»#Resist«: Forskere kalder til oprør mod Trump på nettet
Fronterne trækkes op mellem forskerne og Trump-administrationen. På sociale medier opfordrer forskere til demonstrationer for videnskaben over hele USA og opretter alternative Twitter-konti til kanalisering af videnskab uden om politikerne.
demonstration trump forsere

Forskere mobiliserer sig på de sociale medier som svar på Trump-administrationens udmeldinger om videnskab. (Foto: Shutterstock.com)

Forskere mobiliserer sig på de sociale medier som svar på Trump-administrationens udmeldinger om videnskab. (Foto: Shutterstock.com)

De seneste dages skiftende udmeldinger fra Trump-administrationen om fastfrysninger af forskningsmidler samt mundkurve til forskere har i dén grad aktiveret forskere og miljøforekæmpere verden over.

Også administrationens udmelding tirsdag 24. januar om, at det amerikanske miljøagentur, Environmental Protection Agency (EPA), skulle fjerne sin hjemmeside om klimaforandringer, skabte røre i andedammen.

Selvom Trump-administrationen efterfølgende har meddelt, at det alligevel ikke er planen, er flere Twitter-brugere i alarmberedskab og deler opfordringer om at downloade så mange data som muligt om klimforandringer:

Opfordring til videnskabsdemonstration

Udover opfordringer til at hamstre klima-data, er der talrige udmeldinger fra forskere og forskningsinteresserede borgere på Twitter, Facebook og diverse hjemmesider om demonstrationer, politisk engagement og generel modstand mod de såkaldte alternative fakta.  

Blandt andet opfordrer hjemmesiden scientistsmarchonwashington.com både forskere og befolkning over hele USA til at deltage i en demonstration for videnskaben.

Opfordringen har også spredt sig på Facebook i de seneste døgn og har indtil videre planlagte demonstrationer i Washington, Boston, Montana, Philadelphia, Sacramento, Austin med flere. Datoen er endnu ikke endeligt besluttet, lyder det på de tilsvarende Facebook-sider.

Der er dog allerede mange, der har vist interesse for at deltage - for eksempel har 19.000 i skrivende stund meldt, at de deltager på demonstrationens Boston-side på Facebook.   

Pirat-Twitter-konti opfordrer til handling

Udover opfordringer til at demonstrere, skyder såkaldte 'rogue' eller 'alternative' Twitter-konti lige nu op som paddehatte som reaktion på den nye præsidents politiske linje.

Det drejer sig især om alternative konti for amerikanske videnskabelige instanser, hvor der deles oplysninger om især klima- og miljøforskning samtidig med, at der opfordres til at »holde fast i fakta«, især med brug af hashtagget 'resist'. 

For eksempel kan man læse følgende tweets på kontoen @RogueNASA, som kalder sig 'Den uofficielle modstandsbevægelse fra NASA':

Derudover opfordres der til at deltage i demonstrationen for videnskaben i Washington eller til, at man starter sin egen:

Amerikansk miljøorganisation modsætter sig mundkurv

Samme mønster gør sig gældende på andre af de alternative 'rogue'-konti, som for eksempel @Alt_NASA, som er et søstersite til RogueNASA og @AltNatParkSer, som ifølge en artikel i Washintgon Post var en af pionererne i rogue konto-tendensen.

Ligeledes findes der nu også en rogue-side til det amerikanske Environmental Protection Agency, EPA: @AltEPA, som lige nu har 84.000 følgere. 

Netop denne organisation har været omdrejningspunkt i de seneste dages mediestorm omkring Trumps udtalelser, da de, sammen med andre instanser, fik besked på ikke at udtale sig til pressen. 

På Twitter-kontoen, som de selv omtaler som 'Den uofficielle modstandsbevægelse fra det amerikanske Environmental Protection Agency', kan man blandt andet læse følgende:

Forsker kalder Trump-administration 'nazi-lignende'

Flere forskere træder også frem og taler med store ord mod Trump-administrationens foreløbige udtalelser omkring forskningen, samtidig med at de opfordrer til at deltage i demonstrationen i Washington.  

Eksempelvis trækker ph.d. i biologi Paul S. Brookes tråde fra nazitiden til den nuværende præsidents administration:

Ph.d. i neuroscience, Micah Allen, skriver følgende: 

Man kan følge udviklingen på Twitter ved for eksempel at følge de følgende hashtags: #resist, #ScienceMarch og #Scientificfacts

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk