Unge tager hjernedoping: »Enten lykkes man, ellers er man ingen«
Raske studerende forklarer, at de bruger receptpligtig medicin for at klare presset.
præstationssamfundet præstationsfremmende studerende ritalin betablokker unge

For første gang bliver medicinsforbruget blandt raske danske unge belyst i en ny interviewundersøgelse. (Foto: Shutterstock)  

For første gang bliver medicinsforbruget blandt raske danske unge belyst i en ny interviewundersøgelse. (Foto: Shutterstock)  

Ritalin og Modafinil er piller, man kan få på recept hos lægen, hvis man har ADHD eller narkolepsi.

Nogle unge får dog fingrene i pillerne, selvom de ikke har en diagnose.

Betablokkere, sovepiller, angstdæmpende medicin og antidepressiver er andre receptpligtige midler, som raske unge ind imellem tager.

Nogle af de unge er blevet interviewet til en af de første store kvalitative undersøgelser om, hvorfor en vis procentdel af danske studerende på videregående uddannelser tyr til receptpligtig medicin, selv om de ikke har en diagnose.  

»De føler, at jo bedre de præsterer, jo tættere er de på at kunne leve op til det, omgivelserne kræver af dem. Medicin hjælper dem med at klare presset,« siger antropolog Jeanett Bjønness, der er adjunkt på Aarhus Universitets Center for Rusmiddelforskning.

Historien kort
  • Præstationssamfundet får til dels skylden for, at unge føler, at de har brug for medicin for at klare presset.
  • Otte procent af danske unge har gjort det, viste en undersøgelse i 2015.
  • Det er uvist, om der på lang sigt er bivirkninger ved medicinforbruget.

Et 12-tal er ikke nok

60 unge studerende har deltaget i hendes undersøgelse. Flertallet af dem fortæller, at de har brug for medicin for at præstere bedre.

»Det er ikke længere nok at få 12 på sit studie. Nogle af de unge, jeg har interviewet, siger, at de er nødt til at skille sig ud og vise, at de er noget helt specielt for at være god nok,« siger hun og fortsætter:

»I interviewene giver de udtryk for, at de har brug for medicinen, fordi vi lever i et samfund, hvor der ikke er plads til at være usikker. De har en idé om, at man hele tiden skal være initiativrig og præstere optimalt.«

Kvinder tager betablokker, mænd tager Ritalin

Ud af de 60 unge informanter bruger omkring 60 procent enten Ritalin, som har en opkvikkende virkning, eller betablokker, som beroliger.

»Enten lykkes man, ellers er man ingen,« siger en af deltagerne, en kvindelig journaliststuderende, som bruger betablokker.

I undersøgelsen, som endnu ikke er publiceret, er det kun kvindelige informanter, der tager betablokker, mens et stort flertal af dem, der tager Ritalin, er mænd.  

præstationssamfundet præstationsfremmende studerende ritalin betablokker unge

»Hvis du får en firer i kemi, så bor du i en papkasse lige om lidt,« siger en ung kvinde, der er blevet interviewet til den nye undersøgelse. (Foto: Shutterstock)

Unges medicinbrug er underbelyst

I 2015 lavede fagforbundet DJØF en studielivsundersøgelse, som viste, at 8 procent af unge studerende har taget Ritalin, betablokkere eller koffeinpiller. Betablokkere var mest udbredt, derefter kom koffeinpiller. I følge undersøgelsen var Ritalin det mindst brugte stof. 

Derudover er præstationsfremmende midler blandt danske studerende et temmeligt underbelyst område.

Medicin er en krykke, man burde kunne leve uden

En mandlig 24-årig universitetsstuderende, som bruger Ritalin for at kunne arbejde mere. Fra undersøgelsen 'Et medikaliseret ungdomsliv?'

Noget tyder dog på, at de unge i stigende grad opfatter det som mere acceptabelt at tage forskellige medikamenter end for år tilbage, siger antropolog Margit Anne Petersen.

Hun har tidligere lavet etnografisk feltarbejde i New York blandt studerende, der brugte ADHD-medicin. Den kan du læse om i artiklen Hvorfor doper unge sig med ADHD-medicin.

Medicin er mindre tabubelagt

I øjeblikket er Margit Anne Petersen i gang med en større undersøgelse om danske unges brug af præstationsfremmende midler, blandt andet medicin og mikrodosering af LSD.

»Nu har jeg arbejdet med det her i fem år. Da jeg startede, var der næsten ingen, som ville tale åbent om, at de brugte noget,« siger antropologen, der er postdoc på Syddansk Universitets Institut for Marketing & Management, Consumption, Culture and Commerce.

»I dag er det ikke længere svært at få folk i tale. Det kan tyde på, at det er blevet mere acceptabelt at bruge præstationsfremmende midler,« fortsætter hun.

Præstationer er idealet

Jeanett Bjønness ser i de interview, hun har lavet, en tendens til, at de unge medicinbrugere oplever at være under pres i et samfund og en uddannelseskultur, hvor man hele tiden skal løbe hurtigere og yde mere for at få succes.

Udviklingen er beskrevet af flere danske sociologer og psykologer, blandt andet i bogen 'Præstationssamfundet' af Anders Petersen, der er lektor i sociologi på Aalborg Universitet.

I bogen argumenterer han for, at vi lever i et samfund, hvor præstation er blevet idealet for det gode liv, og at det stigende pres på individet har ført til, at op mod en femtedel af alle danskere på et tidspunkt i livet får en depressionsdiagnose.

Nogle medicinerer sig for at øge livskvaliteten 

Margit Anne Petersen fandt til dels en tendens til, at unge følte, at de havde brug for medicin for at leve op til et øget præstationskrav, da hun lavede feltarbejde blandt studerende i New York. Samfundsudviklingen er dog ikke den eneste grund til, at præstationsfremmende midler vinder frem, pointerer hun:

»Nogle af mine informanter talte om et pres i dem selv og i samfundet, men der var også nogle af dem, der tog Ritalin, fordi de bare gerne vil have en bedre livskvalitet,« siger hun.

De unge fortæller, at kravet om succes er noget uhåndgribeligt, som 'bare ligger der hele tiden'. Dermed bliver succeskravet også en mobil målstreg, der hele tiden flytter sig og er umulig at leve op til. De når aldrig helt i mål.

Jeanett Bjønness

Bivirkninger er ønskede

Ritalin kan have en række bivirkninger såsom hjertebanken, manglende appetit og søvnproblemer. Bivirkningerne afskrækker tilsyneladende ikke dem, som bruger medikamentet.

»Tvært imod er nogle af bivirkningerne ønskede effekter. De studerende, jeg interviewede, ville gerne kunne holde sig vågne hele natten, så de havde ikke noget imod, at de ikke kunne falde i søvn. Mange af pigerne ville gerne tabe sig, så for dem var det perfekt at miste appetitten,« siger Margit Anne Petersen.

Man ved meget lidt om, hvordan Ritalin og andre præstationsfremmende medikamenter påvirker hjernen på lang sigt.

Af den grund advarer flere forskere mod at eksperimentere med stofferne.

»Biologiske systemer er hårfine mekanismer. Hvis man skruer op ét sted, så skruer man måske ned et andet sted. Det gælder både for medicinsk behandling og for raske studerende, som tager det,« har Andreas Roepstorff, der er professor på Aarhus Universitet og leder af forskningscentret Center for Interacting Minds, tidligere sagt til Videnskab.dk.

Jeanett Bjønness har netop præsenteret resultaterne af sin undersøgelse 'Medikaliseret ungdomsliv?' på en konference om rusmidler afholdt på Center for Rusmiddelforskning, AU.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk