Robotter og forskere indtager programmet på CPH:DOX
Dokumentarfilm om forskeres kamp for at skabe fremtidens energikilder, problematikken om genmodificerede fødevarer og robotter, der vil være lige så kloge som mennesker, er på programmet under filmfestivalen CPH:DOX.
fusionsenergi fusionskraft energi dokumentar cph dox videnskab

Filmen 'Let There Be Light' følger forskeres storstilede projekt for at gøre fusionsenergi til fremtidens energikilde (Foto: Big Sky Documentary Film Festival)

Filmen 'Let There Be Light' følger forskeres storstilede projekt for at gøre fusionsenergi til fremtidens energikilde (Foto: Big Sky Documentary Film Festival)

Når dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX slår biografdørene op, bliver det igen i år med en række film om videnskab på programmet.

Hurtig quiz: Vind billetter til filmen

Videnskab.dk udlodder sammen med CPH:DOX 10 x 2 billetter til åbningsaftenen for festivalens nye videnskabsprogram CPH:DOX | Science Opening Night x 'Voyage of Time'.

Det foregår på torsdag 16. marts 2017 på Bremen Teater i København.

Det eneste, du skal gøre, er at svare på dette spørgsmål:

Hvor lang tid tog det at lave filmen Voyage of Time - Life's Journey?

Opdatering: Konkurrencen er nu slut.

Svaret, vi ledte efter, var, at filmens instruktør Terrence Malick begyndte det indledende arbejde allerede for ca. 40 år siden (fotograferingen begyndte i 2003). Vi har trukket lod blandt alle de korrekte svar, og vinderne får direkte besked.

I år kan du blandt andet blive klogere på robotter med kunstig intelligens, fusionskraft og kronisk træthedssyndrom i biografens mørke.

Alt sammen i en form, hvor levende billeder komplementerer fortællinger, viden og undersøgelser.

Her på redaktionen kan vi selvsagt godt lide formidling af viden, så her kommer et udpluk af årets videnskabsprogram.

Machines of Human Dreams

I Roy Cohens dokumentarfilm bliver kunstig intelligens taget under kærlig behandling.

Filmen følger computereksperten Ben Goertzel, der har viet sit liv til udviklingen af kunstig intelligens. Han og hans team kortlægger den menneskelige hjerne med det mål at genskabe den, og filmen viser de ofte helt lavpraktiske udfordringer, forskerne må kæmpe med for at nå perfektion.

Instruktøren har selv studeret neurovidenskab på Harvard University, og siden arbejdet som videnskabelig assistent ved MIT.

'Machine of Human Dreams' fortæller om udviklingen af kunstig intelligens (Video: tvo/Youtube)

Let There be Light

I Frankrig arbejder ingeniører, fysikere og andre eksperter på en gigantisk forskningsstation, som man håber på vil blive model for fremtidens kraftværk. Forskerne arbejder på at skabe en ny fossilfri energikilde. En 'kunstig sol'. 

I dokumentarfilmen oplever vi, hvordan forskere og eksperter arbejder med fusions-energi, samtidig med at filmen fortæller, hvordan energi egentlig opstår.

Unrest

En ulidelig træthed overmander ph.d.-studerende Jennifer Brea. Hun diagnosticeres med Myalgisk Encephalomyelitis, som også er kendt som kronisk træthedssyndrom. Da lægerne fortæller hende, at lidelsen er 'oppe i hendes hovede', begynder hun at filme sig selv og andre patienter fra blandt andet Danmark.

Gennem videodagbogen kæmper hun for et meningsfuldt liv, for medicinske reformer og for anerkendelse af sygdommen, som noget fysisk frem for noget psykisk.

'Unrest' følger Jennifer Brea og hendes kamp for en bedre forståelse af diagnosen kronisk træthedssyndrom (Video: Youtube)

Food Evolution

'Food Evolution' stiller skarpt på en af vor tids helt store etiske dilemmaer: GMO eller ej?

For er gensplejsning misbrug af naturen, eller er det vejen til at løse hungersnød?

Filmen fokuserer særligt på dem, der har et positivt syn på genmodificering af madvarer, men giver også plads til kritikerne. Instruktøren giver mikrofonen til forskerne, der kan fortælle mere om, hvad vi ved - og hvad vi ikke ved. 

Voyage of Time: Life’s Journey

Skuespilleren Cate Blanchett fortæller, og Hollywood-instruktøren Terrence Malick fører publikum gennem universets opståen og livet tilblivelse.

Filmen går helt tilbage til Big Bang og frem til i dag, og ambitionen er at fortælle en stærkt visuel historie med mange smukke billeder. Naturvidenskabens store spørgsmål bliver på den måde levende for seernes øjne.

'Voyage Of Time: Life's Journey' er en dramatisk dokumentar i storfilm-genren (Video: Empire Magazine/Youtube)

Se hele programmet

CPH:DOX byder også på live-arrangementer under temaet CPH:SCIENCE.

Dokumantarfilmfestivalen løber fra den 16. marts til den 26. marts 2017.

Hele videnskabsprogrammet kan findes her.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker