Mythbusters, Topgear og Simpsons. Kan du ikke nå at se dit favorit tv-program, mens det bliver sendt, kan du altid bare optage det, og se det når du har tid. Du kan endda fast-forwarde igennem de forstyrrende reklamer. Skønt. Muligheden for at spole over reklamer har, ifølge en pressemeddelelse fra The University of Chicago Booth School of Business, fået mange til at stille spørgsmålstegn ved reklamers fremtid på tv.
Men nu viser forskningen, at der ikke er nogen grund til bekymring hos reklamebureauerne. Det har nemlig ingen effekt på vores forbrug at vi kan hoppe over reklamerne ved at spole forbi dem. »Vi lever i et samfund, hvor vi bliver bombarderet med reklamer alle vegne. Uden for hænger der reklamer på busser, bannere og skilte. Og online er der også masser af reklamer, så det undrer mig ikke, at der ikke er de store ændringer i forbruget, selv om man kan spole over reklamerne,« forklarer Birgitte Tufte, der er professor ved CBS og er ekspert i reklamer.
Ingen undslipper reklamens magt
Forskere fra det amerikanske universitet satte sig for at finde ud af, om det påvirkede salget, at forbrugere kunne ignorere tv-reklamerne. Derfor gav forskerne en digital videooptager til forsøgspersonerne. Maskinerne gav information om, hvordan forsøgspersonerne brugte dem. Den information blev sammenlignet med den enkelte families indkøb henholdsvis et år inden og to år efter familien modtog optageren. Forskerne fandt ud af, at på trods af tidligere forsøg har vist, at mange, der ejer en digital videooptager, spoler forbi reklamerne:
Forbruget af produkter, der var blevet reklameret for på tv, ikke ændrede sig betydeligt. Muligheden for at spole forbi reklamer for nylancerede produkter har ingen effekt på salget af dem. Folk bliver påvirket af reklamerne, selv om de kun har set dem blive afspillet med fast-forward-knappen. 95% af dét, der bliver optaget, bliver aldrig afspillet.
Zapper væk fra reklamerne
Effekten af, at kunne spole forbi reklamerne, bliver kraftigt reduceret, når det kun er 5% af dét, der optages, som faktisk også bliver set. Men det er også let for familier, der ikke har digitale videooptagere at undgå reklamer. Kommer der reklamer, kan man skifte kanal eller lave noget andet, indtil reklamerne er overstået. Det betyder, at de, der ser live-tv, ikke nødvendigvis ser flere reklamer, end dem, der optager deres programmer. »Det er interessant, at reklamerne påvirker os, selv om vi ser dem i fast forward. Det skyldes nok, at vi har set dem før ved normal hastighed og derfor genkender dem. Men studiet viser jo, at tv-reklamer er ret effektive, og hvis de ikke var det, ville marketingafdelingerne nok heller ikke bruge så mange penge på dem, som de gør,« siger professor Birgitte Tufte.