Rådgivningen af unge rykker ind på de sociale medier
Børnetelefonen og brancheforeningen RådgivningsDanmark var tirsdag d. 4 juni mødt op for at fortælle, hvad de gør for at imødekomme de sårbare unge på nettet

Influencer Julie Melchiorsen (tv.) har på egen hånd oplevet, hvordan unge i højere grad søger mod sociale medier, når de har brug for vejledning. (Foto: Jesper Rud Jager)  

Influencer Julie Melchiorsen (tv.) har på egen hånd oplevet, hvordan unge i højere grad søger mod sociale medier, når de har brug for vejledning. (Foto: Jesper Rud Jager)  

Internettet og de sociale medier fylder mere og mere i de unges tilstedeværelse - og det har krævet selvransagelse fra de, der rådgiver unge om følsomme emner.

Det var en af de afgørende præmisser, da Center for Faglig Formidling tirsdag d. 4 juni inviterede til netværksmøde om sårbare medvirkende og følgere på sociale medier.

Netværksmødet blev skudt i gang af Charlotte Smerup fra Børnetelefonen, der fortalte om deres nye store YouTube-satsning.

Børnetelefonen er rykket ind på YouTubes sendeflade med henblik på en helt specifik målgruppe.

»Vi har i mange år observeret, at drenge sjældent søger hjælp hos os. Faktisk kommer kun 20 procent af vores opkald fra drenge« , forklarede Charlotte Smerup.

Drengenes fravær på linjen hænger, ifølge hende, sammen med, at drenge helst ikke vil tage imod hjælp - særligt ikke fra nogen, som de ikke kan identificere sig med. Drenge foretrækker derudover at modtage en mere indirekte form for hjælp.

Børnetelefonens satsning på YouTube har været en stor succes i forhold til at nå ud til flere drenge. De kunne blandt andet fremvise en video med 128.000 visninger, der bød på en omgang alternativ rådgivning, om hvordan man kan leve med at have en 'skæv pik'.

Charlotte Smerup fra Børnetelefonen fortalte om deres bestræbelser på at nå flere drenge gennem YouTube. (Foto: Jesper Rud Jager)

Influencere som rådgivere

At rådgivningen af unge er ved at rykke ind på en ny arena, kan influenceren Julie Melchiorsen også skrive under på.

Hun holdt, sammen med Anna Eistrup fra RådgivningsDanmark, et oplæg om, hvordan man som influencer bedst griber den vejledende rolle an. For det kan være en kompleks og svær rolle at håndtere.

Råd til når du som influencer skriver med en følger
 1. Ros følgeren for at åbne op

 2. Vær dig selv og forsøg ikke at udfylde en rolle, du ikke har

 3. Brug dine egne erfaringer (med måde)

 4. Fortæl følgeren, at han eller hun ikke er alene

 5. Find den rigtige rådgivning

»Jeg kan nogen gange komme til kort, da jeg åbner meget op og deler ud af mig selv til mine følgere. Det gør, at de føler, at de kan relatere til mig og stole på mig. De åbner op overfor mig, med ting de ikke har lyst til at dele med andre«, forklarede hun.

Flere og flere unge vælger at kontakte influencere, som de følger på sociale medier, frem for officielle rådgivningskanaler, når de har brug for rådgivning.

Det hænger, ifølge Anna Eistrup, sammen med, at følgere opbygger et meget nært forhold til influencere, der forholder sig til følsomme emner i deres materiale.

Det betyder, at influencere når ud til rigtig mange, der kæmper med problemer - store som små. Og det kan være svært at vide, præcis hvordan man skal håndtere den slags problemer.

»Når man producerer den slags indhold, kan man sætte gang i en reaktion fra modtageren. Og det er vigtigt at være forberedt til at reagere på det,« forklarede Anna Eistrup, der har været med til at udvikle en rådgivningsguide, til hvordan influencere kan forholde sig til henvendelser fra sårbare følgere.

De fremmødte tilhørere lyttede spændt med, da influencer Julie Melchiorsen fortalte om sine oplevelser med at rådgive unge gennem de sociale medier. Hun var akkompagneret af Anna Eistrup fra RådgivningsDanmark. (Foto: Jesper Rud Jager)

En drænende men givende rolle

Den lidt ufrivillige rolle som rådgiver, der er tilfaldet Julie Melchiorsen, kan til tider være et tveægget sværd. Det kom til udtryk, da Julie sidste år fik en henvendelse fra en selvmordstruet følger. 

Pas på dig selv - Råd til hvordan du som influencer tager hånd om dig selv, når det kommer til henvendelser fra følgere
 1. Det er okay ikke at svare eller stoppe med at svare
   
 2. Tal med nogen om henvendelserne
   
 3. Mærk efter, hvordan du selv har det
   
 4. Vid hvornår, du skal reagere med det samme
   
 5. Opfodr dit bureau til at sætte fokus på de svære henvendelser

»Hun var klar til at tage sit eget liv. Jeg prøvede at tale hende ned og opfordrede hende til at ringe til livslinien. Næste dag skrev hun ikke til mig, men kl. 10 fortalte hun mig så, at hun havde ladet sig indlægge på psykiatrisk afdeling,« fortalte Julie. 

»Jeg blev senere kontaktet af hendes forældre, der takkede mig og fortalte, at det for dem havde været en øjenåbner. Det var en stærk besked, og en meget givende oplevelse,«  afsluttede hun.

RådgivningsDanmark håber på at kunne få spredt deres vejledning, til hvordan man som influencer håndterer følsomme henvendelser fra børn og unge for at hjælpe andre i Julies situation.

»Det at rådgive kræver en psykologisk indsigt og en særlig faglighed. Det kræver derudover, at man kan adskille tingene og ikke tager alt med hjem. Har man ikke rådgivningsfagligheden, kommer man til kort og føler sig utilstrækkelig. Og i værste tilfælde kan man være til mere skade end gavn,«  forklarede Anna Eistrup.

RådgivningsDanmarks fulde vejledning til influencere kan findes her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk