Dopingsyndere skal holde fingrene fra kanylen og lade pillerne ligge i krukken, uanset om de er professionelle sportsmænd eller motionister i et fitnesscenter.
Derfor har et hold forskere fra Institut for Idræt på Københavns Universitet fået 5,5 millioner kroner til at kaste sig over banebrydende forskning i, hvordan man mest effektivt bekæmper doping blandt både mænd og kvinder på alle niveauer.
Projektet er støttet af blandt andre Team Danmark, Anti Doping Danmark og Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger (DGI), og resultaterne skal være en central del af grundlaget, når det internationale antidoping-agentur WADA skal revidere sin politik i 2011.
Første grundige undersøgelse af kønneneForskerne skal gennem de næste fire år finde ud af, hvorfor professionelle sportsfolk, eliteidrætsfolk og motionister bruger doping og stoffer som slankemidler og smertestillende medicin, når de vil opnå noget med deres krop. Forskerne skal undersøge, hvordan sportsfolk bliver påvirket af kulturen inden for den enkelte sportsgren, og de skal undersøge, hvordan sportsfolkene ser på kroppen, og hvad det betyder for deres brug af stoffer.
Det er første gang i verden, at forskellen på kønnene bliver undersøgt systematisk. Resultaterne vil gøre det lettere at lave regler og kampagner, der er tilpasset mænd og kvinders forskellige brug af doping.
»Vi vil også gerne finde ud af, hvad der får folk til ikke at tage doping,« fortæller professor Gertrud Pfister, som leder projektet fra Københavns Universitet.
»Er det frygten for at blive fanget, er det af hensyn til sundhed, moral, etik eller andet? Det er meget interessant, for hvis det viser sig, at folk holder sig fra doping, når de kender til de sundhedsmæssige konsekvenser, så skal man måske oplyse folk noget mere om dem. Hvis folk er bange for at blive fanget, fordi det ødelægger karrieren, skal man hellere sætte ind på det område,« forklarer Gertrud Pfister.
Håndbold bliver undersøgtForskerne bruger internettet til at udspørge samtlige 1050 elite-sportsfolk, som er støttet af Team Danmark. Samtidig laver de dybdegående interview med professionelle og eliteudøvere inden for blandt andet håndbold og individuelle sportsgrene, som ikke er besluttet endnu.
Sideløbende får tusindvis af motionister landet over udleveret et spørgeskema i knap 150 af landets fitnesscentre under DGI. Fitnesscentret er det sted, hvor flest mennesker former deres krop, og erfaringerne viser, at mængden af forbudte stoffer bliver ved med at vokse i centrene. Derfor bliver mange af informationerne til projektet indsamlet her.
Det er unikt i international dopingforskning, at et projekt på den måde dækker både det professionelle niveau og motionsniveauet.
Medierne er også medProjektet har endnu en del med i analysen: Mediernes dækning af dopingproblemerne. Ifølge Gertrud Pfister er debatten i medierne et udtryk for samfundets normer og værdier i forhold til doping.
\ Fakta
FAKTA
Tidligere undersøgelser af doping har ikke taget højde for kønsforskelle. De har heller ikke undersøgt kulturen inden for den enkelte sport eller idrætsudøvernes baggrund og opfattelse af dopingproblemet.
»Det er ganske enkelt en forudsætning for at sætte ordentligt ind mod doping, at vi kommer hele vejen rundt. Resultaterne i det her projekt skal give grundlag for præcise og konkrete anti-doping-strategier, som kan ramme specifikke grupper og ramme kønnene rigtigt,« siger Gertrud Pfister.
»Det er vigtigt, at vi ikke bare inkluderer ulovlige stoffer, men også den måde, man håndterer kroppen på ved skønhedsoperationer, vitaminer og smertestillende medicin, for at få en mere holistisk tilgang. Mange af de ting er nemlig blevet normale at bruge, og vi gætter på, at de er med til at rykke vores grænse for at manipulere med kroppen,« fortæller Gertrud Pfister.
Om »Doping in Sport – An Issue of Gender and Society«
Projektets hovedformål er at undersøge danske sportsfolks erfaringer med doping og holdninger til lovlige og ulovlige stoffer. På den måde skal forskerne skabe et solidt grundlag for at bekæmpe doping i topsport og på motionsplan.
Projektet er delt i tre lige store dele:
1) Undersøgelse af eliteidrætsfolkI en spørgeskemaundersøgelse på internettet vil omkring 1050 danske topidrætsfolk få mulighed for at deltage.
Forskerne laver desuden 30 personlige interview med mandlige og kvindelige sportsfolk inden for flere idrætsgrene, som formentlig vil inkludere håndbold, gymnastik, boksning, svømning, badminton og atletik.
Én af de tilknyttede ph.d.-studerende, Marie Overbye, er tidligere triatlet og har deltaget i OL og kender derfor det professionelle sportsmiljø indefra.
2) Undersøgelse af fitness-miljøetEn spørgeskemaundersøgelse vil lægge sig op ad en tilsvarende undersøgelse fra 1999, så det bliver muligt at aflæse en udvikling i forholdet til dopingmidler.
Flere af spørgsmålene vil også kunne sammenlignes med spørgsmålene til elitefolkene.

Spørgeskemaerne bliver delt ud til brugerne af 148 fitness centre under Danske Gymnastik- & Idrætsforeninger (DGI).
3) Samfundets holdning til dopingEn undersøgelse af sammenhængen mellem sport, medier og politiske beslutninger og antidoping-initiativer og -lovgivning.
Det sker blandt andet ud fra studier af sagerne mod sprinteren Ben Johnson i 1988, mod holdet Festina under Tour de France i 1998, mod sprinteren Marion Jones og andre i 2003 samt af balladen under Tour de France i 2006/07.
Tv-udsendelser, avisartikler, politiske udtalelser og love og regler bliver analyseret. Forskerne kigger på, om der bliver fokuseret på mandlige dopingsyndere, og om sagerne bliver dækket forskelligt, afhængig af, hvilket køn der er blevet taget med sprøjten i armen eller fingrene i pillekrukken.
Endelig skal forskerne finde ud af, hvilken effekt dækningen har på folks brug af doping.
De tre dele af projektet hænger uløseligt sammen og er især forbundet i spørgsmålet om forskelle mellem kønnene.
GenereltTo ph.d.-studerende og en post. doc. vil stå for de tre dele under ledelse af Gertrud Pfister og med støtte fra andre danske forskere.
Gruppen samarbejder med forskere i Tyskland, Sverige, Norge og Canada for at udveksle erfaringer om spørgeskemaer, undersøgelser på fitness-området o.lign.
Projektet er financieret af Det Strategiske Forskningsråd. Team Danmark, Anti Doping Danmark og DGI bidrager med arbejdskraft og logistik.