Ravbjørnen - sådan blev Nationalmuseet snydt
VIDEO: Nationalmuseets forsker Peter Vang Petersen forklarer, hvordan man opdagede, at en lille ravbjørn var en forfalskning. Ravbjørnens ophav var ellers blevet tjekket grundigt.

En lille bjørn af rav er blevet fjernet fra Nationalmuseets udstilling. Ravbjørnen har nemlig vist sig alligevel ikke at være 6000 år gammel. Museumsinspektør Peter Vang Petersen vurderer nu, at bjørnen ikke er mere end 20 år gammel.

Det var indleveringen af endnu en ravbjørn, som vakte Nationalmuseets mistanke. Den nytilkomne bjørn havde mærker efter moderne redskaber som sav og fil. Museets medarbejdere valgte derfor at undersøge den førsttilkomne bjørn, og her fandt Peter Vang Petersen tegn på, at der også her var blevet anvendt moderne teknikker.

Ravbjørn havde en troværdig forhistorie

Nationalmuseet fik den første bjørn leveret i en lille tændstikæske fra 1937. I æsken lå der ifølge nationalmuseet.dk en seddel, hvorpå der med falmet skrift stod ’Rav, 14/8 1937, Bratlund jun.’.

Tændstikæsken blev sporet tilbage til daværende formand for Naturhistorisk Museum V.R. Møller, som også underviste på Aarhus Katedralskole.

En af hans elever Henning Bratlund og dennes familie var ivrige ravsamlere, og derfor forekom det sandsynligt, at Henning Bratlund havde indleveret ravbjørnen til V.R. Møller.

Dokumentsektionen ved Rigspolitichefens Kriminaltekniske Afdeling fandt det i øvrigt meget sandsynligt, at skriften på sedlen og tændstikæsken var V.R. Møllers.

Men nu har det altså vist sig, at ravbjørnen er en forfalskning.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.