Robotter og forskere indtager programmet på CPH:DOX
Dokumentarfilm om forskeres kamp for at skabe fremtidens energikilder, problematikken om genmodificerede fødevarer og robotter, der vil være lige så kloge som mennesker, er på programmet under filmfestivalen CPH:DOX.
fusionsenergi fusionskraft energi dokumentar cph dox videnskab

Filmen 'Let There Be Light' følger forskeres storstilede projekt for at gøre fusionsenergi til fremtidens energikilde (Foto: Big Sky Documentary Film Festival)

Filmen 'Let There Be Light' følger forskeres storstilede projekt for at gøre fusionsenergi til fremtidens energikilde (Foto: Big Sky Documentary Film Festival)

Når dokumentarfilmfestivalen CPH:DOX slår biografdørene op, bliver det igen i år med en række film om videnskab på programmet.

Hurtig quiz: Vind billetter til filmen

Videnskab.dk udlodder sammen med CPH:DOX 10 x 2 billetter til åbningsaftenen for festivalens nye videnskabsprogram CPH:DOX | Science Opening Night x 'Voyage of Time'.

Det foregår på torsdag 16. marts 2017 på Bremen Teater i København.

Det eneste, du skal gøre, er at svare på dette spørgsmål:

Hvor lang tid tog det at lave filmen Voyage of Time - Life's Journey?

Opdatering: Konkurrencen er nu slut.

Svaret, vi ledte efter, var, at filmens instruktør Terrence Malick begyndte det indledende arbejde allerede for ca. 40 år siden (fotograferingen begyndte i 2003). Vi har trukket lod blandt alle de korrekte svar, og vinderne får direkte besked.

I år kan du blandt andet blive klogere på robotter med kunstig intelligens, fusionskraft og kronisk træthedssyndrom i biografens mørke.

Alt sammen i en form, hvor levende billeder komplementerer fortællinger, viden og undersøgelser.

Her på redaktionen kan vi selvsagt godt lide formidling af viden, så her kommer et udpluk af årets videnskabsprogram.

Machines of Human Dreams

I Roy Cohens dokumentarfilm bliver kunstig intelligens taget under kærlig behandling.

Filmen følger computereksperten Ben Goertzel, der har viet sit liv til udviklingen af kunstig intelligens. Han og hans team kortlægger den menneskelige hjerne med det mål at genskabe den, og filmen viser de ofte helt lavpraktiske udfordringer, forskerne må kæmpe med for at nå perfektion.

Instruktøren har selv studeret neurovidenskab på Harvard University, og siden arbejdet som videnskabelig assistent ved MIT.

'Machine of Human Dreams' fortæller om udviklingen af kunstig intelligens (Video: tvo/Youtube)

Let There be Light

I Frankrig arbejder ingeniører, fysikere og andre eksperter på en gigantisk forskningsstation, som man håber på vil blive model for fremtidens kraftværk. Forskerne arbejder på at skabe en ny fossilfri energikilde. En 'kunstig sol'. 

I dokumentarfilmen oplever vi, hvordan forskere og eksperter arbejder med fusions-energi, samtidig med at filmen fortæller, hvordan energi egentlig opstår.

Unrest

En ulidelig træthed overmander ph.d.-studerende Jennifer Brea. Hun diagnosticeres med Myalgisk Encephalomyelitis, som også er kendt som kronisk træthedssyndrom. Da lægerne fortæller hende, at lidelsen er 'oppe i hendes hovede', begynder hun at filme sig selv og andre patienter fra blandt andet Danmark.

Gennem videodagbogen kæmper hun for et meningsfuldt liv, for medicinske reformer og for anerkendelse af sygdommen, som noget fysisk frem for noget psykisk.

'Unrest' følger Jennifer Brea og hendes kamp for en bedre forståelse af diagnosen kronisk træthedssyndrom (Video: Youtube)

Food Evolution

'Food Evolution' stiller skarpt på en af vor tids helt store etiske dilemmaer: GMO eller ej?

For er gensplejsning misbrug af naturen, eller er det vejen til at løse hungersnød?

Filmen fokuserer særligt på dem, der har et positivt syn på genmodificering af madvarer, men giver også plads til kritikerne. Instruktøren giver mikrofonen til forskerne, der kan fortælle mere om, hvad vi ved - og hvad vi ikke ved. 

Voyage of Time: Life’s Journey

Skuespilleren Cate Blanchett fortæller, og Hollywood-instruktøren Terrence Malick fører publikum gennem universets opståen og livet tilblivelse.

Filmen går helt tilbage til Big Bang og frem til i dag, og ambitionen er at fortælle en stærkt visuel historie med mange smukke billeder. Naturvidenskabens store spørgsmål bliver på den måde levende for seernes øjne.

'Voyage Of Time: Life's Journey' er en dramatisk dokumentar i storfilm-genren (Video: Empire Magazine/Youtube)

Se hele programmet

CPH:DOX byder også på live-arrangementer under temaet CPH:SCIENCE.

Dokumantarfilmfestivalen løber fra den 16. marts til den 26. marts 2017.

Hele videnskabsprogrammet kan findes her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.