Religion kan have samme effekt på hjernen som stoffer
30 november 2016

Religiøse oplevelser kan påvirke hjernen på samme måde som stoffer, viser et nye studie ifølge independent.co.uk

Det nye studie er udgivet i tidsskriftet Social Neuroscience.

Studiet er baseret på 19 mormoner, som alle havde været igennem de 1-2 års missionerende arbejde, som det forventes af medlemmer af trossamfundet.

Forskerne bag det nye studie skannede mormonernes hjerneaktivitet under forskellige aktiviteter såsom at hvile, bede og læse citater fra Biblen. Undervejs blev forsøgspersonerne bedt om at trykke på en knap, når de 'følte ånden'.    

Da forskerne efterfølgende studerede hjerneskanningerne, opdagde de, at bestemte regioner i hjernen konsekvent lyste op, når mormonerne trykkede på knappen i forbindelse med religiøse oplevelser. 

Det oplyste område i hjernen er det samme, som er aktiviteret hos andre forsøgspersoner, når de har lyttet til musik, oplevet forelskelse eller taget stoffer. Området - kaldet nucleus accumbens - er hjernens belønningscenter, som kontroller afhængighed og spiller en rolle i udløsningen af dopamin. 

»Religiøs neurovidenskab er dog et meget ungt felt - og der er meget få studier - og vores var det første, som viste aktivitet i det område i hjernen, som håndterer belønning,« siger Jeffrey Anderson, som er adjunkt ved University of Utah og hovedforfatter på studiet, til CNN

lsd

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.