sagde Finn Ole Sonne Nielsen om den bornholmske palisade Vasagård, som igen og igen er blevet fornyet – ikke repareret – og ifølge Lotte Sparrevohn på mange måder minder om Helgeshøj.

»Der er så mange ubesvarede spørgsmål, men det er også det fantastiske ved det,« tilføjer hun.

Svært at generalisere mellem anlæg

Tidligere har et af buddene på palisadernes anvendelse været, at de havde funktion som befæstede pladser, men det finder heller ikke arkæolog Emil Winther Struve fra Roskilde Museum umiddelbart troværdigt.

Han er ikke involveret i Helgeshøj-udgravningen, men har skrevet speciale om palisader.

»Jeg tror, at man skal vare sig for at tolke et stridsspørgsmål ind i det. Der er mange argumenter for, hvorfor de ikke kan fungere som befæstede pladser,« siger han og nævner som eksempel de ulogisk mange åbninger og indgange, som går igen i mange af palisaderne.

Omvendt, påpeger han, skal man passe på med at generalisere for meget mellem anlæggene. Pladsernes forskelligartethed understreger, at der er tale om en opbrudstid med mange kulturelle strømninger fra blandt andet Østersøen og Kattegatområdet, mener Emil Winther Struve.

»Helgeshøj er en meget, meget spændende plads, og den adskiller sig på flere punkter fra nogle af de andre. På den måde er den et meget godt billede på, hvor regionalt varierende befolkningerne har været, og hvor svært det er at få greb om på den her periode. Palisaderne giver os et lille bitte vindue til den periodes befolkning, men illustrerer samtidig, hvor lidt vi ved,« slutter han.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk